cockovysalat2.jpg (143 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Příprava salátu je velice jednoduchá a jeho perfektní chuť ještě doplní redukce z červeného vína. Vyzkoušejte salát jako běžnou všední večeři, ale také víkendové jídlo.

Suroviny

  • 400 g čočky beluga
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 snítky čerstvé saturejky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje lisovaného zastudena
  • 1 lžíce másla
  • zhruba 400 g grilovaného kuřete (nebo pečeného, nebo můžete úplně vynechat)

Vinná redukce

  • 200 ml Vinselekt Michlovský Laurot 2016
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • špetka černého pepře

cockovysalat1.jpg (110 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Čočku si ideálně namočte den předem. Vodu, ve které jste namáčeli slijte, čočku propláchněte a v čisté vodě uvařte doměkka. Při vaření do hrnce přidejte 1 snítku saturejky. Vařte v neosolené vodě a dávejte pozor, ať se nerozvaří. Tímto postupem se čočka stane pro vaše tělo stravitelnější.

Mezitím, co se čočka vaří, připravte si zeleninu do salátu. Mrkev i petržel oloupejte a nakrájejte. Ideálně část na malé kostičky a část na kolečka. Salát tak bude vypadat ještě lépe než kdybyste krájeli pouze jedním způsobem. Cibuli nakrájejte nahrubo, řapíkatý celer na plátky a kostičky.

Ve velké, hluboké pánvi (skvěle poslouží třeba wok) si rozpusťte kousek másla. Na něj dejte společně opékat cibuli, petržel, mrkev i řapíkatý celer. Ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a saturejkou. Opékejte zprudka, jen dávejte pozor, aby se vám zelenina nepřipálila. Měla by zůstat křupavá, opékáním ztmavne její barva a dostane lehce karamelovou chuť.

Než bude hotová, bude to trvat 5 až 10 minut. Podle toho na jak velké kousky jste nakrájeli zeleninu.
K zelenině přidejte uvařenou, okapanou čočku a společně 2 minuty prohřejte. Skvěle chutná, když přidáte ještě najemno nasekanou petrželovou nať nebo libeček.

Nechejte salát v pánvičce, ať nevychladne a připravte si vinnou redukci. Do malého hrnce dejte víno a třtinový cukr. Plotnu zapněte naplno a prudkým varem svařujte tak dlouho, až tekutina v hrnci zhoustne do konzistence sirupu. Míchejte, hlídejte, ať se vám redukce nepřipálí. Sundejte z plotny a dochuťte špetkou soli a pepře.

Do čočky v pánvičce vmíchejte olivový olej a naservírujte na nahřáté talíře. Nahoru dejte plátky grilovaného kuřecího masa a přelijte vinnou redukcí. Ihned podávejte.
Na salátu je výborné, že ho můžete podávat i zastudena.

Podávejte se sklenkou stejného vína, ze kterého jste připravovali vinnou redukci.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čočka je perfektní suroviny

Salát s čočkou beluga a kachními prsy

cocka1.jpg (85 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pstruh s červenou čočkou

cocka2.jpg (87 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Čočka nakyselo

cocka3.jpg (120 KB)

Foto: Jana Nováková

Reklama