IMG_20190101_143626.jpg (94 KB)

Záleží na vás, jestli dáte přednost bezmasé variantě. K salátu se bude výborně hodit také sázené nebo zastřené vejce. 

Základní surovinou je černá čočka, která je, ostatně jako ostatní luštěniny, velice zdravá. Její velkou výhodou je, že se nemusí předem namáčet, je rychle uvařená a nenadýmá. Má barvu podobnou kaviáru, podle kterého dostala svůj název. Její chuť je velice zajímavá, lehce oříšková. Má vysoký obsah bílkovin, právě proto už není potřeba náš dnešní salát doplňovat jakýmkoliv masem.

Suroviny

  • 350 g černé čočky beluga
  • 400 g cherry rajčat
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • trocha oleje
  • kvalitní olivový olej
  • citronová šťáva
  • černý pepř
  • zelená petrželová nať

IMG_20190101_143633.jpg (77 KB)

Postup

Čočku uvařte podle návodu na obalu. Sceďte. 

Mezitím, co se čočka vaří, nakrájejte cibule najemno. Cherry rajčata překrojte napůl a česnek nasekejte nadrobno.

V pánvi rozehřejte trochu oleje, na který dejte opékat cibuli. Až zesklovatí, přidejte cherry rajčata a česnek. Lehce osolte a opepřete. Společně chvíli opékejte, až cherry rajčata změknou.

Směs z pánve přidejte do mísy ke scezené čočce. Dochuťte olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem podle chuti.

Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku. Promíchejte, opět ochutnejte a dochuťte. 

Salát můžete podávat teplý i studený.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čočkový salát

cockovysalat.jpg (77 KB)

Salát s čočkou beluga a kachními prsy

DSC_0451.jpg (85 KB)

Čočkový salát s vepřovou panenkou

cockovysalat_1.jpg (76 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama