63453f98ba45eobrazek.png
Foto: Menu Gold

Zapomeňte na saláty, teplá jídla zahřejí a jsou lépe stravitelná

Základem pro udržení výkonnosti v podzimním období je pravidelný spánkový režim okolo 7 hodin denně. Organizmus skvěle nastartují potraviny ostré chuti jako je zázvor nebo chilli, které se skvěle hodí do tepelně upravených, pečených i dušených jídel, vhodných právě v tomto období. Teplá jídla jsou pro tělo lépe stravitelná a pomáhají organismu rychleji se zahřát a udržet výkonnost.

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g čočky beluga
  • 100 g quinoy červené
  • 100 g rýže basmati natural
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 400 g hnědých žampionů
  • 1 středně velká mrkev
  • zeleninový vývar
  • 100 g hrášku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 1 lžička ghee
  • sůl

Postup

Rýži, quinou a čočku beluga propláchneme a uvaříme podle návodu na obalech do měkka. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou papriku, žampiony a očištěnou a nastrouhanou mrkev. Zalijeme trochou vývaru a cca 10 minut povaříme. Poté přimícháme uvařenou čočku beluga, hrášek a protlak, osolíme, okořeníme a povaříme dalších 5 minut. Na závěr přidáme ghee pro zjemnění chuti. Čočkový mix servírujeme s rýží a quinoou jako hlavní jídlo.
 
Náš tip: Pro lehčí stravitelnost můžeme vyměnit žampiony za hlívu ústřičnou.

Čočka je perfektní suroviny

Salát s čočkou beluga a kachními prsy

cocka1.jpg (85 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Pstruh s červenou čočkou

cocka2.jpg (87 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Čočka nakyselo

cocka3.jpg (120 KB)
Foto: Jana Nováková

Reklama