Dál (také psáno jako dal, daal nebo dahl) je tradiční indický pokrm připravovaný z luštěnin, jako jsou čočka, hrách či fazole. Jeho historie sahá až do období civilizace v údolí Indu kolem roku 2500 př. n. l., kde byly luštěniny základní součástí stravy.
V průběhu staletí se dál vyvíjel pod vlivem různých dynastií a říší na indickém subkontinentu. Dál se připravuje v mnoha variantách napříč Indií. V severní Indii jsou oblíbené krémové verze, jako dál tadka a dál makhani, zatímco v jižní Indii jsou populární sambar a rasam, které jsou lehčí a často obsahují zeleninu. Východní Indie preferuje jednodušší dály podávané s rýží a rybami, zatímco na západě jsou dály často sladší a tvoří součást thali.
Dál je nejen chutný, ale také výživný pokrm, bohatý na bílkoviny, vitamíny a minerály. Jeho příprava a konzumace jsou hluboce zakořeněny v indické kultuře a tradici, což z něj činí neodmyslitelnou součást tamní kuchyně.
Foto: Franz Josef Kaiser
Dhál čočkový
Ingredience na 2-3 porce:
- 200 g červené čočky
- 4 keříková rajčata
- 4 sušená rajčata v oleji Franz Josef Kaiser
- 10 zelených oliv Franz Josef Kaiser
- Velká hrst baby špenátu
- ½ červené cibule
- ½ bílé cibule
- 1 ČL římského kmínu
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL koriandru
- ¼ ČL chilli vloček
- ¼ ČL skořice
- 5 g čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 hrnky vývaru
- 4 PL rajčatové omáčky s bazalkou
- 3 PL kokosového mléka (plus na ozdobu)
- 1–2 PL šťávy z limetky
- Sůl, pepř
- Bylinky na ozdobu (petržel, koriandr, bazalka)
- 1 PL ghí
Postup:
Čočku si několikrát propláchneme studenou vodou. Nakrájíme si cibuli najemno, rajčata na půl měsíčky a nastrouháme česnek se zázvorem najemno. Rozpálíme pánev, necháme rozpustit ghí a orestujeme cibulku dozlatova. Zmírníme plotýnku a přidáme česnek, zázvor, koření a necháme asi minutku rozvonět. Do pánve přidáme čerstvá i sušená rajčata Franz Josef Kaiser, nakrájené olivy a zalijeme vývarem. Stáhneme plotýnku na cca stupeň 3 z 9 a velmi pomalu za občasného míchání pod pokličkou dusíme, klidně i 15 minut. Průběžně ochutnáváme, aby zůstala čočka lehce na skus.
Na závěr vmícháme baby špenát, kokosové mléko, limetkovou šťávu a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
Zdroj informací: Franz Josef Kaiser, www.majahma.com
Nový komentář
Komentáře
Já nechápu ty jednotky. ČL a PL. To jsme se ve škole neučili.
V Indii mají taky toho Franz Josefa? Čočka bývala v naší historii žebrácké jídlo, tady vidím recept spíš pro velmože. Ale může to být dobré. Čočku mám ráda, jen v prostší úpravě.