Dál (také psáno jako dal, daal nebo dahl) je tradiční indický pokrm připravovaný z luštěnin, jako jsou čočka, hrách či fazole. Jeho historie sahá až do období civilizace v údolí Indu kolem roku 2500 př. n. l., kde byly luštěniny základní součástí stravy.

V průběhu staletí se dál vyvíjel pod vlivem různých dynastií a říší na indickém subkontinentu. Dál se připravuje v mnoha variantách napříč Indií. V severní Indii jsou oblíbené krémové verze, jako dál tadka a dál makhani, zatímco v jižní Indii jsou populární sambar a rasam, které jsou lehčí a často obsahují zeleninu. Východní Indie preferuje jednodušší dály podávané s rýží a rybami, zatímco na západě jsou dály často sladší a tvoří součást thali.

Dál je nejen chutný, ale také výživný pokrm, bohatý na bílkoviny, vitamíny a minerály. Jeho příprava a konzumace jsou hluboce zakořeněny v indické kultuře a tradici, což z něj činí neodmyslitelnou součást tamní kuchyně.

dfe5765ed5edf-obrazek.jpg
Foto: Franz Josef Kaiser

Dhál čočkový

Ingredience na 2-3 porce:

  • 200 g červené čočky
  • 4 keříková rajčata
  • 4 sušená rajčata v oleji Franz Josef Kaiser
  • 10 zelených oliv Franz Josef Kaiser
  • Velká hrst baby špenátu
  • ½ červené cibule
  • ½ bílé cibule
  • 1 ČL římského kmínu
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL koriandru
  • ¼ ČL chilli vloček
  • ¼ ČL skořice
  • 5 g čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrnky vývaru
  • 4 PL rajčatové omáčky s bazalkou 
  • 3 PL kokosového mléka (plus na ozdobu)
  • 1–2 PL šťávy z limetky
  • Sůl, pepř
  • Bylinky na ozdobu (petržel, koriandr, bazalka)
  • 1 PL ghí

29c5e2c3d9176-sa5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Salát ze zelené čočky

Postup:

Čočku si několikrát propláchneme studenou vodou. Nakrájíme si cibuli najemno, rajčata na půl měsíčky a nastrouháme česnek se zázvorem najemno. Rozpálíme pánev, necháme rozpustit ghí a orestujeme  cibulku dozlatova. Zmírníme plotýnku a přidáme česnek, zázvor, koření a necháme asi minutku rozvonět. Do pánve přidáme čerstvá i sušená rajčata Franz Josef Kaiser, nakrájené olivy a zalijeme vývarem. Stáhneme plotýnku na cca stupeň 3 z 9 a velmi pomalu za občasného míchání pod pokličkou dusíme, klidně i 15 minut. Průběžně ochutnáváme, aby zůstala čočka lehce na skus.

Na závěr vmícháme baby špenát, kokosové mléko, limetkovou šťávu a dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Zdroj informací: Franz Josef Kaiser, www.majahma.com