Červená čočka je perfektní surovina. Je uvařená za krátkou dobu, výborně chutná a má vysoký obsah bílkoviny a dalších prospěšných látek. Například velké množství železa, vápníku nebo hořčíku. Nezanedbatelný je i obsah vlákniny.
U červené čočky určitě oceníte, že není nutné ji předem namáčet. Můžete z ní připravit polévku, příloha, hlavní jídlo, ale také pomazánku nebo ji můžete přidat do pečiva. Její využití je široké a proto by neměla chybět ve vaší spíži.
Dnešní recept pochází z Indie a existuje mnoho variací. K čočče můžete přidat různou zeleninu, bylinky, doplnit ji opečenými krevetami, čerstvou zeleninou, klíčky, salátem, různým kořením. Záleží na vaší fantazii a chuti. Základ je ale pořád stejný. Červená čočka.
Suroviny
- 400 g červené čočky Menu Gold
- 1 cibule
- kokosový tuk
- 3 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička garama masala
- 1 lžička skořice (nebo 1 celá)
- kdo chce, může použít chilli nebo chilli omáčku sriracha
- 400 g kokosového mléka
- 400 g loupaných drcených rajčat
- sůl
k podávání
- mrkev
- sůl
- pepř
- krevety
- čerstvý koriandr
- různé čerstvé klíčky
- drobné listové saláty
- limeta
Postup
Ve velkém hrnci si rozehřejte kokosový tuk a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte najemno nasekaný česnek a zázvor. Promíchejte a přisypejte všechno koření, kromě skořice. Opět promíchejte a minutku restujte společně.
Přidejte propláchnutou čočku a celou plechovku rajčat. Zalijte zhruba 250 ml vody. Ochuťte solí. Přiklopte poklicí a vařte, dokud čočka nezměkne. Bude to trvat velice krátce. Hlídejte, jestli je v hrnci dost tekutiny. Měkkou čočku (která již bude téměř bez tekutiny), zalijte kokosovým mlékem, promíchejte a dochuťte skořicí. Ještě chvíli vařte.
Mezitím, co se vaří čočka, připravte si mrkev a krevety.
Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte ji opékat na kokosový tuk, ochuťte solí a pepřem. Měla by trochu změknout, ale zůstat křupavá. Krevety můžete opéct na tuku po mrkvi, kterou vyndáte bokem na talíř. Jen se solí a pepřem. To jim stačí.
Na talíři dhal doplňte mrkví, krevetami, nasekaným koriandrem, salátem, klíčky a pokapejte limetou. Klidně můžete přidat křupavou cibulku nebo další čerstvou zeleninu. Podávejte bez přílohy, případně s chlebovou plackou nebo klidně s rýží.
Dobrou chuť přeje Elly.
Červená čočka na talíři
Pstruh na másle s červenou čočkou
Rychlá bramborová polévka s červenou čočkou
Kuře s červenou čočkou a mrkví
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
já mám radši čočku jen s vajíčkem, aby konečně nebylo maso
Hm lákavé
Čočka s kuřátkem
Čočka s uzeným je také mňamka.
Dobroty.