DSC_0382.jpg (184 KB)

Červená čočka je perfektní surovina. Je uvařená za krátkou dobu, výborně chutná a má vysoký obsah bílkoviny a dalších prospěšných látek. Například velké množství železa, vápníku nebo hořčíku. Nezanedbatelný je i obsah vlákniny. 

U červené čočky určitě oceníte, že není nutné ji předem namáčet. Můžete z ní připravit polévku, příloha, hlavní jídlo, ale také pomazánku nebo ji můžete přidat do pečiva. Její využití je široké a proto by neměla chybět ve vaší spíži.

Dnešní recept pochází z Indie a existuje mnoho variací. K čočče můžete přidat různou zeleninu, bylinky, doplnit ji opečenými krevetami, čerstvou zeleninou, klíčky, salátem, různým kořením. Záleží na vaší fantazii a chuti. Základ je ale pořád stejný. Červená čočka.

Suroviny

  • 400 g červené čočky Menu Gold
  • 1 cibule
  • kokosový tuk
  • 3 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru 
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička garama masala
  • 1 lžička skořice (nebo 1 celá)
  • kdo chce, může použít chilli nebo chilli omáčku sriracha
  • 400 g kokosového mléka
  • 400 g loupaných drcených rajčat
  • sůl

k podávání

  • mrkev
  • sůl
  • pepř
  • krevety
  • čerstvý koriandr
  • různé čerstvé klíčky
  • drobné listové saláty
  • limeta

DSC_0370.jpg (111 KB)

Postup

Ve velkém hrnci si rozehřejte kokosový tuk a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte najemno nasekaný česnek a zázvor. Promíchejte a přisypejte všechno koření, kromě skořice. Opět promíchejte a minutku restujte společně.

Přidejte propláchnutou čočku a celou plechovku rajčat. Zalijte zhruba 250 ml vody. Ochuťte solí. Přiklopte poklicí a vařte, dokud čočka nezměkne. Bude to trvat velice krátce. Hlídejte, jestli je v hrnci dost tekutiny. Měkkou čočku (která již bude téměř bez tekutiny), zalijte kokosovým mlékem, promíchejte a dochuťte skořicí. Ještě chvíli vařte.

DSC_0375.jpg (148 KB)

Mezitím, co se vaří čočka, připravte si mrkev a krevety. 

Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte ji opékat na kokosový tuk, ochuťte solí a pepřem. Měla by trochu změknout, ale zůstat křupavá. Krevety můžete opéct na tuku po mrkvi, kterou vyndáte bokem na talíř. Jen se solí a pepřem. To jim stačí.

Na talíři dhal doplňte mrkví, krevetami, nasekaným koriandrem, salátem, klíčky a pokapejte limetou. Klidně můžete přidat křupavou cibulku nebo další čerstvou zeleninu. Podávejte bez přílohy, případně s chlebovou plackou nebo klidně s rýží.

Dobrou chuť přeje Elly.

Červená čočka na talíři

Pstruh na másle s červenou čočkou

DSC_0016.jpg (87 KB)

Rychlá bramborová polévka s červenou čočkou

bramborovapolevka.jpg (300 KB)

Kuře s červenou čočkou a mrkví

kure.jpg (70 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama