Cejlonský čaj je synonymem kvalitního čaje. Málokdo by tipoval, že historie čaje na Srí Lance sahá „pouze“ 151 let dozadu. Jedním z nejdůležitějších aspektů je fakt, že zde sběr čajových lístků probíhá ručně. I to zaručuje nejvyšší kvalitu cejlonských čajů.

Čajové plantáže se nacházejí v horských i nížinných oblastech a dělí se na 3 skupiny. Každá z nich má svou charakteristiku, stejně jako nálev, připravený z lístků pěstovaných v dané oblasti a nadmořské výšce. Zjednodušeně řečeno, čím výše se čaj pěstuje, tím je pak výsledná chuť čajového nálevu jemnější a světlejší. Kdo má rád silné a zemité tóny, měl by volit nížinné čaje. Podívejme se tedy, jaká nadmořská výška udává čaji jaký charakter:

  • nejnižší, tzv. LOW GROWN, jsou typické tmavým nálevem a hořkou, zemitou chutí (např. oblast Ruhunu)
  • střední, tzv. MIDLE GROWN, se vyznačují zlatohnědým nálevem a jemně hořkou chutí (Dimbula, Kandy,...)
  • nejvyšší, tzv. HIGH GROWN, pro ty je typická jemná chuť a světlá barva nálevu (např. Nuwara Eliya)

Zpracování čaje

Velkým překvapením pro nás byla informace, že celý proces zpracování čaje netrvá ani 24 hodin, ale vyžaduje mnoho neopomenutelných kroků. První z nich je samozřejmě - SBĚR. Tuto práci na cejlonských plantážích vykonávají pouze ženy a není to práce jednoduchá. Každá z nich musí denně nasbírat 18 kg čajových lístků. Řídí se zde tzv. zlatým pravidlem sběru, takže sběračky odtrhávají jen dva vrchní lístky a pupen. V nich je totiž největší množství antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Tato metoda není standardem, a pokud si chcete vychutnat opravdu kvalitní čaj, pak nemůžete čekat, že bude krabička stát 20 nebo 30 korun. Platíte totiž za ruční práci a za kvalitu surovin, které při tomto druhu sběru mají menší výtěžnost. Na oplátku budete mít jistotu, že ve vámi vybraném sáčku čaje je to nejlepší z nejlepšího. Strojový sběr, který využívají masoví producenti čaje, nikdy nedokáže zaručit takovou kvalitu a je to poznat nejen na chuti a vůni, ale také v obsahu antioxidantů a dalších důležitých látek.

Pečlivě zkontrolované čajové lístky se převezou do továrny, kde začíná proces - ZAVADNUTÍ. Ten trvá cca 6 hodin a slouží k tomu, aby se z lístků dostalo co nejvíce vlhkosti. Ošetřené lístky spadají přímo do roleru, který jemně naruší jejich buněčnou strukturu.

Tady končí cesta zeleného čaje, dál pak už pokračuje jen černý...

Černý čaj dál podstupuje jeden z nejdůležitějších procesů - OXIDACI. Zde je možné čaj úplně zničit nebo z něj naopak udělat tzv. šampaňské mezi čaji. Následně lístky projdou pecemi, ve kterých musí být správně nastavená a pečlivě hlídaná teplota. Úkolem je sušením zastavit oxidaci a dostat obsah vody v lístcích na minimum. Nakonec stroje zbaví čaj drobných nečistot a rozdělí jej do dvou desítek skupin podle velikosti lístků.

Čaje jsou baleny do 50kilových pytlů, které jsou opatřeny aluminiovou fólií, aby se k čaji nedostala vlhkost, světlo nebo jiné okolní vlivy. Toto je důležité také pro skladování čaje doma. Neměli byste jej uchovávat ve skleněných nebo jiných průsvitných obalech, vystavovat jej vlhkosti či nepřiměřeným teplotám.

Vy musíte být první

Velké pytle pak putují přímo do továrny Basilur, kde se připravují jak čisté čaje, tak různé čajové směsi. Čaje jsou pečlivě zabaleny do neprodyšných obalů a vydají se na cestu lodí, přes distribuční sklad až do prodejny, kde si ho můžete zakoupit. Abyste si vychutnali čaj v jeho plné vůni a kvalitě, musíte být vy tím, kdo první otevře balení, sundá folii a zaleje si sáčkový, pyramidový nebo sypaný čaj horkou vodou. Čaj má totiž jednu vzácnou vlastnost, dokáže z půdy načerpat veškeré prospěšné látky. Bohužel však tyto vlastnosti ztrácí při nesprávném skladování.

Vychutnejte si cejlonské čaje

Chcete-li proniknout do tajů výběru a přípravy čaje, navštivte některou z prodejen MIX-TEE, kde se Basilur prodává. Vyškolený personál vám podle vašich chuťových preferencí doporučí nejlepší možnou variantu v nejvyšší kvalitě. Kromě čajů Basilur můžete u Mix-Tee zakoupit čaje TIPSON, které pochází od stejného výrobce. Čaje TIPSON jsou také původem ze Srí Lanky, jen s tím rozdílem, že TIPSON se zaměřuje více na trendy v oblasti bylinkových nebo wellness čajů. Nově nabízí například řadu čajů Matcha.

Více na CAJE-MIXTEE.CZ

Reklama