Jako nejznámější využití medu se v literatuře nejčastěji uvádí:
· * použití při prevenci nejrůznějších chorob, rekonvalescenci a vyčerpání organismu, používá se i u sportovců při extrémních zátěžích
· při zánětech horních cest dýchacích a virových onemocněních (zejména v období chřipkových epidemií)
· při onemocnění jater a žlučníku, rovněž při žloutence
· při pálení žáhy
· při bolestech hlavy, popř. i stavech po otřesech mozku
· na sennou rýmu a nespavost, žaludeční vředy
· při nedostatku krevního barviva - doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku
· při zácpě a poruchách trávení
· na přecitlivělé nervy
· při nadbytku tuku v organismu: med obsahuje enzymy, které podporují trávení a je tak částečně i prostředkem proti otylosti.
Krystalizace medu
je přirozenou vlastností všech druhů medů, neboť jde o poslední fázi zrání medu a nejedná se tedy o jeho znehodnocení.
Jak zkrystalizovaný med navrátit do tekutého stavu
Otevřená sklenice s medem se zahřeje ve vodní lázni (lázeň by měla mít maximálně
Jak med skladovat
Med by se měl skladovat v uzavřeném obalu (nejlépe se osvědčilo sklo, porcelán či keramika), v suchu a tmavé místnosti při teplotě maximálně
Upozornění: med snadno přijímá cizí pachy a kontaktem s kovy se znehodnocuje.
Stará egyptská legenda vypráví,
že včely jsou oživlé slzy boha slunce Včelaření. Včelí produkty hrály významnou úlohu již ve starém Egyptě. Lidé se vždy podivovali zajímavému řádu včelího života, který je ojedinělý i ve světě zvířat a hmyzu, a proto také právem přikládali včelím produktům léčivé účinky. Nejznámější z těchto produktů je med.
Prastaré památky vydávají mnohá svědectví o tom, že včelí produkty byly používány na léčebné účely už v nejdávnějších dobách a téměř všemi národy. V knihovně asyrského krále Aššurbanirpala (669-633 př. n. l.) se našly na hliněných tabulkách při popisu léčiv i zmínky o medu.
Obliba medu je ve světě různá
Zatímco v USA či Austrálii a v poslední době také v některých západoevropských zemích jako např. ve Francii je preferován zejména med světlý, naproti tomu třeba v Německu či jiných německy mluvících zemích dávají přednost medu tmavému. Zatímco v Bavorsku si rádi pochutnají na klobáse s medovou hořčicí, na Ukrajině zase raději popíjí medový kvas, ve Švédsku si pochutnají na rybě s medovou majonézou...
Nový komentář
Komentáře
Tak na žáhu jsem to zkoušla včera večer. Účinnost tak leda 50% nic moc. Možná to působí u netěhotných jinak.
Ja mám med od švagra z podtatranských kvetov.
Jsem překvapená tím léčením žáhy a bolestí hlavy. Na tu žáhu to můžu vyzkoušet. Teď coby závěrečná těhule nemůžu v noci spát, protože žáha mi hoří (pálí je slabé slovo).
šája: medem si léčíš chutě na sladké??
Med je teď moje záchrana
co ujíždím v Kořínkový, léčím si jím chutě na sladké
když je nejhůř a dostaví se absťák, olizuju lžičku
Nyotaimori: my jsme, holt, neměli nikdy tolik peněz, abychom mohli navštívit "nyotaimori restauraci". I návštěva restaurace, kde se podává "fugu" je a byla, i přes veškerá nebezpečí nedobrovolného úmrtí, velice drahá. Sakana ga oishii desu. Dai-suki desu. Shitsurei shimasu, Pavlik desu.
Nyotaimori 37: ono nás to asi ví víc, jen jsme nepovažovali za nutné to zde ventilovat :-)))
Horké mléko s medem, případně med s cibulí zkoušela kdysi naše babička na vnucích, když se jí zdálo, že zanedbávám jejich kašel. Jediný výsledek toho byl, že musela vyprat pozvracené povlečení postelí. Ale poučila se, a víckrát se nesnažila. Med samotný teda já nemusím, ale v čaji, v medovině, ve štrúdlu - nic proti.
Nyotaimori: myslím, že se to praktikovalo na hostinách japonského císaře, protože tam už nevěděli roupama co dělat. Ale já vím i jiné věci, jako např. co má kočička v análku teplého, a řadu jiných životně důležitých informací. Musíš být docela zajímavá ženská, protože málokterá by si dala Nyotaimori jako nick name.
Aja: píšou to tady http://www.vceliprodukty.webzdarma.cz/Med.htm
Ale užívat med na pálení žáhy a bolení hlavy? To se mi moc nezdá
Nyotaimori: a ty sloužíš jako talíř na sushi?
danus:to medvedi mlíko je taky dobry, kdyz boli prudusky. Musi se to pit hodne horky. Pomaha odlehout, tedy tem pruduskam.
Jinak med dávám do čaje, kafe, na ovocné knedlíky místo cukru a td.. Když jsem držela Kořínkovou dávala jsem med i do štrůdlu. Cukrem se u nás vůbec nesladí, vozím ho s sebou i na dovolenou.
Ilona: já nevím, jestli tahle medicínka pro děti není překonaná. Možná by byl lepší lipový čaj s medem, protože mléko naopak ještě víc děti zahleňuje. To je rada od mé léčitelky ....
Jindřiško, která literatura to užití uvádí?
nedávno jsme měli doma sklenici medu, který byl z Argentiny, slovenska a Čech.Mě to přijde teda docela divný
Nejlepší med je určitě od domácích včelařů, kteří do toho nepřidávaj nějaký zahušťovadla nebo co
A je super, že podporuje trávení
Ja si delam med ze z pampelišek, bezu, sedmikrasek a jsou mnam. Uz aby bylo jaro.
med
, ale pozor, do teplych tekutin (caj) ho taky muzete davat jen, kdyz teplota je pod 50°C, takze ne do variciho, ztraci pak veskere "vitaminy", ktere v nem jsou
Ilona: jo a taky je to hrozne dobre kdyz nemuzes usnout, to potom chrnim jak medvidatko uprostred cyklu
*modra: ja mam taky svy zdroje, ale cetla jsem na strankach cesky potravinarsky inspekce ze ceskej med v kramech je jeden z nejkvalitnejsich
Medíček mňamky
zrovna mám doma čerstvou sklenici od dědečka včelaře. V obchodě bych ho ale nekupovala, prý je tam zbavený všeho dobrého
.