"Na výrobcích jsou zpravidla uváděny výživové hodnoty obsažené ve 100 gramech výrobku. V případě, že výrobek nedosahuje množství 100 gramů, najdeme někdy na etiketě také výživové hodnoty jedné porce nebo jednoho balení," vysvětluje nutriční terapeutka Věra Králová. Z toho plynou dvě věci:
- dáme-li si například malou sušenku, výživové hodnoty v této jedné porci mohou být, oproti „stogramovým“, pouze čtvrtinové
- může se však stát přesný pak. Výživové hodnoty velkého hamburgeru se nemusí zdát příliš vysoké, protože jsou uvedeny na 100 gramů. Jenže, velké hamburgery mohou mít i 250 gramů, tedy 2,5násobek uvedených hodnot.
"Výživové hodnoty slouží k tomu, abychom si mohli vybírat výrobky, které nám vyhovují, ať už se stravujeme v rámci zásad zdravé výživy či musíme dodržovat dietní doporučení," doplňuje Věra Králová.
Co všechno tedy na obalech najdeme?
Energetická hodnota
Energie je údaj, který udává množství kalorií (kcal) nebo nověji kilojoulů (kJ) obsažených v dané potravině. Tuto hodnotu je dobré sledovat, jestliže potřebujeme ovlivňovat svoji hmotnost. Energie získaná z celodenní stravy by se měla rovnat energetickému výdeji, který zahrnuje energii bazální, potřebnou k tomu, aby nám pracovaly orgány, a dále energii potřebnou na pohyb a práci. Denní potřeba energie je velmi individuální. U dospělého člověka je to cca 7 000-13 000 kJ (množství se liší v závislosti na pohlaví, věku a fyzické zátěži).
Energetická hodnota je uváděna buď v kcal (kilokalorie) nebo kJ (kilojouly). Přepočítávací koeficient je přibližně 4,2 - tedy 1 kcal = 4,2 kJ. Kalorie vznikají při metabolismu sacharidů, tuků, bílkovin a alkoholu. Množství kalorií získaných z těchto komponentů závisí na tom, v jaké míře jsou ve stravě zastoupeny .
Pro vaši představu:
- jeden gram bílkovin obsahuje čtyři kilokalorie (17 kJ)
- jeden gram sacharidů neboli cukrů obsahuje čtyři kilokalorie (17 kJ)
- jeden gram alkoholu obsahuje sedm kilokalorií (29 kJ)
- jeden gram tuku obsahuje devět kilokalorií (38 kJ)
Jinými slovy, bílkoviny a sacharidy obsahují méně než polovinu kalorií, které jsou obsaženy v tucích, a přibližně polovinu kalorií obsažených v alkoholu.
V povědomí lidí přetrvává z dřívějších dob dešifrace pojmů jako bez kalorií, light, nízký podíl tuku, které se v poslední době používají už méně. Nicméně, pro vaši představu přinášíme stručny přehled:
Bez kalorií - méně než 5 kilokalorií
Nízkokalorické - 40 kilokalorií nebo méně
Nízký nebo omezený obsah cukru nebo tuku - výrobek, který má alespoň o 25 procent méně kalorií nebo jiných složek ve srovnání s neredukovaným nebo plnokalorickým produktem
Light výrobek, který má v porovnání s jiným výrobkem, většinou stejného typu s plným počtem kalorií, o 1/3 méně kalorií nebo o 50 procent méně tuku
Nízký podíl tuku - potravina, která má 3 a méně gramů tuku
Bez cukru - Potravina s podílem cukru nižším než 0,5 g
"Zde je nutné zdůraznit, že definice těchto pojmů není uzákoněna. Jsou to jen jakási doporučení, která nejsou legislativně podložena. Otázku přesné definice toho, co je například bez cukru či bez tuku, by měla do budoucna vyřešit vyhláška," upozorňuje Králová.
Nový komentář
Komentáře
Despair: jo jo, jo.
Vivian: kalorie a Joul je jednotka Energie, kalorie se používala dřív J nověji (jak píše Viv v řádu desetiletí) Kalorie je zkratka cal, kilokalorie je zkratka kcal, kcal=1000 cal. Přepočet je, že jedna kalorie je 4,195 Joulu, tedy 1 kcal je 4,195 KJ, neboli 4195 Joulu.
Andula: Vivian: no ony se kilokalorie, začaly používa po vstupu do EU, a teď je v tom nějaký zmatek, Navíc zřejmě platí nová vyhláška či co, a energetická hodnota se vyskytuje na čím dál menším množství výrobků . Hlavně když tam mají light.
Údaje o energetické hodnotě jsou je vodítkem, co je opravdu kalorická bomba a co "v mezích normy". Je určitě lepší dát si malé množství kaloričtější ale kvalitní potraviny, než do sebe náládovat, dle Nyotaimori: "hromadu shitů".
Ferdicka:Vivian: kdyz dela z jedne veci dve, je to fakt tapajici
kcal je kilokalorie, cal je kalorie a k je kilo, stejne jako u kilogramu (kg)
Nevite nekdo, kolik kalorii muze mit takova tocena zmrzlina (velka) z Opocna?
Bridgetj: a zrovna náhražky cukru používané pro diabetiky jsou někdy stejně tak kalorické jako běžný cukr...
Andula: jasně, to se dá pochopit... ale ať si autorka aspoň ujasní rozdíl mezi kalorií a kilokalorií
Viz tyto dvě věty:
"Energie je údaj, který udává množství kalorií (kcal)..."
"Energetická hodnota je uváděna buď v kcal (kilokalorie) nebo..."
Takže kcal je buď kalorie nebo kilokalorie? Je to opravdu totéž? Jsem laik a tápu
Vivian: jestli ono to nebude tím, že autorka reaguje na fakt, že spousta lidí ještě kalorie používá, plus se s nimi třeba operuje v různých receptech, které mají lidi k dispozici
linde:
nemyslíš to vážně, že ne? Jak jsi přišla na to, že v light výrobcích automaticky není cukr nebo tuk?
Ne vždy tomu tak je, plus jsou většinou dost nechutné
V článku se jednou píše o kaloriích, podruhé o kilokaloriích, ačkoli myšlena je stále táž jednotka, je v tom trochu zmatek. Kromě toho nechápu, proč se tyhle zastaralé jednotky stále tak houževnatě používají, když by dávno neměly (kilojouly je oficiálně nahradily v sedmdesátých letech minulého století, tedy ne "nověji", jak se domnívá autorka...
to já žiju stále light
je to totiž 2v 1! Není tam tuk s cukrem a mimo to ještě ty chemosračky tráví tělo, aby příliš nebujelo v problémových partiích.