Vy se ptáte a my odpovídáme
Jak rozlišujeme čaj?
Čaje dělíme do několika základních skupin: černé, zelené polofermentované (oolongy), bílé, ovocné (směs sušených plodů), čaje-”nečaje” (rooibos, mate, lapacho, vilcacora), bylinné směsi, monodrogy a ajurvédské čaje (směs koření a bylin). Ortodoxní čaje černé, zelené, oolongy a bílé dále rozeznáváme dle mnoha kriterií, např. podle země původu, umístění konkrétní plantáže, ročního období či pořadí sklizně, způsobu zpracování atd. Terminologie označování čajů se pak může v různých pěstitelských zemích lišit. Čaje aromatizované obsahují tzv. čajový základ (černý, zelený, ovocný nebo rooibos, ale i lapacho mate nebo byliny, popř. také směs uvedeného). Tento je pak obohacen o aroma a může být dále doplněn různým ovocem, květy, plody nebo listy, nebo o další dekorace (cukrové, želatinové ...). ¨
Jaké čaje jsou vhodné pro těhotné ženy a děti?
Jaké čaje jsou vhodné při léčbě rakoviny?
Při prevenci i při samotné léčbě rakoviny je velmi populární kůra z liány rostoucí v pralesích Latinské Ameriky - vilcacora. Má prokazatelné účinky při léčbě zánětů, žaludečních vředech a nádorových onemocněních. Vilcacora obsahuje silnou koncentraci protinádorových látek a funguje jako silný antioxidant. Její součástí jsou alkaloid izopteropodin, který aktivizuje imunitní systém a alkaloid rynkofin, který má pozitivní vliv na snižování krevního tlaku a posiluje krevní oběh. Neméně úspěšné je v boji proti rakovině i lapacho. Má podobné účinky jako vilcacora, stimuluje imunitní systém a působí protizánětlivě. V žádném případě by se však nemělo kombinovat užívání zejména vilcacory s chemoterapií, hormonální léčbou nebo ozařováním, neboť by mohlo dojít k nežádoucím kontraindikacím.
Jak často můžeme pít čaj?
Záleží na tom, jaký druh čaje si vybereme a k jakému účelu jej pijeme. Na žízeň je výborný rooibos, honeybush nebo ovocný či bylinný čaj. Zde neexistuje žádné omezení a můžeme jej vypít kolik chceme a jsou vhodné i na popíjení po celý den. U ortodoxních čajů, tedy zelených, černých, bílých, oolongů a také mate však musíme mít na paměti, že obsahují kofein, který povzbudí organismus. Problémy mohou nastat zejména ve večerních hodinách, kdy kvůli přemíře kofeinu někteří lidé nemohou usnout. Tyto čaje zároveň lidské tělo odvodňují, a proto není vhodné vypít příliš velké množství najednou. Bylinné čaje a směsi je vhodné konzumovat dle návodu na etiketách.
K čemu je dobrý citral?
Citral je obsažen v citrusových plodech, v myrtovníku citrónovém, vousatce citrónové, ale také třeba v meduňce. Všude, kde je obsažen, se vyznačuje krásnou citrónovou vůni a chutí. Používá se také v kosmetice a lékařství.
Existují čaje pro povzbuzení potence?
Pro povzbuzení potence doporučujeme všeobecně známý kořen ženšenu, který navíc posiluje imunitu. Dále nabízíme také catuabu - kůru stromu, který roste v Latinské Americe. Catuaba kromě toho organismu účinně pomáhá proti virům a bakteriím. Jmenovat ale můžeme i další čaje s obsahem přírodních afrodisiak . V našem sortimentu naleznete např. rooibos Amore a zelený čaj Hříšný tanec s obsahem dřeviny muira puama. Jako novinku můžeme dále doporučit zelený čaj Don Juan, obsahující kromě ženšenu listy damiany.
Jsou aromata v čajích přírodní?
K aromatizování čajů jsou většinou používána aromata přírodně identická. To znamená, že se tato běžně v přírodě vyskytují, ale lze je vyrobit i chemickou cestou. Do našeho sortimentu jsme však nově zařadili i čaje, které obsahují pouze přírodní aromata (Earl Grey Superior, Tokajská meruňka, Valencia Orange a Wimbledonská jahoda). U bio čajů je aroma dokonce přírodní v bio kvalitě, nebo vůbec žádné a čaje obsahují pouze kousky ekologicky pěstovaného ovoce, čajů, bylin nebo koření (Yogi čaje).
Kofein a thein je jedna a tatáž látka, obsažena v kávě nebo čaji. Thein byl dříve užíván pro označení kofeinu v čaji. Ve skutečnosti se odlišují pouze jinou chemickou vazbou kofeinu (v čaji se kofein váže na třísloviny). Tím je způsobeno, že kofein z kávy lidský organismus vstřebává mnohem rychleji než z čaje. Po vypití kávy se účinek kofeinu dostaví rychle, povzbuzuje spíše srdce a krevní oběh, ale poměrně rychle zase odezní. Pokud pijeme čaj, působí kofein i při stejném množství pomaleji, ale delší dobu a povzbuzuje centrální nervovou soustavu. Šálek zeleného čaje obsahuje cca 40-50 mg kofeinu, šálek černého čaje asi 50-60 mg kofeinu a šálek kávy 66-99 mg, záleží na způsobu přípravy a druhu použité kávy.
Existují čaje, po kterých se hubne?
V naší nabídce naleznete čaj Pu-Erh, a to v čisté podobě, nebo ochucený různými příchutěmi. Černý čaj Pu-Erh
Existuje více druhů káv?
Kávy dělíme na základní dvě skupiny - na arabiku a robustu. Arabika je lehčí a ušlechtilejší, velmi aromatická, obsahuje poněkud méně kofeinu, a proto jí můžeme vypít větší množství než robusty. Robusta je výraznější a plnější v chuti a více kofeinová. Velmi často je proto využívána pro přípravu espresso směsí. Dále kávy podobně jako čaje rozlišujeme také podle zemí původu, nejznámější jsou kávy z Brazílie, Kolumbie, ale také Jamajky. V poslední době jsou stále více oblíbené kávy africké (Keňa,
Etiopie). Káva se také liší velikostí a vzhledem zrn. O její konečné chuti velmi rozhoduje způsob pražení. Podobně jako čaje i kávy mohou aromatizovat různými příchutěmi (v našem sortimentu naleznete např. kávu Alžírskou, Švýcarskou, Irish Cream, ale i příchutě jako Čokoláda,Vanilka).
Andrea Vykoukalová
Nový komentář
Komentáře
Hezký článek. Já znám čaje akorát z pytlíku a tohle bych ani neuměla uvařit. Sladí se? Bez cukru bych to nevypila. Kdysi jsem byla v jedné čajovně, kamarád požádal o cukr a dívali se na něj jako na barbara.
lilithheta: pila jsem ajurvédský Aktivní žena, a nemusím to opakovat, protože v tom čaji je pepř a je to teda jen pro silnější povahy..
Čaje miluju
Stejně jako nejíme penicilín, když máme hlad, tak nepijeme bylinné čaje, když máme žízeň. Bylinky jsou léčiva a s jako takovými je nutné s nimi zacházet. Každá bylinka obsahuje řadu chemických látek s různými účinky na organismus, takže je nesmysl (a může to být i riskantní) je do sebe ládovat jen tak, přinejmenším proto, že až pak budete opravdu potřebovat jejich léčebný účinek, už vám nepomůžou
. Na žízeň radši vodu nebo ten ovocný 'čaj'
.
Akorát bych se teda chtěla ohradit proti tvrzení "bylinkový čaj na žízeň"
maté jsem zkoušela v maurské čajovně a byla jsem unešena
uvařil úplně stejné, nam.
Ale teď o víkendu mi můj
Zuzyk: Většina (polo)fermentovaných ochucených čajů je dobrá. Jen nemám ráda takové ty co chutnají po čokoládě, whisky, bourbonu, apod.
lilithheta: Deep Forest si nedávno koupil manžel a moc mu chutnal..asi mu dneska uzmu a vyzkouším
Hříšný tanec jsem akorát včera dopila
, ale nějaké účinky v "podpůrném" smyslu jsem nepociťovala žádné
. Teď mám v sortimentu Sakuru, Chun mee (zelený) a Deep Forest. Jinak Pu-Erh se dřív taky jmenoval Císařský čaj a ve staré Číně ho mohl pít pouze císař. Když by si (jenom) usrkl kdokoli jiný, následoval trest smrti. A na hubnutí je dobrá Dračí studna (aspoň známá tvrdí, že po ní zhubla).
Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenosti s těmi Ajurvédskými čaji?
Susina: zatím ne, ještě se kouknu, jak budem kupovat vánoční dárky, když tak bych se ozvala pak.
Pěkný článek, čaje miluju...jdu si uvařit Winter dream...
bookcase: Svařený víno tuším měli i loni.. Vanilkový rohlíčky neznám, udělám zas nájezd na Oxalis.. když to objevím, mám ti to koupit a poslat?
Susina: sosám to maté. Jablečný štrůdl miluju taky. A víš, že Oxalis má i novinku? Svařené víno nebo rooibos Vanilkové rohlíčky, ale ještě jsem na ně nenatrefila
mně se tu zrovna louhuje ovocná směs Jablečný štrůdl..
a jinak miluju zelené, rooibosy i maté...