Dnes budeme mlsat. Ale nemusíme rovnou vařit, stačí jen takové uzobnutí toho, co nám chutná. Okurky, rajčata, papriky, sýr nebo třeba čokoláda a sušenky. Co vám chutná? Co máte rády? Co si dáte, když vás honí mlsná?
Dobré jídlo a dobré pití dokáže v člověku navodit stejně slastný pocit jako milování. Ne nadarmo se slovo: milovat – spojuje i s jídlem.
Miluji svíčkovou, miluji švestkové knedlíky...
My si dnes ale nebudeme povídat jen o hotových kulinářských dovednostech, ale zamíříme také do skříně a do ledničky, jen tak pro něco…
Vzpomínka
V souvislosti s tímto tématem mi vyvstane na mysli vzpomínka na prázdniny u mé milované babičky. Byla vyhlášenou kuchařkou, vařila už od dvanácti let, kdy se musela starat o své mladší sourozence. Dokázala všechno, počínaje zabijačkovými dobrotami až po svatební koláčky. A také pekla domácí chleba.
Dožila se vysokého věku a já to přikládám zejména tomu, že měla pravidelnou a také zdravou stravu. Říkávala, že kdyby nebyl oběd ve 12. hodin, tak nemusí být vůbec. Škoda, že se dnes jejích rad nedržím a snídani skloubím společně s obědem, o večeři ani nemluvím.
Ale zpátky k tématu. Nebudu zde vyjmenovávat všechna výtečná jídla, která mi babička k obědu servírovala, ale zmíním naprosto „obyčejnou“ svačinu, kterou jsem coby malá holka u babičky na venkově milovala, kterou ale už při sebevětší snaze, alespoň tady v Praze, neochutnám.
Chleba s máslem, tvarůžky a rajče
Na malovaném talířku voní domácí chleba, na něm čerstvé máslo, na něm tvarůžky, které „voní“ opravdovými tvarůžky, a rajčátka ze zahrádky, která voní a chutnají jako rajčátka.
Sliny se mi sbíhají, jen co to píšu. Byť jsem si několikrát v životě chtěla tuto „obyčejnou svačinu“ udělat, NIKDY jsem podobné vyváženosti chutí, jako tenkrát u babičky, nedosáhla.
Sehnat dobrý chleba, jaký pekla babička, je prakticky nemožné. Máslo už není máslové, tvarůžky, to je nějaká nedefinovatelná, předražená hmota, rajčata nevoní rajčátky a chutnají jako tráva.
Takže co mně chutná?
Dala bych si chleba, máslo, tvarůžky a rajče. Zdánlivě obyčejné věci, které všude seženu, ale nikdy mi nebudou chutnat jako tehdy u babičky.
Téma dnešního dne: Co vám chutná?
- Máte raději sladké, nebo slané?
- A co kyselé a hořké?
- Co byste si dala třeba právě teď?
Jablíčko? Chleba s povidly? Kyselou okurku? - Dala byste si rybičky? Nanukový dort?
- Co vám prostě nejvíc chutná, na co míváte chuť?
Napište nám o tom na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz
Coby redaktorka, pocházející ze Slovácka, jednu (jednoho) z pisatelů odměním stylově, a to kuchařkou nakladatelství Ikar -Slovácká kuchyně. Naleznete v ní, jak se vaří v tomto kraji vína a slivovice.
Nový komentář
Komentáře
Mám hodně ráda hovězí s tatarkou a bramborami.
taky vše sním,jen tu držkovou bych do pusy nedala
všetko okrem držkovej
kuře na paprice nebo čína
Já mám ráda vše z brambor,knedlíky plněné uz,masem,šišky s mákem,kaši nebo hranolky.Mňam.
arminka — #24 A já zas můžu ten hrách

Eva_Fl — #26 Dobrou chuť.
Koprovku vařím rodině, ale nikdy jsem ji nejedla. Ochutnává vždy ten kdo je po ruce.Všichni ji chválí, že je moc dobrá. Nevím proč, ale já ji jíst nemůžu
.
dadma — #25 zrovna obedvam krevety.



Mě chutná skoro všechno.Jako dítě jsem byla hodně vybíravá,ale čím je člověk starší,tak si tolik nevybírá.Co bych ,ale nejedla jsou plody moře,mořské potvůrky nemusím.
fulfy — #23 jé a tu já zrovna miluji, já zas nemusím hrachovou kaši
Všechno kromě koprovky
Ja bych snědla cokoliv co mi někdo jiny uvařííí
.Hlavně ,že to nemusím zase vařit já
Takovéé boruvkove knedle polité jogurtem a maslem a cukrem a od tchyně

Alexandra Stušková — #19 S tou kvalitou rajčat a tvarůžků máte naprostou pravdu. Rajčata a jahody sice nebyly k dostání celý rok, ale jen v sezóně, zato měly chuť. Teď ji často nemají ani v sezóně. Já antizemědělec začínám uvažovat o tom, že si na zahradě začnu pěstovat zeleninu a péct kváskový chleba. Až tak hluboko jsem klesla.
Pentlička — #16 Já mám také ráda všechny výše vyjmenované potraviny, ale i to ovoce a zeleninu.
Alexandra Stušková — #12 Určitě nebyl mýtus
. Já si tu svoji moc nepamatuji, bylo mi pět, když zemřela. Maminka občas dávala k dobru jednu příhodu z doby, kdy mi ještě nebyly čtyři roky. Maminka upekla žemlovku s jablky, ale já ji odmítla jíst, že mi nechutná. A tak ji dala babičce, ať ji snědí tety a strejdové. Odpoledne mi ji babička nabídla k svačině a já pak mamince řekla, že mi u babičky moc chutnalo. Holt, babičky umějí vařit lépe než maminky
Je málo věcí,co nejím,ale nepohrdnu nikdy masem
Mně chutná téměř všecko - bohužel! Nejvíc ujíždím na čokoládě, tu musím mít denně, ale mám ráda sladká i slaná jídla - pečené kuře, vepřové, guláš, svíčkovou, ovocné knedlíky, palačinky, nudle s mákem, mám ráda šunku, salám, sýry, puding, zákusky, buchty. Nemusím moc ovoce a zeleninu, jím je jen kvůli tomu, že jsou zdravé, jinak bych se bez nich skoro úplně obešla.
V poslední době si jednou za 14 dní peču chleba sama. To nemá chybu.
Jest vědecky dokázáno, že čím je člověk starší, tím méně má chuťových buněk, a ty, které ještě má, dokážou méně rozlišovat jednotlivé chuti. Nedá se s tím nic dělat. Proto staří lidé zhusta snědí téměř cokoli, co by normálně člověku připadalo, jako že to nemá žádnou chuť... bez soli, bez koření... a proto je naprosto nedosažitelné v dospělém věku zopakovat kulinářský zážitek od maminky/babičky - nikdy to jídlo už nebude takové, jako tenkrát.