Když je horko, většina lidí asi nemá chuť na teplý čaj. Z čaje se ale můžeme vyrobit ledový čaj nebo osvěžující limonády.

Pro výrobu ledových čajů se hodí japonské zelené čaje kabusé a machta, ale i darjeeling. Z první sklizně má plnou květinovou vůni a chuť. A můžete ho dál doplnit různými sirupy, abyste si udělali limonádu. Osvěží vás nejen led, ale i látky, které čaj obsahuje.

Ledový čaj i limonáda za pět minut

Na rychlou přípravu je potřeba mít kvalitní čaj, např. směs japonského zeleného a praženého čaje Kabusé Hot&Cold. Jeden jeho sáček louhujeme pět minut v půl litru studené vody. A pokud chceme japonskou limonádu, je to také jednoduché. Mezitím, co se čaj louhuje, namočíme okraje dvou vysokých sklenic do citronové šťávy a ponoříme je do cukru, takže na okraji vznikne krusta. Sklenice naplníme kostkami ledu a celé to přelijeme vylouhovaným čajem. Nakonec tam přidáme ještě pár kapek citronové šťávy. Dá se použít i grep nebo pomeranč.

mac

Dvoubarevná limonáda s matchou

Rychle hotová bude i limonáda z dalšího japonského čaje - mletého prášku zvaného matcha. Jeden gram prášku rozmícháme v půl deci horké vody. Sklenici naplníme do poloviny ledem, který zalijeme 1 deci čerstvě vymačkané šťávy z citronu, pomeranče nebo grepu. Ten můžeme doplnit i stejným množstvím dalšího ovocného džusu, například s příchutí mango nebo ananas. Nakonec do sklenice pomalu nalijeme čaj matcha tak, aby utvořil druhou barevnou vrstvu.

Stejně jako všechny zelené čaje, i čaj Kabusé Hot&Cold a Matcha ochlazují organismus v horkých dnech, navíc zrychlují metabolismus. Oba čaje pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine více účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.

mac

Silný macerát

Pokud máte na přípravu domácího ledového čaje nebo limonády více času, doporučujeme připravit si z čajových lístků tzv. macarát. V tom případě musíte lístky nechat ve vodě louhovat několik hodin, nebo i přes noc. Hodí se např. čerstvý čaj z Darjeelingu. I do ledového čaje z Darjeelingu můžeme přidávat čerstvé ovocné šťávy z citrusů (pomeranč, mandarinka, citron, grep), macerát s džusy promícháme v šejkru. Do větší nádoby můžeme při přípravě domácí limonády taky nakrájet drobné kousky ovoce.

Inspirace: www.darjeeling.cz