Když je horko, většina lidí asi nemá chuť na teplý čaj. Z čaje se ale můžeme vyrobit ledový čaj nebo osvěžující limonády.
Pro výrobu ledových čajů se hodí japonské zelené čaje kabusé a machta, ale i darjeeling. Z první sklizně má plnou květinovou vůni a chuť. A můžete ho dál doplnit různými sirupy, abyste si udělali limonádu. Osvěží vás nejen led, ale i látky, které čaj obsahuje.
Ledový čaj i limonáda za pět minut
Na rychlou přípravu je potřeba mít kvalitní čaj, např. směs japonského zeleného a praženého čaje Kabusé Hot&Cold. Jeden jeho sáček louhujeme pět minut v půl litru studené vody. A pokud chceme japonskou limonádu, je to také jednoduché. Mezitím, co se čaj louhuje, namočíme okraje dvou vysokých sklenic do citronové šťávy a ponoříme je do cukru, takže na okraji vznikne krusta. Sklenice naplníme kostkami ledu a celé to přelijeme vylouhovaným čajem. Nakonec tam přidáme ještě pár kapek citronové šťávy. Dá se použít i grep nebo pomeranč.
Dvoubarevná limonáda s matchou
Rychle hotová bude i limonáda z dalšího japonského čaje - mletého prášku zvaného matcha. Jeden gram prášku rozmícháme v půl deci horké vody. Sklenici naplníme do poloviny ledem, který zalijeme 1 deci čerstvě vymačkané šťávy z citronu, pomeranče nebo grepu. Ten můžeme doplnit i stejným množstvím dalšího ovocného džusu, například s příchutí mango nebo ananas. Nakonec do sklenice pomalu nalijeme čaj matcha tak, aby utvořil druhou barevnou vrstvu.
Stejně jako všechny zelené čaje, i čaj Kabusé Hot&Cold a Matcha ochlazují organismus v horkých dnech, navíc zrychlují metabolismus. Oba čaje pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine více účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.
Silný macerát
Pokud máte na přípravu domácího ledového čaje nebo limonády více času, doporučujeme připravit si z čajových lístků tzv. macarát. V tom případě musíte lístky nechat ve vodě louhovat několik hodin, nebo i přes noc. Hodí se např. čerstvý čaj z Darjeelingu. I do ledového čaje z Darjeelingu můžeme přidávat čerstvé ovocné šťávy z citrusů (pomeranč, mandarinka, citron, grep), macerát s džusy promícháme v šejkru. Do větší nádoby můžeme při přípravě domácí limonády taky nakrájet drobné kousky ovoce.
Inspirace: www.darjeeling.cz
Nový komentář
Komentáře
Vypadá to lákavě, určitě to zkusím, v takovém horku určitě přijde osvěžení vhod!
Úplně mě to navnadilo, dnes vyzkouším
Ten zelenožlutý drink vypadá moc lákavě!
Jo :-)
dala bych si,fotky vypadají lákavě...
ovocný čaj s citronem - celý džbán - průběžně popíjím
Stálo by za ochutnání
ledový čaj nebo mátovou vodu s citronem - to ano
enka1 — #4 To je jak dát teplé pivo do lednice, rázem se orosí.
mám pořád žízeň, kolikrát už nevím, co bych vypila
ToraToraTora — #2 ať tělo nedostává šoky
Nejraději v teple mám chladnou jemně perlivou vodu, případně vodou naředěný džus. Na cesty do auta kupujeme ledové čaje, limonády se u nás moc nevedou. Snad jen příležitostně někde u "stánku" si dáváme studenou Kofolu.
V horku zásadně nápoje vlažné. A nejlepší ledový čaj se dělá z lístků, které leží např. 24hodin ve vodě studené nikoliv teplé. to je pak dobrota
Ledové nápoje moc nemusím, hned po nich ochraptím. Ale vypadají moc hezky, snad i tak chutnají