659fcc8a6fb9aobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Změna ze žluté na hnědou není jedinou barevnou změnou, kterou banány projdou. Na začátku se totiž postupně mění také ze zelené na onu požadovanou žlutou. Nejen za tyto barevné změny může plny zvaný ethylen, který banány produkují a který signalizuje proces zrání. Na počátku jsou banány tvrdé, kyselé a zelené. Když se ovoce dostane do kontaktu s ethylenem, začnou se rozkládat v něm rozkládat kyseliny, rozbijí se zelené pigmentové chlorofyly a banán se stane sladším, lahodnějším, měkčím a žlutým. Tímto to ovšem nekončí. Banány totiž produkují ethylenu (na rozdíl od jiného ovoce) velké množství, a tudíž nakonec přezrávají a hnědnou.

Když ale banány zahájí tento proces hnědnutí, neznamená to, že je musíme ihned automaticky vyhodit. Udělejte z nich sladký banana bread, banánové trhance či mražené banánové kousky.

Banánový chlebíček

Základem banánového chlebíčku neboli banana breadu je rozmačkaný přezrálý banán, který chlebíčku dodá sladkost. Konzistence banánového chlebíčku je většinou měkká a chlebíček působí „mokrým“ dojmem. Může se ale udělat na mnoho způsobů a využít při jeho přípravě můžeme v podstatě cokoli, co máme v kuchyni a co se do něj hodí – oříšky, čokoládu, datle, rozinky. K jeho zahuštění můžeme použít mouku, ale i rozmixované ovesné vločky. Dá se připravit i veganská varianta bez vajec a mléčných výrobků.

659fc7e7991c7obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Banánové trhance

Banánové trhance jsou v podstatě banánové placičky, které se ale nejen podle mých zkušeností většinou úplně nepovedou a často se trhají. Na chuti jim to ale neubírá. Zkrátka se jen stačí smířit s tím, že se nebude jednat o úplně dokonalé lívanečky, vzhledem k tomu, že jsou tvořené jen z rozmačkaného banánu, ovesných vloček a vajíčka. Použít samozřejmě můžete také variantu, která zahrnuje mouku a mléko, ale tato rychlovka ze tří ingrediencí vám ráno při přípravě nezabere mnoho času, a navíc je velmi chutná. Doplnit ji můžete například tvarohem nebo bílým jogurtem a ovocem.



659fc78711603obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Mražené banánové kousky

Když zrovna nemáte chuť na banánový chlebíček nebo banánové trhance, nebo jen nemáte čas se s něčím „patlat“, jednoduše hnědý banán oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte zamrazit. Později je použijete do smoothie nebo na výrobu zmrzliny.

659fc767ecfb7obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Zdroj info: wikipedia, britannica, autorka článku