V praxi se dneska doporučuje ty rostlinky, které máme venku, seříznout dvakrát ročně. První sklizeň je koncem června a pokud budeme brát další lístečky průběžně na vaření, můžeme rostlinku seříznout jen mírně. Neměla by ale bohatě kvést, protože se tím oslabuje. Druhá sklizeň nastává v polovině srpna. V tuhle dobu seřezáváme na minimální výšku. To znamená, že by měl zůstat malinký nizoučký kobereček. Když mi sousedka poprvé ostříhala tymián, málem jsem s ní přestala mluvit v domění, že ho úplně zničila. Nezničila - do zimy byl z vyššího řídkého keře hustý plochý kožíšek a tymián přečkal zimu bez úhony, zatímco vyšší rostlinky zmrzly.
Další otázka, kterou jsem kdysi řešila, bylo ve kterou denní dobu sbírat. Nakonec jsem po dlouhém experimentování a studování literatury dospěla k závěru, že to, co příjde do hrnce tentýž den, maximálně den druhý, je nutné sbírat v poledne, kdy jsou silice nejaktivnější. To, co budu sušit, je pro změnu lepší sebrat ráno. Tedy ne za rosy, ale během dopoledne. Odpoledne se nesbírá, pokud vím, nic, a co se sbírá v noci, to si probereme před sv. Janem a kromě toho - noční sběr je většinou vázaný na úplněk:-)
A máme nasbíráno...část bylinek můžeme oprat a nasušit. Můžeme použít sušičku, troubu se sušákem a různé jiné vymoženosti, ale já vždycky dostala něco, co v lepším případě připomínalo velmi tvrdé seno. A to jsem dokonce četla návod! Nakonec jsem sáhla ke klasice - celé větvičky svážu do kytiček a ty pověsím k pootevřené ventilačce. Asi po čtrnácti dnech začnu bylinky kontrolovat, aby nebyly přesušené. Poznám to tak, že lístečky nejsou vlhké, ale při mnutí v prstech se nerozlámou na prach. Pak lístečky sdrhnu z větviček a vyfoukám z nich prach. Uložím je ve skleničkách se závitem, aby na ně nemohli moli - nejlepší skleničky jsou od dětské výživy.
A pak se dají podomácku vyrábět oleje a octy. Osobně dělám raději octy, protože oleje se hůř uchovávají. Výroba octa spočívá v tom, že láhev naplníme asi do tří čtvrtin nasekanými listy z příslušné bylinky, přidáme kousek česneku nebo feferonky, popřípadě koření a celé to zalijeme vinným nebo jablečným octem. Po dvou týdnech můžeme ocet slít. Láhev vypláchneme, nalejeme aromatický ocet a dovnitř vložíme celou větvičku příslušné bylinky spolu s řezem papriky nebo jinou ozdobou. Jednak to vypadá velice dekorativně, jednak se potom nemůžeme splést při vaření. Kombinace záleží na vás a na vaší fantazii. Osobně dělám ocet tymiánový s tymiánem, novým kořením, bobkovým listem a česnekem, dál bazalkový s bazalkou, česnekem a paprikou a občas i ocet pod divočinu, do kterého dávám saturejku, drcený jalovec a bobkový list. Musím si jen dát pozor, aby ve výsledné chuti převažovaly bylinky, takže ostatních přísad dávám docela maloučko.
Nový komentář
Komentáře
Zajímavé, ale já se nejdřív budu muset naučit vařit klasicky, než začnu experimentovat s bylinkama
Pod co se používá tymiánový ocet?