Mrkvová nať - opereme, nakrájíme na kousky a osmažíme s trošičkou tuku. Dostane krásnou žlutou barvu, a to právě chceme. Má stejný obsah beta-karotenu jako samotná mrkev a navíc má docela dobrou chuť.
Kopr - lístečky jsou jasné - do majonézy, omáček, polévek, na zdobení chuťovek a chlebů. Co ale se zbytky stonků? Nakrájíme vepřové na kostičky, osmažíme s troškou oleje na pánvi, přidáme nakrájené nedřevnaté části stonků, sójovou omáčku, popřípadě nějaké to koření. Posolíme. Když stonky změknou, přidáme Vegetu a kdyby se jim nechtělo, není problém - pomůžeme lžičkou alkoholu bez výrazné chuti. A „pravá čína“ je na světě!
Kedlubny - drobné lístečky můžeme nasekat jako ozdobu nebo použít na salát a někdo jimi nahrazuje bambusové výhonky.
Ředkvičky - ty nejmenší lístečky se dají použít podobně jako u kedluben, ty větší spaříme a nasekáme. Pak je smícháme s utřeným česnekem a nebo je klademe na jídlo rovnou.
Česnek - touhle dobou by se měly vyštípávat výhonky, aby nešel do květu. Doneseme je domů a nakrájíme na malinké kousky. Pak použijeme podobně jako koprové stonky, jen s tím rozdílem, že jsou chutnější s hovězím. Před smažením můžeme maso obalit v Solamylu s vodou.
Vnitřky paprik - přidáváme (samozřejmě bez jader) do polévky. Ta získá na chuti i vůni. Koneckonců na talíři se pak objevit nemusí, že?
To ale pořád jaksi nestačí. Zbývají vnější listy zeleniny, košťály, dřevnaté stonky, hrachové lusky…slepičky v nedohlednu, králíky taky z paneláku vyhnali…a tady se obrátíme o radu k našim babičkám.
Všechny takovéhle kousky se hodí do velikého hrnce
A můžeme se radovat, že jsme využili všechno, co využít šlo.
Nový komentář
Komentáře
Ťapina: ...kdyby to neskončilo na smetišti?
No jo, stejně to všechno vyhazuju. Ale aspoň vím, co by se s tím dalo všechno dělat, kdyby ...
hm, to jsou inspirace ... já se radovat budu, ale hlavně aby se to dalo i jíst.
Moje mamka nakládá vyštípané výhonky česneku do nálevu jako okurky a je to moc dobré třeba k masu.Nebo je syrové dá do guláše
mirrea: ne, není. Opravdu se takhle používají...možná bych to měla vysvětlit: děda byl myslivec a biolog, babička (i její sestra) studovaly "dívčí školu" a babička pak ještě pedagogiku a celý život se věnovala přírodě, bylinkám a ručním pracem. No a já jsem jednak po ní a jednak jsem s ní jezdívala "na chalupu ke kamarádce" což byla klasická roubenka v horách - nejbližší sousedi 10 minut, nejbližší obchod (elektřina,telefon a hospoda) dvě hodiny ostré chůze a když jsme chtěly ráno vodu, musely jsme od studánky zahnat srnce...tam jsem se právě naučila tyhle věci, protože k doktorovi bylo tak daleko, že kdyby člověk vyrazil s bolením břicha, dorazil by buď uzdravený nebo mrtvý
Listí z třešní se používá také, ale má trošku jiné účinky a čaj nemá tak dobrou chuť.
BIM: ano, není nad morčáčka
pajda: to s těma stopkama je legrace?
Ferdička: nééééééé, já jsem hlodavec - teoretik
ale dělávala jsem to, když jsem ještě neválčila s máti a bývala jsem celé léto na chalupě. Tam totiž fungoval jediný obchod a ještě měli mlíko, jeden druh salámu, konzervy, tužky a sešity...a občas mýdlo. Holt jsem si musela pomoct, jak to šlo
Aja:
No a já je vyházela...
Aja: vím - usušené je lze použít na léčivý čaj. Mírní obtíže se zvýšenou teplotou a jemně tonizuje.
Lucimo: Nemá, zeleninový vývar se pro mě rovná kostka Maggi s mrkví na obale
Ale tipy to nejsou špané.
pajdo, a nevíš, co se šťopkama od třešní...?
Hm, to je zajimave, pajdi, ale myslis, ze ma na to vsechno v dnesni uspechane dobe nekdo cas? Rozkodne zkusim neco pouzit... Diky!