Květy černého bezu jsou už v plném květu. Kromě toho, že jsou velice léčivé, tak jsou i moc chutné. Můžete z nich připravit lahodný sirup, který využijete v létě do osvěžujících limonád, ale i do dezertů nebo do zmrzliny.
Připravit si domácí sirup z bezových květů je letos opět velice IN. U nás doma jsme vařili tenhle sirup, co si pamatuji. Nastalo krátké období, kdy si můžete připravit výborný domácí sirup, který vám pomůže s mnoha nemocemi. Třeba s kašlem, zahleněním či při nachlazení. A také naprosto výborně chutná, takže máte postaráno i o letní limonády.
Co je vlastně černý bez?
Je to keř nebo vzácněji strom z čeledi zimolezovitých. Bílé kvítky jsou uspořádány ve velkých, ploše rozložených květenstvích. Květy rozkvétají od konce května do července, kdy jsou již plně vyvinuté listy.
Plody jsou lesklé černofialové peckovice s inkoustově barvící šťávou. Jsou to malé, měkké kuličky.
Které části bezu se využívají?
Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části.
Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra a zvláště pak plody v rozmanité úpravě. Určitě můžete s klidem použít i listy. Je to prostě obrovský všelék.
Květ se sbírá v červnu a červenci jen za suchého počasí; nůžkami se odstřihují celá květenství a volně ukládají do koše. Nechají se krátce zavadnout a pak se očesají jednotlivé květy z květních stopek. Suší se v tenkých vrstvách a mají si zachovat nažloutlou barvu. Při pomalém sušení hnědnou, až černají a jsou méně hodnotné.
Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený, jinak se účinné látky rozkládají. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy. Mají svěží vůni a v Evropě bývaly proto používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy.
K čemu a proti čemu vám květ černého bezu pomůže?
Jeho účinky pomáhají bojovat s angínou, kašlem, chřipkou, rýmou, zánětem dutin. Při nachlazení zklidňují kašel a celkově organismus. Pomáhají pocení. Snad nejvíce ho používáme na podporu vykašlávání, tam funguje spolehlivě. Pomáhá čistit organismus, zbavuje ho toxinů a kyseliny močové.
Ale sirup… ten je prostě nejlepší. Nejen pomáhá, ale také výtečně chutná. V létě jeho chuť oceníte v nejrůznějších limonádách. Pokud máte bylinkovou zahrádku, můžete si vyrobit několik různých druhů sirupu. Kombinovat květy černého bezu s meduňkou, mátou, šalvějí. Zkuste kombinovat chutě i léčivé účinky.
Bezový sirup
- 2 l vody
- 30 květů černého bezu
- 25 g kyseliny citronové
- 2 citrony
- 1,5 kg cukru krupice nebo krystal
Postup
Vodu svařte a nechejte vychladnout. Dejte do ní květy, které jste chvilku nechali rozložené na stole nebo na podlaze, aby z nich vylezli všichni broučci a jiní hmyzí obyvatelé.
Citrony omyjte, velice důkladně pod horkou vodou a nakrájejte na plátky. Vyberte z nich pecky.
Květy, kyselinu citronovou a plátky citronů dejte do svařené a vychlazené vody. Celou směs nechejte 24 hodin stát na chladném místě.
Přeceďte, ideálně přes plátno a do bezinkové vody přimíchejte cukr. Průběžně míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nedoporučujeme zahřívat, aby v sirupu zůstalo co nejvíce účinných látek.
Hotový sirup slijte do lahví a skladujte v chladnu. Kdo chce, může důkladně zavíčkované lahve ještě zavařit a potom mu sirup vydrží déle.
Co s bezovým sirupem?
Je výborný do čaje nebo do osvěžujících letních limonád. Můžete ho trochu přidat do bublaniny nebo z něj připravit osvěžující sorbet. Perfektní míchaný nápoj z bezového sirupu a prosecca si můžete vychutnat v Jižním Tyrolsku. Jmenuje se HUGO. A je to opravdový hit!
Hugo
- 100 ml prosecca
- 80 ml perlivé vody
- 2 cl bezinkového sirupu
- pár lístků máty
- 1 limeta
- led
Limetu rozkrojte na polovinu. Šťávu z jedné poloviny dejte do sklenice. Přidejte mátu, kterou můžete předtím trochu rozmělnit v hmoždíři, aby dodala nápoji co nejvíce chuti i vůně.
Přidejte bezinkový sirup, prosecco a led. Led může být rozdrcený nebo celé kostky. Dolijte vodou.
Ozdobte snítkou máty a limetkou.
Máte chuť i na jiné domácí sirupy? Máme pro vás pár vyzkoušených receptů.
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, redakce
Nový komentář
Komentáře
- až se mně zima zeptá - odpovím - 1. sirup
2. sušila na čaj
moje mamka dělá z bezu med,je výborný
paníliška — #13Já uskladňuji všechny bylinkové sirupy ve sklepě v chladnu, vydrží celou zimu...
Ale pokud chcete mít jistotu, že ván nebude kvasit, přidejte do do každé litrové láhve sirupu 1 kávovou lžičku lihu...
Super...kvete bez !!!
Bezový sirup jsem dělala včera a u jedné dávky nezůstanu...
Také jsem udělala vynikající šťávu:
5 květů bezu
3 l vody
dát do láhve, přikrýt plátýnkem, nechat vyluhovat 24 hod. a přidat 8 lžic třtinového cukru... kdo chce méně sladké, nedá cukru tolik...
Na sycenou limču přidat na špičku nože sušené droždí a nechat dalších 24 hod.
Můžu doporučit...


Také už květy bezu suším na zimu na čaj...
Jakou trvanlivost má ten siruo, pokud ho tepelně nezpracuji? Nekvasí?
já počkám až odkvete a pak uděláme likér
Myškomedvídek — #7
o nic jsi nepřišla, řízek je lepší


Bezový sirup jsem dělala včera a dnes pokračuju a vařím další várku.
"Hugo" neznám, ale vyzkouším.
Hugo znám, ale místo prosecca se dává bílé bíno
děláme si limomádu a lidé dělají květy obalované jako květák.Já jsem ho nejedla tak nevím
děláme si limomádu a lidé dělají květy obalované jako květák.Já jsem ho nejedla tak nevím
květy mám nasušené a vynikající sirup jsem dostala od snachy
Jé, díky za recept
Hugo jsme ochutnali pred lety v Tyrolsku, libil se nam nazev a byli jsme zvedavi, co nam vlastne donesou
Bezový jsem dělávala,ale v okolí všechny bezové stromy vykáceli a tak nevím,kde je nasbírat.
Bezový sirup si pamatuju z dětství,babička ho vždy dělala. Moc mi chutnal. Já sama ho nedělám,pila bych ho jen já.
Bezový sirup jsem udělala a je výborný - doporučuji. . .