6596954199629blobid0.jpg
Foto: Shutterstock

Brambory

Zbyly vám brambory od oběda a napadlo vás je zamrazit? Tak to určitě nedělejte. Stejně tak do mrazáku nepatří brambory syrové. Jelikož mají vysoký obsah vody,  mražením ztratí barvu, texturu i chuť. Zkrátka se promění v nehezkou kaši, na které si určitě nepochutnáte.

Vejce

Stejně tak zapomeňte na zamrazení vejcí v jakémkoli stavu. Ta čerstvá vám popraskají a zanechají vám v šuplíku mrazáku pěknou neplechu. Ty uvařená změní svou texturu a budou nepoživatelné. Pokud máte přeci jen vajec přebytek, existuje jedna možnost, jak je v nouzi v mrazáku uchovat. Oddělte žloutky od bílků a uložte je odděleně v nádobách vhodných do mrazničky.

Některé ovoce a zelenina

Spousta hlavně sezónního ovoce je k mražení ideální. Kdykoli si pro něj můžeme sáhnout a použít na lahodný koláč, ovocné knedlíky nebo zdravé smoothie. Většina plodů nízké teploty zvládne bez problémů, například lesní plody, banány, ananas nebo mango. Pozor si ale dejte na ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody. Tedy rajčata, okurky, melouny jablka nebo citrusy. Vytvoří se na nich ledové krystaly a když je následně rozmrazíte budou měkké a většinou i bez chuti.

Omáčky

Přebytek uvařené svíčkové nebo rajské klidně do mrazáku dejte, ale co tam určitě nepatří jsou nejrůznější dochucovací omáčky jako barbecue, hořčice nebo majonéza. Obsahují totiž zahušťovadla, která tak nízké teploty rády nemají a opět se výrazně změní struktura i chuť. A tak věřte, že by po rozmrazení skončily v koši.   

Mléko a smetana

Také mléčné výrobky nejsou k zmražení vůbec vhodné. Na mléko, jogurty či smetanu určitě zapomeňte. Tuková vrstva se totiž v nich oddělí a vznikne nepoživatelné cosi plné hrudek a cucků. Měkké sýry budou zas ošklivě vodnaté a zhořknou. Jediná výjimka jsou případně tvrdé sýry, které by měly zmrazení vydržet. Ideálně pokud je předtím nastrouháte.

6596954522ff7obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Další důležité rady:

  • Nikdy do lednice nedávejte teplé jídlo. Hrozí jinak, že se v něm budou množit bakterie.
  • Jednou rozmražené jídlo nebo maso už znovu nezamrazujte. I v tomto případě po rozmrazení dojde  k množení bakterií a může vám to přinést nepěkné střevní problémy.
  • Vše ukládejte do speciálních sáčků či obalů určených do mrazáku. Jedině tak udržíte potraviny v pořádku a bez ztráty výživných látek. Vše si také označte datem vložení (ideální je lihový fix) a uchovejte je v mrazáku maximálně rok.

Zdroje: kupi.cz, recepty.cz

Čtěte také