bebe

Často slýcháme, jak jsou pro náš organismus zdravá probiotika. Co to ale vlastně znamená? Probiotikum (pro = příznivý, bios = život) je mikrobiální součást stravy, která má při konzumaci v dostatečném množství příznivé účinky na naše zdraví. Jednoduše řečeno, probiotikem se rozumí zdraví prospěšná bakterie. Mezi nejznámější probiotické bakterie patří především ty z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus. Naopak prebiotika představují nestravitelnou složku naší stravy, která slouží jako potrava pro probiotika. V úplném výčtu těchto pojmů nesmí chybět ani synbiotika, která spojují vlastnosti probiotik i prebiotik v jenom výrobku zároveň.

Probiotika

Náš zažívací trakt obsahuje obrovské množství různých bakterií. Z hlediska zdraví je však žádoucí, aby byl zažívací trakt osídlen správnými bakteriemi, s převahou Lactobacillů a Bifidobakterií. Tyto bakterie totiž chrání organismus před patogeny, které mají negativní vliv na lidský organismus.

Jak fungují probiotika

Přátelské bakterie „soutěží" se škodlivými bakteriemi o místo na střevní sliznici. Když je přátelských bakterií dostatečné množství, mohou snáze obsadit střevní sliznici a bránit ji před zachycením nežádoucích mikroorganismů. Navíc probiotika produkují látky, které pomáhají ničit škodlivé bakterie (např. určité mastné kyseliny, které snižují střevní pH).

Kde najdeme probiotika

Probiotické bakterie se nacházejí v řadě výrobků, nejtypičtější jsou zakysané mléčné výrobky (především jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry typu ementál a zelenina konzervovaná mléčným kvašením (např. kysané zelí). Probiotika se dají zakoupit i jako doplněk stravy např. v lékárnách, jednodušší je však sáhnout po jejich přirozené formě v běžné stravě. Kromě již zmiňovaných potravin je obsahují např. i některé sušenky s jogurtovou náplní.

Hlavní zdravotní účinky probiotik

  • obnovení střevní mikroflóry (nejen) po užívání antibiotik
  • správná funkce zažívacího systému
  • prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí
  • celkové zvýšení odolnosti organismu
  • prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí
  • syntéza některých vitamínů

Probiotika dále působí na

  • zkrácení nebo zmírnění příznaků zánětlivých střevních onemocnění a průjmů
  • snížení množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení
  • prevence či zmírnění nespecifických a nepravidelných zažívacích potíží
  • úprava střevní pasáže a konzistence stolice
  • zmírnění projevů nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru - laktóze

Prebiotika

V souvislosti s probiotiky se také často zmiňují tzv. prebiotika. Prebiotikum je v podstatě nestravitelná složka stravy, která představuje „substrát“ pro přátelské bakterie - tedy probiotika a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu.

Kde najdeme prebiotika

Prebiotikem se rozumí zejména vláknina, a to především na bázi oligosacharidů. Nachází se hlavně v obilovinách, ale i v ovoci a zelenině. Ze zeleniny najdeme nejvíce prebiotické vlákniny v česneku, cibuli nebo pórku.

Zdravotní účinky prebiotik:

  • příznivý vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu
  • zvětšení objemu stolice, a tím zlepšení střevní pasáže
  • prevence zácpy
  • prevence vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku
  • snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu
  • podpora vstřebávání některých minerálních látek (např. vápníku)
  • podpora imunity

Pro zajištění správné rovnováhy střevní mikroflóry, a tím i našeho zdraví, je nejlepší konzumovat probiotika i prebiotika současně, a to pravidelně a v dostatečném množství. Výrobky, které v sobě spojují výhody probiotik i prebiotik zároveň, se nazývají synbiotika.

Karolína Hlavatá
nutriční specialistka a dietoložka Endokrinologického ústavu v Praze

Náš tip

Vyzkoušejte nové sušenky BeBe Dobré ráno Jogurt s jahodami, které nejenže chutnají po jahodách a obsahují celozrnné cereálie, ale také mají unikátní náplň s obsahem živých jogurtových kultur.

Příklad vyvážené snídaně:

BeBe Dobré ráno jogurt s jahodami, mléko a menší kousek ovoce.

Živé kultury v sušenkách BeBe Dobré ráno Jogurt s jahodami

bebeŽivé kultury v jogurtové náplni sušenek BeBe Dobré ráno Jogurt s jahodami jsou v tzv. lyofilizované formě. Lyofilizované kultury jsou speciálním a šetrným postupem vysušeny tak, že je jejich aktivita dočasně utlumena až do doby, než se dostanou do kontaktu s vodou (v případě sušenek BeBe Dobré ráno Jogurt s Jahodami tedy až v žaludku spotřebitele). Tento postup je možné přirovnat ke spánku: lyofilizované bakterie jako by spaly, ale jakmile se dostanou do styku s vodným prostředím, jakoby se „probudí“, tzn. jejich životní funkce se obnoví na původní aktivitu. Tato technologie uchování živých jogurtových kultur je podobná technologii výroby probiotických kapslí, které je možné zakoupit v lékárně - některé z těchto kapslí rovněž nemusí být skladovány v ledničce.

 

BeBe Dobré ráno s jahodovým jogurtem

Je unikátní kombinací celozrnných cereálií, jogurtu a jahod. Unikátní na novém BeBe Dobré ráno je to, že obsahuje jogurt s živými jogurtovými kulturami a jeho část tvoří opravdové jahody! Obsahuje jahodový jogurt, protože na trhu mezi jogurty je právě jahodový ten nejoblíbenější. Právě tato unikátní kombinace jahodového jogurtu a celozrnné sušenky, vám dodá potřebnou vlákninu, vitamíny a minerály!

Více se dozvíte na stránkách www.hnutizadobrousnidani.cz

Reklama