Vybírejte si jídlo méně tučné. A když už, volte tuky zdravé. Tak lze shrnout doporučení lékařů a dietologů. Jenže jak se v jejich radách vyznat a co si představit například tehdy, když zazní třeba "vyhýbejte se nasyceným mastným kyselinám"? Jak to s tuky je, vysvětluje odborník na zdravé stravování Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.
Tuky jsou tvořeny následujícími mastnými kyselinami:
Nasycené mastné kyseliny - tento typ mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Měli bychom je ve stravě omezovat, měly by tvořit nejvýše deset procent z celkové denní energie. Velké množství nasycených mastných kyselin se například vyskytuje v másle nebo ve skryté formě v tučném mase, uzeninách, v tavených sýrech a ostatních tučných mléčných výrobcích.
Vícenenasycené (polynenasycené) mastné kyseliny - pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Mezi tyto kyseliny patří také tzv. esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo samo vytvořit neumí, proto je musíme přijímat stravou. Jedná se o omega-3 (n-3) a omega-6 (n-6) mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny najdeme např. v listové zelenině, některých rostlinných olejích (např. řepkový a lněný) a ve vybraných rostlinných tucích. Dobrým zdrojem jsou také tučné ryby. Množství ve stravě by se mělo pohybovat v množství jedno až dvě procenta z denního příjmu energie. Omega-6 vícenenasycené mastné kyseliny se vyskytují především v semenných olejích (slunečnicovém, kukuřičném a sojovém) a výrobcích vyráběných z těchto olejů. Ve stravě by měly být zastoupeny pěti až osmi procenty z denního příjmu energie.
Transmastné kyseliny - podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Vznikaly při starších technologických postupech výroby,
Je však nesmyslem snažit se tuky ze stravy vymýtit úplně. Už proto, že jsou základní složkou naší výživy a největším zdrojem energie. Tělo si díky nim dokáže udržet svou tělesnou teplotu. také některé vitaminy - A, D, E a K - jsou rozpustné toliko v tucích.
Tuky samozřejmě nejsou jedinou složkou přijímané potravy. Podobné důležité jsou také cukry, o kterých jsme psali ZDE .
Nový komentář
Komentáře
Vivian: budu moc ráda
Suzanne: já o tom zrovna včera četla nádherně srozumitelné vysvětlení (toho, jak je to s tím cholesterolem), ale kdybys mě zabila, tak si nevzpomenu, kde to bylo
Jestli si vzpomenu, tak ti to pošlu
Ale božínku??? Mně lékaři vesměs říkají, že nízkotučné potraviny jsou blbost. A ještě mi nikdo nevysvětlil, proč mají vysoký cholesterol lidi, kteří nasycené mastné kyseliny omezují na úplné minimum a jedí jen nízkotučné potraviny
marylin:
tys to shrnula
uzeniny .. tavene syry .. a mlecne vyrobky .. a co mam teda jist kdyz je to tak nezdrave .. to je ale priblblej clanek .. tak rikaj co jo .. a co ne a co trochu .. a nakonec reknou .. ze je to nejvetsi zdroj energie ??
Vivian: asi ne...
Eva_Fl: tak to se do těch 2% asi nevejdeš, coo?
Ja zrovna vecerim steak jak noha...
Každé ráno snídam nakrájené rajče nebo papriku, pokladené plátky mozarely nebo hermelínu, posypané bazalkou a pokapané olejem, k tomu 2 plátky tmavého chleba
Takže vlastně jim zdravě
A miluju ryby na všechny způsoby a kuřecí maso... co z toho plyne? Tenhle článek vlastně vůbec neni pro mně
Ikdyž nesnášim nízkotučné sajrajty - sýry a jogurty...brrr