O tom, že ryby jsou vhodné pro naše zdraví, slýcháme téměř každý den. Mnoho lidí se však obává v průběhu hubnutí ryb s vyšším obsahem energie a tuku. Jsou tyto obavy opodstatněné? Co jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny?
Ryby jsou naprosto skvělým zdrojem kvalitních bílkovin - ty jsou při hubnutí velmi důležité. Kromě toho zásobují náš organismus vitaminy A, D a B, minerálními látkami jako jsou jód a zinek.
Omega-3 nenasycených mastných kyselin přijímá většina z nás menší množství, než kolik je zapotřebí. Je to tím, že se vyskytují jen v několika málo potravinách (lněné semínko, vlašské ořechy). Z hlediska nutričního významu jsou však nejlepším zdrojem mořské ryby. Druhým důvodem může být i skutečnost, že si řada lidí při hubnutí vybírá jen potraviny s nejnižším obsahem tuku a v rámci ryb preferuje například treskovité ryby. To není zcela správné (přestože treska je excelentním zdrojem jódu). Tuk ryb potřebujeme pro jeho specifickou část - omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Omega-3 kyseliny jsou velmi důležitou složkou prevence srdečně-cévních chorob. Mají schopnost bránit tvorbě krevních sraženin (trombů), které můžou být příčinou infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody, tedy zavinit náhlé úmrtí. Omega-3 kyseliny tedy jednoduše řečeno „ředí“ krev. S těmito kyselinami se někdy můžeme setkat pod názvy EPA a DHA, často jsou prodávány ve formě doplňků výživy.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají kromě toho protizánětlivý efekt v organismu a přijímané v dostatečném množství pomáhají v terapii autoimunitních onemocnění, jakými jsou Crohnova choroba, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida a migrenózní stavy (v těchto případech bývá v organismu zvýšená hladina prozánětlivých cytokinů a interleukinu 1). U dětí napomáhají rozvoji mozkových funkcí.
Obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin v gramech v 1 porci ryb (180 g)
Doporučená denní dávka je 1,1 g (ženy) - 1,6 g (muži).
Losos 1,8–3,66
Halibut 0,8–2
Makrela 0,68–3,14
Sardinky 1,96–3,4
Tuňák 0,48–2,56
Sumec 0,3–0,4
Krevety 0,54
Zdroj: Am. Fam. Physicians, 6, 2004
Ryby bychom měli konzumovat alespoň 2x týdně. Tabulka napovídá, že není nutné se soustředit jen na dražší druhy ryb, ale že například herink (sleď), z něhož se vyrábí rybí výrobky, má obsah omega-3 kyselin nejvyšší. Optimální je zařazovat do jídelníčku co největší množství druhů ryb - jednou týdně je vhodné koupit čerstvou nebo zmraženou rybu, jednou nebo dvakrát týdně zařadit některý z rybích výrobků (sleďové saláty, zavináče, sledě v aspiku). Je evidentní, že při hubnutí bychom měli preferovat sleďové saláty v jogurtu pro jejich nižší energetickou hodnotu.
Zdroj: STOB
Nový komentář
Komentáře
Ono se bez omega-3 mastných kyselin neumře, ale jsou užitečné. Dokážou třeba výrazně zmírnit až potlačit kožní projevy alergií - pokud to teda zrovna není alergie na ryby
ryby jím,pokud na nemají očička a jsou naporcovaný
Ryby miluju! Včera mi muj miláček připravil úžasnýho pstruha mňam!
Jennisek: kdybys poctivě sledovala reklamu na Ženě-in, tak bys věděla, že máš dlabat margarín značky Rama
Jennisek: možná amarouny : -)))