Tato kyselina je esenciální vitamin, to znamená, že si ho tělo nedokáže samo vytvořit. Přijímáme ho z potravy (zelenina - paprika, špenát, rajčata, brambory, ovoce - citrusové plody, šípky), v poslední době si jej můžeme koupit v lékárně, protože se vyrábí i synteticky.
Lidský organismus potřebuje pro svoji správnou funkci a zdravý vývoj mnoho různých vitaminů.
Údajně až osmdesát procent této potřeby připadá na vitamin C.
Z toho vyplývá, že je jedním z nejdůležitějších vitaminů pro lidský organismus.
Známy jsou jeho účinky, které mají velmi dobrý vliv na prevenci a léčbu mnohých nemocí - pomáhá při stresu, úzkosti, únavě, nedostatku energie, proti rakovinotvorným látkám, posiluje imunitní systém.
Proto bývá někdy označován jako „vitamin krásy“.
V takových případech si můžeme vybrat z mnoha výrobků – potravinových vitaminových doplňků, kterých je našem trhu velká řada.
Pokud se bojíte hrozící chřipky, pak máme pro vás jeden dobrý tip: MegaCéčko od firmy Walmark.
Potřeba vitaminu roste při stresových stavech.
Preventivně působí proti rýmě a nachlazení, v organismu umožňuje vstřebávání železa, napomáhá hojení ran a popálenin, působí na snížení krvácivosti dásní. Posiluje odolnost člověka, eliminuje účinek různých rakovinotvorných látek a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi.
Hlavní účinky MegaCéčka:
■ chrání organismus před nachlazením a mírní jeho nepříjemné projevy
■ příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu
■ pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cholesterolu
Více o MegaCéčku najdete na stránkách www.walmark.cz
Nový komentář
Komentáře
Vivian:
A taky si nedělám iluze, že když si v únoru koupím rajče, bude mít stejný obsah vitamínů jako v srpnu
Snažím se řídit tím, že nejlepší zdroj vitamínů je přirozenej nejen svým vznikem, ale i jaksi zeměpisným určením. Takže pro nás je v zimě spolehlivější futrovat se kyselým zelím než třeba těma rajčatama. Před sto lety byl pomeranč pomalu neznámej pojem, a přesto lidi přirozený zdroje vitamínů měli.
Eva_Fl: záleží na tom, co rozebírali a kde... jak ta zelenina byla pěstovaná, v jaké oblasti... Myslím, že to množství jednotlivých látek kolísá, není to všude stejné. Někde je toho holt míň, někde víc.
Ladia: no - melo !!! by obsahogvat. Pak jsem prave cetla ten rozbor - a kde nic, tu nic....
Obsah vit. C v ovoci a zelenině, vybírám ty co mají více jak 30 mg na 100 g:
petržel 35 mg
pastiňák 30 mg
křen 100-200 mg
zelí 120 mg
kapusta až 150 mg
květák 75 mg
špenát 60 mg
česnek 40 mg
paprika až 200 mg
jeřabiny až 109 mg
jahody 100 mg
rybíz červený 50 mg
rybíz černý až 240 mg
šípky až 1600 mg
citróny 40 mg
mandarinky 30 mg
Zdroj: školní sešit Nauka o poživatinách
http://www.novinky.cz/04/41/99.html
Eva_Fl: tomu i věřím, že někde nic není, ale třeba takové kiwi má na jeden kus i 250 mg vitamínu . To jsem teda četla, sama jsem ho neštudovala
. Bylo by to zajímavý vědět kolik co doopravdy obsahuje čeho. Třeba se někdo jen seknul jako ten doktor, co studoval železo ve špenátu
Eva_Fl: já jsem to právě taky slyšela a moc mě to překvapilo ,že lidé v období zimi začnou konzumovat hodně ovoce ,ale ,že to vůbec nemá smysl,že je to naopak na škodu .Taky jsem na to koukala ,jak puk celkem by mě potěšil nějaký takový článek o vitamínech .
Petronilka: jenze ja jsem jednou cetla rozbor - v ovoci i zelenine neni skoro nic.
Napr. v hlavkovem salatu vubec nic....
Já osobně zastávám názor, že vitamíny bychom měli přijímat v přirozené formě. Navíc se těmi přirozenými nelze předávkovat, což u těch umělých jde snadno. Avšak pokud někdo ví, že nemá tu správnou životosprávu, tak je lepší je doplnit uměle, než aby to tělu chybělo. Ale příroda je příroda
Fakt bych uvitala pravdivy rozbor ovoce a zeleniny, protoze co se obsahu vitaminu tyka - nic moc teda.
A seriozni nazor na brani syntetickych vitaminu.
Ja vim, ze tohle je reklama.... Ale zajimala by me PRAVDA.