S anglický rčením “Co je vařené, to je zkažené“ se asi nedá zcela souhlasit, ale popravdě, většině z nás jistě udělá větší chuťové potěšení naprosto jiná tepelná úprava.

V těchto letních dnech se z mnoha možností jeví nejlákavěji možnost grilování pod širým nebem, jež v sobě skrývá netušené radosti i starosti. Nejednou také překvapení, když vidíte svého muže, eventuálně přítele, jak se hrne ke grilu s nezbytnými nástroji moci, přestože normálně mu dělá problém uvařit i polévku z pytlíku. Přičemž jeho žezlem bývá v jedné ruce lopatka na obracení masa a v druhé s pýchou třímá namísto zlatého jablka orosenou láhev piva (modernější typy vyznávají ekologicky “šetrnou“ plechovku).

Pokud jsou tedy role účastníků rozděleny, můžeme přistoupit k samotnému grilování, které nabízí nespočet možností samo o sobě a v kombinacích výběru. Rovněž se zdá být nejsnadnější cestou k dobrému jídlu, takže se nezbývá, než zeptat na možná úskalí.

Nejdůležitější otázky jsou na čem a co?
Na první otázku se dá odpovědět lakonicky, že grilovat se dá na všem.
Je skoro až neuvěřitelný výběr různých typů grilovacích zařízení. Vedle běžných grilovacích roštů jsou velmi oblíbenými masivní zahradní grily, nazývané smoky fun.
Používají se kvůli své konstrukci nejen ke grilovaní, ale též k vaření, pečení atd. Maso se na nich sice nespálí (ovšem v jistých mezích) a máte více možností úprav, ale ochuzujete se o příchuť dřeva, neboť smoky fun nabízí jen nepřímé grilovaní v tepelné komoře.

Jiným výkřikem moderní doby je lávový gril, který se předehřeje v troubě a po vyjmutí se teplo udržuje pomocí lihových hořáků. Lávový gril proto využijeme spíše v kuchyni, oproti zahradnímu smoky fun. Byť není určen vyloženě do venkovních prostorů, tak nejste ochuzeni o zajímavou přípravu jídla, jelikož strávníci si jej mohou během čtvrt hodinky připravit na stole sami. Zároveň si můžete vychutnat v přítmí hru ohně z lihových hořáku pod lávovou deskou.

Ve výběru paliva se můžete rozhodnout mezi klasickým dřevem, či ještě klasičtějším plynem a elektřinou. Romantické dřevo (tím není míněna vaše nezručná, ale silná polovička) navozuje pocit báječného letního večera.
Řežavé uhlíky, mezi nimiž poskakuje neposedný plamínek, mají nepochybně větší kouzlo nežli plynový hořák. Ovšem je zde také hrozba méně lákavých dobrodružství, jako je nečekaný vítr, jenž nás ztěží potěší polétujícími jiskrami a žhavými kousky dřeva.
Mysleme i na dobré sousedské vztahy, kdy se z vašeho grilu line jako had štiplavý kouř a výmluva, že se snažíte odehnat komáry, vám nemusí vždy projít. Toto vše se dá minimalizovat vhodným výběrem paliva, přičemž nejlepším se k tomuto způsobu jeví bezdýmné dřevěné uhlí.

Pokud hodláte jít dále za běžnou konzumaci, tak zkuste objevovat chutě skrze výběr různých dřev. Vyvarujte se však raději jakéhokoliv jehličnanu neboť příchuť smolné borovice je skutečně jen pro otrlé (šišky však bez obav použít můžete). Naopak nic nezkazíte dobře vyschlým ovocným dřevem a byť po švestkovém dřevu nebude steak připomínat slivovici, tak vás určitě nezklame.

A co se dá grilovat?
Takřka bez přehánění všechno, ale jsou samozřejmě jistá omezení.
První věc jež většině lidí vytane v mysli při slově gril je opečený steak (pak již představa nabírá různý rámec – u někoho je to příloha, u dalšího vychlazené pivo případně starost o výši kalorií).
Jeho příprava je relativně nenáročná a samotné pečení také. K získání kvalitní chuti masa je již staletí používání marinád a kdyby naši prapředkové z doby kamenné znali tento způsob, tak si můžeme být jisti, že mamuti by vymizeli podstatně rychleji.

Skutečně kvalitní marináda není jen směsí kečupu, hořčice a koupeného grilovaní koření, přestože to tak lze dělat. Ochudili bychom se tím však o to nejzábavnější co je na marinádě, čímž je míněna možnost mnoha variací a obměn. Například grilované kuřecí řízky se dají jíst, ale namočené předem několik hodin v pikantní omáčce z pomeranče, seznamu a zázvoru dostanou zcela nový rozměr své existence.
Můžete používat různé byliny, oleje, med, omáčky a jiné další přísady, ale pamatujte, že zkušená kuchařka (či nezkušená, ale poučená) nedává do marinády sůl. Ta by se měla použít až při samotném opékaní, neboť vysušuje maso a dělá jej tužším. Jakákoliv marináda se rovněž míjí účinkem pokud je použita narychlo a maso ji nemělo čas pořádně vstřebat.
Samotné pečení masa je různé podle druhu, ale u steaků a jemu podobných je nejlepší způsob jej opéct zprudka na nejžhavější části grilu přibližně po třech minutách na každou stranu a potom je zlehka propékat na mírnější části.

Z jiných masitých fantazií můžete grilovat tuzemské párky, americké burgery či exotické kebaby. Ani vegetariáni nemusí přijít zkrátka pouze u brambor z alobalu. Grilovat lze jakákoliv zelenina, avšak pamatujte si, že je citlivější než-li maso. Kvůli tomu je nutné udržet gril čistý a dobře naolejovaný, aby se nepřilepovala na opékací desku.
Zelenina vůbec nemusí být okrajovou záležitostí pro minoritní skupinku hostů, ale před samotným grilováním masa může zaujmout střed celé show ve stylu jakéhosi entrée.
Velmi chutnými mohou být též extravagantní sendviče z pita chleba, tzaziky omáčky a sýra. Šokovat lze i opékanými banány v karibském stylu, čímž rovnou potěšíte mlsné jazíčky.

Nakonec několik užitečných rad:
1. Vše si připravte předem co potřebujete ke grilování. Dopřejete si klid a minimalizujte riziko, že se vám něco připálí.
2. Syrové maso nedávejte k ostatním potravinám, a prožijete příjemný čas i po grilování.
3. Různé hrátky s masem a propichování mohou vypadat velmi odborně, ale ztratíte tím pouze šťávu z masa a punc dobré kuchařky u strávníků.
4. Zlým bakteriím se dobře daří mezi 4 až 60 stupni Celsia. Nechcete-li kultivovat mikroby, tak nechávejte maso v chladu ledničky anebo co nejrychleji zpracujte nad ohněm.
5. Chcete-li dietnější stravu, popřípadě bezpečně grilovat zeleninu, tak ideálním pomocníkem je alobal.
6. Přímé kořenění při grilování vám zaručí zuhelnatělé drobečky na povrchu, ale rozhodně ne radost z dobrého jídla
7. Ohniště na grilu nemá hořet jako vatra, ale pouze sálat.
8. Pokud nám vadí zuhelnatělé špejle u špízů a párátka u plněných kapes, tak je předem namočme na chvíli do vody.
9. V případě že používáte dřevo, grilujte na místě chráněném proti větru. Poletující uhlíky vám jinak mohou udělat ze života doslova peklo.
10. Nebojte se experimentovat. Grilování není o receptech, ale o fantasii a kouzlu okamžiku.   

        
Reklama