Kyselina citrónová je slabá organická kyselina, která má vzorec C6H8O7. Objev kyseliny citrónové je připisovaný perskému alchymistovi z 8. století Abú Músa Džábir ibn Hajjánovi.  Poprvé ji však izoloval až v roce 1784 švédský chemik Carl Wilhelm Scheele, který ji vykrystalizoval z citrónové šťávy. Také proto namísto označení kyselina 3-karboxy-3-hydroxypentandiová zdomácněl název kyselina citrónová.
Tato látka existuje buď v bezvodé formě (anhydrát), nebo jako monohydrát, a to v závislosti na teplotě, při které krystalizuje.  Je bez zápachu.
Kyselina citrónová se vyskytuje ve stopovém množství v různých druzích ovoce a zeleniny, zejména však v citrusových plodech. Citróny a limety obsahují obzvlášť vysokou koncentraci kyseliny; může tvořit až 8 % suché hmotnosti těchto plodů (ve šťávách přibližně 47 g/l).

Citróny a limety

Celosvětová roční produkce kyseliny citrónové neustále roste, v roce 2018 překročila hranici 2 milionů tun. Více než 50 % tohoto objemu se použilo jako regulátor kyselosti do nápojů, přibližně 20 % do jiných potravinářských výrobků, 20 % na výrobu čisticích prostředků a 10 % se zpracovalo v kosmetickém, farmaceutickém nebo chemickém průmyslu.
V dnešní době převažuje průmyslová výroba kyseliny citrónové pomocí kultury Aspergillus niger. Při této výrobě se kultura krmí sacharózou, aby produkovala kyselinu. Zdrojem sacharózy je kukuřičný výluh, melasa nebo kukuřičný škrob.
Kyselina citrónová je opravdu všestranným pomocníkem, má proto široké využití také v našich domácnostech. Výborně se hodí například k odstranění vodního kamene, na čištění, případně na výrobu vlastních domácích čističů, prášků na praní či přísad do koupele.

Kyselina citrónová jako čisticí prostředek

Skvrny od vápníku jsou nejen nepěkné, ale ve formě usazenin mohou být zodpovědné za to, že se spotřebiče rychleji polámou, případně nefungují tak, jak by měly. Pravidelné odstraňování vodního kamene pomáhá udržovat funkčnost spotřebičů, prodlužuje jejich životnost a zároveň šetří energii, protože přístroje pracují efektivněji.
V závislosti na stupni tvrdosti vody v dané oblasti se doporučuje pravidelné odvápňování pračky, myčky, varné konvice, kávovaru a dalších. Pomocí roztoku kyseliny citrónové je možné odstranit vápenaté usazeniny jednoduše a účinně.

Jednoduchý odstraňovač vodního kamene

Na odstranění skvrn od vodního kamene na vodovodních bateriích nebo ve sprše si můžete připravit roztok kyseliny citrónové. Kyselina citrónová se hodí také na odstranění vodního kamene z ponorného vařiče, varné konvice, dřezu nebo kávovaru – obzvlášť proto, že ji nedoprovází nepříjemný zápach, jako je tomu v případě octa. Pracujte však opatrně a používejte kyselinu jen na vychladlé přístroje. Na odstranění vodního kamene z rychlovarné konvice stačí do konvice nalít cca 1 litr vody, přidat 2 polévkové lžíce Kyseliny citrónové Dr. Oetker a nechat vodu převařit. Vlažným roztokem můžete následně očistit také vodovodní baterie či kuchyňský dřez.

Domácí prášek do myčky nádobí

Kromě „prací“ sody a jedlé sody (soda - Na2CO3 čili uhličitan sodný, jedlá soda - soda bikarbona NaHCO3 čili hydrogenuhličitan sodný) je právě kyselina citrónová rozhodující surovinou pro domácí výrobu přípravku do myčky nádobí. Kyselina tu působí jako změkčovač vody a zabraňuje usazování vodního kamene. Recept na přípravek do myčky nádobí najdete zde.

Leštidlo do myčky

Kyselina citrónová se uplatní i jako součást leštidla, a to spolu s vodou a alkoholem. Návod je jednoduchý.

Přísady:

  • 300 ml nejméně 40% alkoholu
  • 80 g Kyseliny citrónové Dr. Oetker
  • 200 ml vody

Vodu a alkohol nalijeme do uzavíratelné lahve, přisypeme kyselinu a všechno důkladně promícháme, dokud se kyselina úplně nerozpustí.
Roztok nalijeme do myčky nádobí místo leštidla. Kromě toho, že se bude nádobí díky alkoholu krásně lesknout, kyselina navíc zabrání usazování vodního kamene.

Odvápnění pračky pomocí kyseliny citrónové

Co dělat, když pračka páchne zatuchlinou a už nepere tak jako kdysi? Příčinou zápachu mohou být vápenaté usazeniny a nečistoty uvnitř pračky. Při odstraňování usazeného vápníku postupujte následovně:

  • 1. Rozpusťte 6 polévkových lžic kyseliny citrónové v 1/2 litru vody
  • 2. Nalijte do prázdného bubnu bez prádla
  • 3. Zapněte pračku a nechte ji běžet při 60 °C bez předpírky

Odvápnění varné konvice apod.

Také spotřebiče na horkou vodu se dají velmi dobře odvápnit pomocí kyseliny citrónové. Problém s usazeninami nastává hlavně tehdy, když se voda po použití spotřebiče úplně neodstraní nebo pokud ve spotřebiči voda stojí delší dobu. Takto je úplně jednoduše odstraníte:

  • 1. Rozpustíte 2 až 3 polévkové lžíce kyseliny citrónové v litru studené vody
  • 2. Přístroj tímto roztokem naplníte po maximální možnou úroveň
  • 3. Přístroj zapnete, roztok převaříte a následně ho necháte maximálně 30 minut působit
  • 4.Roztok vylijte a přístroj důkladně vypláchněte čistou vodou

Tip: Po očištění konvice můžete roztokem polít vodovodní nebo sprchovou baterii, aby se usazeniny vodního kamene rozpustily i tam.

Odvápnění myčky pomocí kyseliny citrónové

Pokud už myčka nebývá ukázkově čistá, je možné, že se uvnitř přístroje usadil vápník. To může vést ke snížení umývacího výkonu, či dokonce k ucpání mycích ramen. Myčku odvápníte následovně:

  • 1. 2 polévkové lžíce kyseliny citrónové rozpustíte v 250 ml teplé vody a roztokem otřete oblast dvířek.
  • 2. Následně rozlijete 6 lžic po prázdné myčce, přičemž se vyhnete sítku.
  • 3. Vyberete program bez předmytí s teplotou neméně 50 °C a necháte ji běžet bez nádobí.

Odvápnění kávovaru pomocí kyseliny citrónové

Ať už stroj na espreso, poloautomatický kávovar nebo přístroj na kávové kapsle, jedno mají všechny společné: Jak se v nich jednou vytvoří vápenaté usazeniny, obvykle to zhorší požitek z kávy. Naštěstí můžete většinu přístrojů poměrně lehce vyčisti

  • 1. Rozpustíte 2 až 3 polévkové lžíce kyseliny citrónové v litru studené vody
  • 2. Roztokem naplníte nádržku na vodu v kávovaru
  • 3. Zapnete přístroj a necháte ho běžet s roztokem kyseliny citrónové
  • 4. Potom jej nejméně dvakrát propláchnete čistou vodou

Také konvice na kávu, čajové šálky, sprchovací hlavice, chromované povrchy, nebo dokonce připálené nerezové hrnce je možné odvápnit pomocí roztoku kyseliny citrónové. Pro tento účel v závislosti na míře znečištění rozpustíte 1 až 3 polévkové lžíce kyseliny citrónové v litru vody, nádoby tímto roztokem naplníte (po jedné nebo všechny naráz), drobné části vložíte do roztoku, necháte působit, opláchnete čistou vodou a utřete.

Náš tip: Kyselina citrónová
Kyselina citronová podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny při zavařování. Je vhodná na dochucení salátů, kompotů a nápojů. Dále je vydatným pomocníkem při odstraňování vodního kamene, např. v kávovarech a rychlovarných konvicích.

Zajímá nás vaše recenze na kyselinu citrónovou – jak ji použijete v kuchyni a domácnosti jiným způsobem než při zavařování a želírování. Jednoduše jako čistidlo, protože její čistící schopnosti znaly již naše maminky a babičky.

Více na Oetker.cz
 
 
 

Reklama