Možná to znáte ze svého okolí, anebo sami patříte k těm, kteří jsou na tu či onu potravinu (případně na její složku) alergičtí. Je to ale opravdu alergie? Jít může také o intoleranci, stav, při kterém tělo reaguje odlišně, projevy ale mohou být zaměňovány s alergií. Přesto existuje několik rozdílů, které vám poskytnou odpověď na otázku, oč ve vašem případě jde.

Alergie: rychlý nástup a intenzivní projevy

ot.jpg
Foto: Shutterstock

Jednoduše řečeno, potravinová alergie je stav vyvolaný konzumací problematické potraviny, díky čemuž je aktivován imunitní systém těla. Organismus začne obratem vytvářet protilátky jako rychlou obrannou reakci na požitý alergen. Alergie se projevuje v jakémkoli věku a časem může sílit i slábnout, a zčásti (v určitých případech) bývá dědičná. Některou z forem potravinových alergií trpí odhadem 1-2% populace. 

Symptomy:

  • velmi rychlý, téměř okamžitý nástup nežádoucí reakce
  • časté bývají nepříjemné kožní projevy (vyrážky, pálení rtů, otoky různé intenzity)
  • nastat mohou i potíže s dýcháním
  • ve vážných případech při velmi silné alergické reakci může dojít až k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku (nepřiměřeně silná imunitní odpověď na jinak neškodný alergen)
Potravinovou alergii lze tedy rozpoznat relativně snadno – reakce těla bývá dostatečně vypovídající. Imunitní systém reaguje velmi rychle vytvářením tzv. IgE protilátek. Cestou je úplné vyloučení alergenní potraviny z jídelníčku. Namístě je vždy konzultace s odborníkem.

Nejčastější alergeny:

  • vejce
  • ořechy
  • kravské mléko (kravská bílkovina)
  • sója
  • pšenice
  • ryby a korýši
  • buráky

Intolerance: Pozvolný nástup a méně nápadné projevy

al.jpg
Foto: Shutterstock

Odhalení intolerance některé z potravin či její složky bývá složitější a časově náročnější. V tomto případě nezareaguje tělo po požití problematické potraviny okamžitě. Nástup příznaků je pozvolnější, v řádu hodin, nebo dokonce dnů. Příznaky intolerance mohou být z dlouhodobého hlediska i velmi překvapivé, a to i na psychické úrovni. Jednoduše řečeno v případě potravinové intolerance jde o poruchu metabolismu, kdy v organismu chybí enzym určený ke zpracování určité složky potravy. V průběhu života se míra intolerance může měnit, protože s přibývajícím věkem může aktivita enzymů klesat. Teprve následně se projeví příznaky.

Symptomy:

  • pozvolný nástup a projevy mírnějšího rázu
  • dlouhotrvající rýma
  • opakující se střevní potíže
  • časté bolesti hlavy nebo migrény
  • dlouhodobá únava
  • skleslost
  • neschopnost zhubnout i v případě, že je vše z hlediska redukčního režimu v pořádku
Příznaků potravinové intolerance je celá řada a na různých úrovních fyzických i duševních projevů. Společným jmenovatelem je ale dlouhodobý zdravotní dopad a určitý životní nekomfort. Nevýhodou intolerance v porovnání s alergií je její problematické odhalování, protože nástup symptomů je někdy i velmi pozvolný. Problematickou potravinu či její složku není vždy nutné z jídelníčku zcela vyloučit. Namístě je vždy konzultace s odborníkem.

Nejčastější potravinové intolerance:

  • laktózová intolerance, kterou způsobuje nedostatek laktázy, enzymu, který rozkládá laktózu; v tomto případě jsou problematické veškeré mléčné výrobky a je jedno, zda se jedná o mléko kravské nebo mléko jiných zvířat (laktóza je přirozenou součástí všech živočišných mlék)
  • histaminová intolerance, kterou způsobuje zvýšená hladina histaminu díky nedostatku vhodného enzymu, který jej rozkládá; histamin je chemická látka, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle a spouští zánětlivé reakce; problematické pak bývají například zrající sýry, červené víno, rajčata nebo tuňák

Čtěte také:

Zdroje: health.clevelandclinic.org/allergy-or-intolerancebetterhealth.vic.gov.au