Cizrna je výborná luštěnina, kterou můžete použít nejen jako přílohu nebo základ skvělé pomazánky či polévky. Můžete z ní připravit křupavou a zdravou pochoutku. Na mlsání k televizi nebo pro návštěvy, místo nezdravých chipsů. Stačí vám jen balíček suché cizrny nebo, pro ještě rychlejší přípravu, cizrna v plechovce.
Vypadá to naprosto obyčejně a příprava je opravdu jednoduchá. Stačí jen správně vybrat kořenící směs a pokaždé máte trochu jinou chuť. Kdo má rád pikantní, pálivé chutě, zvolí chilli vločky se solí. Pro orientální nádech použijte koření garama masala nebo jiné indické koření. Perfektní bude také kombinace uzené papriky a sušeného česneku. Na jaře a v létě použijte čerstvé bylinky. V případě pečených kuliček cizrny se dá skvěle experimentovat.
Jako základ můžete použít buď cizrnu sušenou - ze sáčku nebo cizrnu v nálevu v plechovce. Samozřejmě, že práce s plechovkou je jednodušší. Otevřete plechovku, scedíte a ještě osušíte papírovou utěrkou. Poslední krok je důležitý. Cizrna musí být co nejvíce suchá.
V případě sušené cizrny je vhodné ji den předem namočit. Na druhý den scedit, propláchnout a uvařit doměkka. Pozor, nerozvařit :-) Opět scedit, pořádně osušit.
Suroviny
- balíček suché cizrny, případně dvě plechovky cizrny v nálevu
- koření podle chuti
- olivový olej
- sůl
Postup
Uvařenou cizrnu nechejte pořádně okapat a osušte. Stejně tak cizrnu z plechovky. Tu navíc ještě pořádně propláchněte. Nasypejte ji na pekáč nebo plech. Měla by být na dotek suchá. Vyberte přebytečné slupky nebo vadné kousky cizrny.
Polijte olivovým olejem. Nešetřete. Protože čím více oleje, tím bude křupavější. Na dvě plechovky tři, čtyři lžíce oleje.
Osolte a pořádně promíchejte. V této chvíli nepoužívejte koření. V troubě by se vám spálilo.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, ve středu trouby. Každých deset minut promíchejte, aby se opékala rovnoměrně. Celkově pečte asi půl hodiny. Dokřupava. Teprve poté přidejte koření a pořádně ho promíchejte.
Ideální je jíst cizrnu ještě teplou. Až vystydne, tak nebude křupavá. Ale stejně pořád dobrá.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Díky za recepty s cizrnou. Už se těším, až si udělám pečenou cizrnu s kořením.
Tohle je luxusní! Akorát jsem si ulomila celou plombu, když jsem ji jedla.
Udělám - jednoduchý recept a ještě k tomu vypadá velice chutně
Zdravé a chutné.
Cizrn je naprosto skvělá luštěnina, mám ji ráda na všechny možné způsoby. Péct ji mě ale nenapadlo, za vyzkoušení to rozhodně stojí.
to vypadá jako dobrá chuťovka :-)
gerda — #1Určitě by šla taky naklíčit
cizrnu si vařím docela často, chutná i studená
Aha - něco jako pučálka. Ale ta byla ještě zdravější, naši předkové ji napřed dávali naklíčit. Tím změkla a takhle se pražila. Možná by šla dát klíčit i ta cizrna?