Vybrali jsme pět typicky českých jídel a dali je ochutnat cizincům. Zajímaly nás jejich reakce, které byly jak pozitivní, tak i negativní. Ochutnali rajskou, meruňkové knedlíky, koprovou omáčku, smažený řízek s kaší a tatarský biftek s topinkami.
Foto: Shutterstock
Ukrajinec
Naprosto jsem se zamiloval do tatarského bifteku. Nejdřív mi přišlo zvláštní, míchat syrové maso s vajíčkem a vším tím kořením, ale jakmile jsem ho dal na opečený chléb s česnekem, vše do sebe zapadlo a chutnalo to přímo božsky. Možná bych ocenil ještě pálivé papričky, bylo to na mě málo pálivé. Nemám rád sladká jídla, ale meruňkové knedlíky byly super, hlavně s tím máslem a tvarohem. Co mi ale nechutnalo, byla koprová omáčka. Divná barva a ten kopr uvnitř tomu dodával zvláštní chuť.
Američan
Kaši jsem jedl poprvé a kuřecí maso v jakémsi těstíčku taky, ale připomínalo mi to naše nugetky. Meruňky s tvarohem jsem si zamiloval jako dezert. Rajskou znám, protože jsem ji už jednou jedl, je to taková rajčatová polévka, ale ty knedlíky bych k tomu mít nemusel. A protože nemám rád syrové maso, rozhodně mi nechutnal tatarský biftek.
Finka
Ze všech jídel bych na první místo dala meruňkové knedlíky. Rozplývaly se na jazyku a jejich sladkost mě uchvátila. Ve spojení s máslem a tvarohem to bylo neodolatelné. Já jsem ale milovnice sladkého, takže možná proto mi to tolik chutnalo. Rajská, koprová omáčka a tatarský biftek jsem skoro nemohla ani pozřít. Nelíbilo se mi to už od pohledu a po ochutnání mě to jen utvrdilo v tom, že to není nic pro mě. Smažený řízek s kaší byl průměrný, takže dávám 5/10 bodů.
Egypťan
Jako mým spolutestovačům, i mně moc zachutnaly knedlíkami s meruňkami. Jen já bych vyměnil tvaroh za kakao. Nejím maso, takže jsem neochutnal ani tatarský biftek, ani rajskou a ani smažený řízek. Ale zkusil jsem kaši, ta byla divná a koprovou omáčku, ta mi docela zachutnala i s tím vajíčkem, i když na druhé sousto už vůbec. Rajskou jsem si dal na lžičku a čekal jsem sladkou rajčatovou chuť, tohle bylo takové kořeněné a dokonce jsem zacítil i skořici? Kdo to vymýšlel?
Foto: Shutterstock
Thajka
Pocházím z Thajska, takže mám ráda pálivé. Meruňkové knedlíky byly bombastické, jen bych je polila salkem, aby byly víc sladké. Rajská fajn a koprová omáčka mi nezachutnala, jen to vajíčko jsem snědla. My hodně smažíme, takže smažené kuřecí znám a tu bramborovu kaši sice ne, ale docela mi to chutnalo ve spojení právě s tím smaženým řízkem. Tatarský biftek mi chutnal moc, jen bych topinky osmažila na rýžovém oleji.
Dobrou zprávou ale je, že všem chutnalo naše české pivo!
Zdroj: respondenti redakce
Čtěte také:
- Cizinci hodnotí česká jídla: Ukrajince zachutnaly jitrnice, svíčková naopak vůbec
- Česká kuchyně se umístila na 27. místě ze 100: Uhádnete, která vyhrála na celé čáře?
Nový komentář
Komentáře
Také nejsem cizinec, ale koprovku nikdy. Vařím ji manželovi, ale nikdy neochutnám.
Tatarák bych si nikdy nedala. Zvedá se mi žaludek jen to vidím.
A na meruňkové knedlíky mě taky nikdo nenaláká:-) Ty bych sice snědla, ale sladká jídla obecně nemusím. Ostatní bych si dala s chutí.
Nejsem cizinec, ale z těch jídel mi nechutná ani jedno.
Salko na meruňkové knedlíky
?
Když dva dělají totéž, není to totéž, a nemusí to mít vždycky stejný úspěch. Jste obšlehli ty streamy na seznamu, které tam běží už několik let?
Jak originální. 
Já jím všecko a chutná mi všecko. Vždycky záleží na úpravě. No, a kdyby ta jídla testovali Australani, ti by šmahem pohanili všecko. Protože oni mají v Austrálii všecko nejlepší!
(Sleduju pravidelně pořad Jak nás vidí svět a opravdu by jeden nevěřil, co v Sydney v české restauraci nad jídlem předvádějí).
Ovocné knedlíky mám ráda, kromě švestkových a právě meruňkových. Meruňky nemusím na žádný způsob. Koprovku miluju, ale uznávám, že je hodně specifická. Zajímala by mě reakce třeba na mlékovou polévku. Pamatuji, jak ji ve škole nikdo nechtěl a já byla jediná, kdo si šel dvakrát přidat.
Docela se divím, že má Egypťan potíž se skořicí, když ta se u nich dává i do směsi koření na polévky. Ale my ji do rajské taky nedáváme, ani perník. A na Ukrajině používají často kopr, bývá se zakysanou smetanou na těch varenykách nebo podobných jídlech, něco jak pelmeně. Ale u nás taky nemá řada lidí ráda koprovku. Já jsem většinou viděla, že byli cizinci z ovocných knedlíků zaskočeni a dívali se na ně s nedůvěrou. Tatarák bych si dala hned.
Meruňkové knedlíky jsou dobré napříč světem
A co se týče omáček, to je těžké. Někdo raději sladší, jiný kyselejší a potom ještě ty další ingredience... Já tedy v rajské také nemusím ani perník, ani skořici a manžel ji není vůbec. Snacha zásadně s rýží a bez masa. Vnučka má zase problém s koprovkou. A ten tatarák...brrr, tak to ani pomyslet. I když, jsem tedy jedla lososový a opravdu musím říci, že dokud jsem si ho nedala na opečený toust a neměla tam ten efekt křupnutí tak to bylo takové divně kluzké jídlo.
Hodnocení jídel mě baví