Tuňák je jedna z nejchutnějších ryb, kterou si můžete doma připravit. Má pevné maso a chutná tak i lidem, kteří běžně rybí maso nevyhledávají. Zkuste ho jen lehce okořenit solí a pepřem, hodit na gril a připravit k němu zajímavou přílohu.
Nebo si s jídlem vyhrajte, jako naše čtenářka Jana. Je před námi víkend, takže prostor na kulinářské experimenty.
Suroviny na 2 porce
- 2 steaky z tuňáka (cca 150g)
- 1 větší stroužek česneku
- hrubozrnnou sůl
- libeček
- citron
- olivový olej
Salát z Pak Choi s pažitkovým dresingem
- 2 hlavičky salátu Pak Choi
- 2 hrsti rukoly
- pár cherry rajčátek
- 1 jarní cibulka
Dresing
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička medové hořčice
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- svazek pažitky
- sůl a pepř
Postup
Oloupaný česnek, libeček, sůl, šťávu z poloviny citronu a 2 lžíce olivového oleje vložíme do hmoždíře a utřeme pastu. Směsí potřeme steaky z tuňáka a necháme v lednici 2 hodiny odležet.
Uleželé steaky opékáme na grilovací pánvičce nebo na grilu přibližně 2 minuty z každé strany.
Jako přílohu jsem zvolila pečené brambory ve slupce s cibulí a zeleninový salát.
Brambory důkladně omyjeme kartáčkem, vložíme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme do poloměkka. Poté scedíme, překrojíme na půl, vyskládáme na plech, potřeme olivovým olejem, a dle potřeby dosolíme.
Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů, dokud brambory pěkně nezezlátnou.
Připravenou zeleninu si dáme do mísy a přelijeme dresinkem umíchaným ze všech surovin.
Ihned podáváme.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.
Tuňákové hody na našem magazínu
Tuňák s mátou a bezlepkovými těstovinami
Letní těstoviny s rajčaty a tuňákem
Grilovaný tuňák s letním brokolicovým salátem
zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Dala bych si. Hlavně kdyby mi to někdo udělal :-)
Dobrota.
vypadá to dobře