DSC_0844.jpg (78 KB)

Tuňák je jedna z nejchutnějších ryb, kterou si můžete doma připravit. Má pevné maso a chutná tak i lidem, kteří běžně rybí maso nevyhledávají. Zkuste ho jen lehce okořenit solí a pepřem, hodit na gril a připravit k němu zajímavou přílohu.

Nebo si s jídlem vyhrajte, jako naše čtenářka Jana. Je před námi víkend, takže prostor na kulinářské experimenty.

Suroviny na 2 porce

  • 2 steaky z tuňáka (cca 150g)
  • 1 větší stroužek česneku
  • hrubozrnnou sůl
  • libeček
  • citron
  • olivový olej

Salát z Pak Choi s pažitkovým dresingem

  • 2 hlavičky salátu Pak Choi
  • 2 hrsti rukoly
  • pár cherry rajčátek
  • 1 jarní cibulka

Dresing 

  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička medové hořčice
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • svazek pažitky
  • sůl a pepř

DSC_0811.jpg (46 KB)

Postup

Oloupaný česnek, libeček, sůl, šťávu z poloviny citronu a 2 lžíce olivového oleje vložíme do hmoždíře a utřeme pastu. Směsí potřeme steaky z tuňáka a necháme v lednici 2 hodiny odležet. 

Uleželé steaky opékáme na grilovací pánvičce nebo na grilu přibližně 2 minuty z každé strany.

Jako přílohu jsem zvolila pečené brambory ve slupce s cibulí a zeleninový salát.

DSC_0830.jpg (83 KB)

Brambory důkladně omyjeme kartáčkem, vložíme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme do poloměkka. Poté scedíme, překrojíme na půl, vyskládáme na plech, potřeme olivovým olejem, a dle potřeby dosolíme.

Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů, dokud brambory pěkně nezezlátnou. 

Připravenou zeleninu si dáme do mísy a přelijeme dresinkem umíchaným ze všech surovin.

Ihned podáváme.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Tuňákové hody na našem magazínu

Tuňák s mátou a bezlepkovými těstovinami

DSC_0794.jpg (104 KB)

Letní těstoviny s rajčaty a tuňákem

letnitestoviny.jpg (273 KB)

Grilovaný tuňák s letním brokolicovým salátem

tunak3.jpg (74 KB)

zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Uložit