Citronový koláč je trošku kyselý, trošku trpký, voňavý a zvláštní. Někdo si ho na první kousnutí zamiluje, pro někoho je chuť příliš „jiná“. Já sama jsem tento koláč ochutnala ve Francii a chutnal mi. Je proto nejvyšší čas vyzkoušet si ho ve vlastní kuchyni. A kde jinde hledat recept než u odbornice na francouzskou kuchyni - Dagmar Derré?
Suroviny
těsto:
250 g hladké mouky
30 g krystalového cukru
60 g moučkového cukru
30 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
špetka soli
150 g másla
1 vejce
krém:
3 citróny (nejlépe bio)
200 g krystalového cukru
4 vejce
100 g másla
meringue:
100 g krystalového cukru
2 bílky
špetka soli
Postup
Prosátou mouku smícháme s oběma cukry, mletými mandlemi a špetkou soli. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a propracujeme konečky prstů. Vejce rozšlehámem, přidáme do těsta a vypracujeme kouli. Tu zabalíme do folie a necháme nejméně půl hodiny odpočinout v chladu (nejlépe však do druhého dne).
Připravíme si citronový krém. Z citrónů ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu (mělo by jí být 150 ml). Kůru smícháme s cukrem a necháme chvilku navonět. Do cukru vmícháme citronovou šťávu a poté našlehaná vejce. Směs nalijeme do kastrůlku a na mírném ohni mícháme do zhoustnutí krému. Poté odstavíme, necháme krátce vychladnout a postupně vmícháme na kousky nakrájené máslo. Vymícháme hladký krém a vložíme do lednice vychladit.
Kdo má chuť si ještě trochu vyhrát, může si koláč vylepšit o meringue. Tedy o pečený sladký sníh z bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Pomalu přisypáváme cukr a šleháme do tuhého a lesklého sněhu.
Pak už jen na pomoučené desce vyválíme těsto, vložíme do formy, propícháme vidličkou. Těsto vyložíme pečicím papírem a posypeme třeba fazolemi, hrachem a podobně.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut. Poté odstraníme papír se zátěží a těsto pečeme dalších 10 minut. Necháme vychladnout.
Na vychladlé těsto rozetřeme citronový krém a necháme vychladit v lednici.
V případě, že jsme si připravili meringue, naplníme ztuhlým sněhem cukrářský sáček a sníh naneseme na krém podle libosti a fantazie.
Vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a za dozoru pečeme asi 15 minut. Sníh by měl být lehce opečený, ne připálený!
Před podáváním necháme koláč vychladnout.
Nový komentář
Komentáře
Vypadá úžasně, ale nevím, zda by mi chutnal, každopádně ho určitě vyzkouším
Vypadá skvostně, další recept, který čeká na vyzkoušení. Letos asi budeme péct každý víkend
ráda bych ho zkusila, ale bojím se, abych ho nakonec nejedla sama
Tento recept neznám.Meringue dávám na rýžový nákyp s jablky a je to moc dobré.
Citronový koláč mě uchvátil! Tohle je jiný recept, možná to zkusím.
Jednou jsem ho dělala. Já si ho zamilovala, rodina ne. Je báječný.