citronový koláč

Citronový koláč je trošku kyselý, trošku trpký, voňavý a zvláštní. Někdo si ho na první kousnutí zamiluje, pro někoho je chuť příliš „jiná“. Já sama jsem tento koláč ochutnala ve Francii a chutnal mi. Je proto nejvyšší čas vyzkoušet si ho ve vlastní kuchyni. A kde jinde hledat recept než u odbornice na francouzskou kuchyni - Dagmar Derré?

Suroviny

těsto:
250 g hladké mouky
30 g krystalového cukru
60 g moučkového cukru
30 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
špetka soli
150 g másla
1 vejce

krém:
3 citróny (nejlépe bio)
200 g krystalového cukru
4 vejce
100 g másla

meringue:
100 g krystalového cukru
2 bílky
špetka soli

Postup

Prosátou mouku smícháme s oběma cukry, mletými mandlemi a špetkou soli. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a propracujeme konečky prstů. Vejce rozšlehámem, přidáme do těsta a vypracujeme kouli. Tu zabalíme do folie a necháme nejméně půl hodiny odpočinout v chladu (nejlépe však do druhého dne).

Připravíme si citronový krém. Z citrónů ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu (mělo by jí být 150 ml). Kůru smícháme s cukrem a necháme chvilku navonět. Do cukru vmícháme citronovou šťávu a poté našlehaná vejce. Směs nalijeme do kastrůlku a na mírném ohni mícháme do zhoustnutí krému. Poté odstavíme, necháme krátce vychladnout a postupně vmícháme na kousky nakrájené máslo. Vymícháme hladký krém a vložíme do lednice vychladit.

Kdo má chuť si ještě trochu vyhrát, může si koláč vylepšit o meringue. Tedy o pečený sladký sníh z bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Pomalu přisypáváme cukr a šleháme do tuhého a lesklého sněhu.

Pak už jen na pomoučené desce vyválíme těsto, vložíme do formy, propícháme vidličkou. Těsto vyložíme pečicím papírem a posypeme třeba fazolemi, hrachem a podobně.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut. Poté odstraníme papír se zátěží a těsto pečeme dalších 10 minut. Necháme vychladnout.

Na vychladlé těsto rozetřeme citronový krém a necháme vychladit v lednici.
V případě, že jsme si připravili meringue, naplníme ztuhlým sněhem cukrářský sáček a sníh naneseme na krém podle libosti a fantazie.
Vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a za dozoru pečeme asi 15 minut. Sníh by měl být lehce opečený, ne připálený!

Před podáváním necháme koláč vychladnout.

Dobrou chuť přeje Dagmar Derré.