Citronový koláč patří mezi ty nejlepší recepty. Není přeslazený, ale spíš kyselý. Osvěžující a překrásný. Můžete ho ozdobit podle momentální chuti a příležitosti. Bude krásný s kopečky bílkového sněhu, ale také obložený jedlými květinami. Protože právě ty patří k jaru.
S tímhle koláčem vždycky sklidím úspěch. Navíc jeho příprava není vůbec složitá. Vypadá slavnostně, i když není příliš přezdobený a s jeho zdobením si opravdu můžete vyhrát. Použijte ty nejlepší citrony, které seženete. Ideálně v bio kvalitě, chemicky neošetřené, protože budete potřebovat i kůru.
Křehké máslové těsto využijete na mnoho různých koláčů. Je to tradiční a jednoduchý recept, pro „lemon tart“ jako dělaný.
Suroviny
korpus
- 125 g másla
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
citronový krém
- 250 ml šťávy z citronů (je to z necelého kila citronů)
- kůra ze 2 citronů
- 150 g cukru krupice
- 170 g másla
- 4 vejce
- 4 žloutky
Postup
Suroviny na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé tuhé těsto. To dejte do mikrotenového sáčku, na hodinu do lednice.
Studené těsto rozválejte na kruh a dejte do koláčové formy o průměru zhruba 25 cm, kterou jste předem vymazali máslem. Ideální je, když ještě na dno dáte kolečko vystřižené z pečícího papíru. Koláč se vám bude lépe krájet.
Těsto musí pokrýt nejen dno, ale i okraje formy. Dno propíchejte vidličkou a položte do formy na těsto kus pečícího papíru zasypaný fazolemi. Ty pomůžou udržet těsto rovné.
Dejte upéct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 30 minut. Sejměte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte odkryté těsto.
Mezitím, co se korpus peče, připravte si citronový krém.
Citronovou šťávu, kůru, cukr, vejce a žloutky dejte do hrnce. Rozmíchejte metličkou, aby vznikla hladká směs, bez kousků žloutků. Přidejte na kousky nakrájené máslo.
Dejte na plotnu a pomaličku zahřívejte. Opravdu pomalu. Směs začne zvolna houstnout. Míchejte vařečkou nebo metličkou, co vám bude více vyhovovat. Až je směs hustá, můžete ji ještě protlačit přes jemné sítko, aby byla dokonale hladká. Když pořádně mícháte, tak to ani nebude potřeba a směs bude hladká i bez toho.
Nalijte na koláčový korpus a dejte zpět do trouby (ve které je stále 180 °C). Zapečte 10 minut.
Nechejte úplně vychladit. Já jsem po vychlazení ještě koláč posypala krupicovým cukrem a zapekla chvíli pod grilem, aby na povrchu vznikla karamelová kůrka. Opět nechejte vychladit.
Ozdobte podle vlastního vkusu a chuti.
Dobrou chuť přeje Elly.
Další úžasné sladkosti na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Mňááámkozně to vypadá a určo i chutná
vypadá dobře
Bože, sbíhají se mi sliny
Tomíška — #6 Jde to i bez kytek
nemůžu!mladej mi s kamarádem spásl z legrace sedmikrásky ze zahrady
zazdili to pampeliškou apak přešli na pažitku.pozn.-libeček jim nechutnal
evamates — #2Takto použité fazole i s pečícím papírem dáte do krabičky a necháte ve spíži nebo ve skříni. Používám je pořád dokola, už několik let :-)
To vypadá naprosto dokonale... díky za recept, už si ho ukládám

stále mi vrtá v hlavě jedna věc... dají se potom takto použité (pečené) fazole normálně uvařit nebo se zkrátka vyhodí ???