Foto: ALIKA
Budete potřebovat:
- 150 g cukru krystal
- 40 g vody
- 110 g bílků
- 150 g mandlové mouky Alika (na kvalitě mouky u makronek záleží)
- 150 g cukru moučka
- žluté a růžové gelové barvivo*
V rendlíku lehce promícháme cukr krystal s vodou a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme přijít k varu. Jakmile teplota cukrového sirupu stoupne na zhruba 108 - 110 °C, začneme šlehat polovinu bílků (55 g) do husté pěny. Když teplota dosáhne 118 °C, sirup za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Lijeme ho tenkým pramínkem a snažíme se trefit mezi stěnu mísy a metly. Poté šleháme na vysoké otáčky, až je sníh tvoří tuhé špičky, je lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu.
Zatímco se šlehá sníh, v mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se všechny ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk.
Zbylé bílky (55 g) v míse důkladně spojíme s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojíme do stěrky pořádně opřít.
Ušlehaný bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu padá/stéká ze stěrky a dá se jí jakoby nakreslit osmička. Málo zamíchaná hmota zanechá na makronkách špičky, přemíchaná se zase na plechu příliš rozteče a makronky budou bez nožičky.
Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se lépe plnit. Naplníme jej makronkovou hmotou a zajistíme gumičkou.
Tři plechy vyložíme pečícím papírem. Zdobící špičku držíme kolmo nad plechem, asi 1-1,5 cm vysoko, na plech stříkáme kolečka o kousek menší než šablona, ještě se trochu roztečou do stran. Každým plechem několikrát bouchneme o zem nebo stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin. Zbylé bublinky, které by během pečení mohly způsobit popraskání makronek, propícháme párátkem.
Troubu si předehřejeme na 140 °C, horkovzduch. Makronky pečeme 16 minut na spodní mřížce. Na plechu je necháme lehce zchladnout, pak teprve sloupneme.
*Pokud chcete barevné makronky jako na fotce, rozdělte si makronkovou hmotu na dvě poloviny a každou obarvěte zvlášť. Je potřeba barvivo vmíchat opatrně, ale rychle, aby hmota příliš nezřídla. Poté jí naplňte dva cukrářské sáčky s ustřiženou špičkou a naráz je vložte do dalšího sáčku s kulatou zdobící špičkou.
Náplň
- 250 g mascarpone
- 120 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru moučka (nebo podle chuti)
- 10-20 g drcených lyofilizovaných malin Alika
Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Nakonec zašleháme maliny.
Citronový krém
- 2 žloutky
- 40 ml citronové šťávy
- 40 g cukru krystal
- citronová kůra z 1 citronu
- 30 g másla
V nerezové nebo skleněné misce smícháme žloutky, citronovou šťávu a cukr, posadíme ji na hrnec s vřící vodou tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne na konzistenci krému, trvá to několik minut. Poté odstavíme z tepla a ručně vmícháme máslo. Necháme vychladnout.
Plnění makronek
Připravené náplně naneseme na makronky za pomoci cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou, nejdříve nastříkáme kolečko malinového krému a doprostřed kápneme citronový krém. Vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě. Necháme je několik hodin uležet v lednici, díky mascarpone zvláční makronky poměrně rychle.
Máme pro vás i další recepty na makronky, stačí kliknout zde:
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář