Bábovky jsou stálicí mezi snadnými a chutnými moučníky. Existují stovky různých receptů a chutí. My jsme se dnes rozhodli upéct bábovku osvěžující, letní. Citronovou. Její jemná chuť a voňavé těsto ji určitě zařadí mezi vaše oblíbené dezerty.
Olejová bábovka bylo to první, co jsem ve svém životě upekla. Recept moje maminka držela stále stejný, velice jednoduchý. Část těsta obarvila kakaem a bábovka se u nás nejmenovala bábovka, ale „buchta s dírkou“ :-) Dodnes mi slovo bábovka nejde pořádně z pusy. Je to prostě buchta s dírkou...
Recepty na různé bábovky patří mezi mé oblíbené z mnoha důvodů. Většinou jde o rychlou práci, jen zamícháte a hotovo (občas práci zkomplikuje šlehání bílkového sněhu). Peče se už sama, potom ji jen vyklopíte a už vaříte kafíčko. Nedávno jsem ochutnala výbornou citronovou bábovku u kamarádky a už jsem ji od té doby musela dvakrát upéct.
Dnes vám nabízím recept na ni. Snad si ji také oblíbíte, jako já.
Suroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 180 g Hery máslová příchuť
- 180 g cukru krupice nebo třtinového
- kůra a šťáva ze tří citronů (můžete klidně přihodit i jednu limetu)
- 4 vejce
- 50 g acidofilního mléka
Postup
Je to jednoduché. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva. Změklou Heru ušlehejte s cukrem a postupně přidávejte vejce. Přidejte šťávu a kůru z citronů, acidofilní mléko a mouku s práškem do pečiva.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte moukou. Vylijte do ní těsto.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 45 - 50 minut. Jestli je bábovka hotová, zjistíte klasickým vpichem špejle do středu. Musí vyjít suchá, maximálně obalená několika drobky. Pak je bábovka upečená.
Vyklopte, nechejte vychladnout a pocukrujte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Bábovkové inspirace na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
gerda — #15 Díky za informaci, piju každé ráno citronovou šťávu a cena citronů je fakt děsná. Už jsem přešla na "tvoji" šťávu.
moc pěkná
gerda — #14 Vařila jsem bylinkové sirupy a stihla jsem to naštěstí ještě před zdražením
, i když na ně používám bio citrony, a ty jsou vždycky trochu dražší.
Ale citrony mrazit by mě fakt nenapadlo, to je dobrý nápad a určitě to udělám, až ta cena zas spadne.
kobližka — #16Mám nastavenou stránku Potraviny na pranýři a sama jsem překvapena, jak se dneska všecko kontroluje. Po celé republice. Jistěže se nepodchytí docela všechno, ale přijde se na ledacos. Třeba jak byla aféra s tím medem ze Včelpa, to jsem teda koukala.
gerda — #15 Hele,papír snese všechno,znáš to.Ale dobře,budiž,věřím ti.No,rozhodně bys spotřebovala citronů víc než za 30Kč na 2 dcl šťávy.
kobližka — #10Tak ještě jednou, kvůli tobě jsem z ledničky vytáhla tu šťávu. Čti!
A.....a (to je ta značka
) citronová šťáva bio.
Přímo lisovaná šťáva. Pasterováno. Složení: 100% citronová šťáva z ekologického zemědělství.
Žádnou chemii tam nevidím.
Jsou toho 2 dl a stojí něco přes 30, to přesně nevím. Nevím, kolik citronů bych potřebovala, abych z nich vymačkala dvě deci šťávy.
Citronový zázrak s česnekem, to je recept, který jsem dělala pro marody i pro sebe a určitě jsem ho dělala v zimě. Protože teď by přišel šíleně draho, to by bylo pomalu dražší jak wobenzym
Tak já jsem dnes opět koupila tu citronovou šťávu v lahvičce. Nedá se nic dělat, ať si ty předražené citrony sežerou sami
. Naštěstí už je dost jiného ovoce i čerstvé zeleniny. A až se cena vrátí (doufám že to tak nezůstane, v létě jsou drahé vždycky i když ne tak jako letos) k normálu, pak si do mrazáku hodím pár vydrhnutých citronů do rezervy. Že já si na tohle nevzpomněla, když bývaly levné a nepamatovala na zadní kolečka!! Zmrzlý se nastrouhá i s kůrou všude tam, kde je potřeba. Teď by se mi takový hodil.
citron jsem dnes kupovala za 9 Kč, a ani nijak extra velký nebyl... dávám si ho do vody pro osvěžení, ráda dělám citronové muffinky, ty jsme měli zrovna teď o víkendu, ale cena citronů opravdu dost vzrostla...
gerda — #7 elly — #5
Dneska jsem si v Bille vybrala 2 normální citrony normální velikosti. Na váze mi to vyměřilo rovných 36,-Kč. Tak jsem je zase pěkně vrátila do bedýnky. Fakt nemusím mít takový luxus.
kobližka — #10A tož to já zas věřím. Protože kdybych to reklamovala, Globus by měl těžký průšvih. To si prostě nemůže dovolit. Minule jsem reklamovala špatný písek pro kočku do jejího wc a blesková reakce na sebe nenechala čekat. Ozval se mi i výrobce a dal to do pořádku. Chybu udělali, mužně se k ní přihlásili. Dneska si reputaci nechce zkazit nikdo.
gerda — #7 Já zase nevěřím,že v té lahvičce za 30Kč bude jen čistá přírodní citronová šťáva
bude to chemie...
gerda — #7 Gerdo, já totéž. Citrony za takovou cenu jsem ještě neviděla až teď ! A to jsem je mívala doma pořád. Dnes používám citronový sirup a přidávám citronovou šťávu v té lahvičce.
dobrůtka
elly — #5Jeden citron vychází běžně na 10 korun
, kilo je skoro za stovku. Ceny vyletěly na historické maximum, už se to i psalo v tisku. Já to teď řeším tak, že jeden kvůli kůře mívám vždycky, ale v mezidobí, než začnou být ceny normální, používám raději citronovou šťávu ve flaštičce. V Globuse mají přírodní, bez konzervantů, stojí to něco přes 30 korun a vydrží. Značku nepíšu, ale to si tam každý najde. Mají i limetkovou.
citronovou si nechte na zimu, až budou citrony v přijatelné ceně. Teď raděj tu cuketovou.
gerda — #1Víš, že nevím
Mám je pořád doma, protože je denně používám do vody s mátou a meduňkou. Myslím, že tři citrony nebudou žádná hrůza :-)
assaly — #3Bude i něco s ostružinami :-)
nebylo by spíš něco s ostružinami? za chvíli dozrají a bude jich mnoho :-)
Tu už jsem taky dělala a mnamka
Elly, víš, za kolik jsou teď citrony?