Zpravidla to bývá pravda. U trub střední a vyšší cenové kategorie však objevíte jednu funkci k nezaplacení.
Jde o různé typy samočisticích povrchů a další "zlepšováky", které tuto neoblíbenou a nepříjemnou práci zjednoduší. Mezi nejvíce používané způsoby samočištění patří katalýza, pyrolýza a princip, kdy je povrch dokonale hladký a neporézní, takže se na něj nechytá a nepřipéká mastnota.

Při čištění pyrolýzou se nečistoty opět spalují při vysokých teplotách, ale nezmizí, jen se rozpadnou na prach, který stačí z trouby vymést. Tedy určitou péči od vás trouba vyžaduje, ale je mnohem jednodušší párkrát máchnout rukou nebo dovnitř zajet vysavačem, než hodinu vnitřek drhnout.
Do samočisticích povrchů se řadí také ty, které jsou zcela hladké, neporézní. Díky těmto vlastnostem se na stěny ani strop mastnota a další látky nepřipálí. Proto je stačí pouze setřít vlhkým hadrem.
Čištění vnitřku trub je také mnohem jednodušší, pokud jsou všechny stěny hladké. A to u těch levnějších, které mají různé žebrování, do kterého

Existuje však i jiné, praktičtější řešení, kdy stěny zůstávají hladké a v troubě máte kovovou konstrukci, která nahrazuje žebroví. Konstrukci samozřejmě při úklidu vyjmete a mytí se tak stane opět jednodušším.
Některé značky nabízejí dokonce trouby s odnímatelnými stěnami bočními, horní a zadní. Ty jednoduše vytáhnete jako pekáče. Pak je umyjete ve dřezu a vrátíte zpět.
Stejně tak výrobci nabízejí speciální a snadno čistitelné povrchy vnitřní strany dvířek. Ta jsou vystavena stříkajícímu tuku a prskajícímu těstu podobně jako stěny.

Čistota vnitřního prostoru trouby je spíš záležitostí hygienickou. Platí na ni ono "co oči nevidí, to srdce nepálí" a člověk se k němu odhodlává pouze několikrát za rok. Umatlaná dvířka trub zvenku ale dokážou rozčílit každý den.
Firmy se proto snaží pomoci i tady. Klasické knoflíky, kolečka a tlačítka nahrazují takzvaným dotykovým neboli senzorovým ovládáním. Tlačítka jsou na skleněné stěně pouze "namalovaná" a ovládáte je dotykem prstu. Díky tomu zůstává panel rovný a snadno jej setřete a vyleštíte vlhkým hadrem bez toho, aby vám špína zalézala a usazovala se tam, kde nemá.
ilustrační foto Miele a Bosch
Dnešní soutěž 4. 4.:
č. 4 Co patří mezi nejvíc používané způsoby samočištění?
O) katalýza, pyrolýza
A) vlhký hadřík
Nový komentář
Komentáře
Na trouby se mi osvědčil gel na trouby od Amway je sice dražší ale vyčistí.Čistím sním i vařící panel.Ale v létě budeme dělat novou kuchyň tak se poohlédnu po samočistící troubě.Hodně peču takže se to určitě vyplatí.
damanka: Ťapina: taky jsme ještě neumřeli
Tak to by se mi líbilo.
Jeste jsem zapomnela napsat, me se nejvíc osvedcilo vyndat peceni (nebo to co jsem zrovna pekla v troube) z pekacku, nalít do nej vodu a strcit zpátky do horké trouby, popr nechat troubu pár minut zapnutou. Za pár hodin je celá trouba orosená a stací celou troubu otrít vlkou uterkou - samozrejme pokud se nejedná o 100x zapecenou spínu, ale tak spinavou troubu nikdo nemá. A nebo jak píse Harantka - proste na maximum "vypálit". Ale stejne to delám jenom po velkých zranicích napr kachna na vánoce apod.
damanka: Taky tak
Jenze trouba s pyrolýzou stojí skoro dvojnásobek, teda aspon tady. Vloni jsem kupovala troubu Bosch se vsema moznýma funkcema ve sleve - byla v sade se sklenenou varnou deskou (nebo jak se to cesky jmenuje) za 11.500,-ddk. Uplne stejná Bosch s pyrolýzou stala samotná bez desky 12.000,-ddk - takze radsi cistím sama.