Lufa válcovitá (Luffa cylindrica), jak se správně nazývá, je jednoletá, několik metrů dlouhá, popínavá rostlina z čeledi tykvovitých. Podobá se okurce nebo cuketě a její domovinou je tropická jihovýchodní Asie. Nejen tam ji pěstují pro použití v kuchyni, ale hlavně k výrobě oblíbených žínek. Jejich vlastnosti jsou skvělé nejen pro očistu těla, ale také pro jeho regeneraci formou masáže. Stačí ji nejdříve namočit do vody. Zpočátku velmi tvrdá struktura tvořená pevnými vlákny tak příjemně změkne a postará se o blaho pokožky.

  • Rozproudí krevní oběh, takže skvěle prokrví a regeneruje pokožku i svaly. Tím prospívá i revmatikům.
  • Povzbudí i lymfatický oběh, proto je výborným bojovníkem proti celulitidě.
  • Působí jako peeling, odstraňuje odumřelé částečky kůže.
  • Uvolní ucpané mazové žlázy.

Jak lufu pěstovat?

Vzhledem k zemi původu je jasné, že ke zdárnému růstu potřebuje teplo a sluníčko. Nejlépe jí tedy bude ve skleníku či fóliovníku. U pěstitelů z teplých oblastí Česka se lufě ovšem daří i pod širým nebem. Jen musí být zasazena na chráněném místě orientovaném na jih. A někdo má dobré zkušenosti i s jejím pěstováním na balkoně, ve větší nádobě. Chcete to zkusit také? Právě teď po „zmrzlých“ je ten nejlepší čas, kdy sazeničky vysadit na jejich stanoviště. Pokud by hrozil ještě nějakých ten přízemní mrazík, raději je ale na záhonku ještě chraňte, třeba netkanou textilií.

Lufa má ráda výživný substrát, který se nemusíte bát pravidelně přihnojovat. Zapomínat byste ale neměli ani na pravidelnou zálivku – zemina nesmí proschnout. Připravte se také na to, že bude pro svůj bujný růst potřebovat oporu, po které se může pnout. Jakmile vykvete, měly by být její žluté květy opyleny hmyzem, případně můžete budoucí úrodě pomoci sami – štětečkem. Na jedné rostlině můžete vypěstovat kolem 10 až 20 plodů.

Co s výpěstky?

Dvacet žínek na mytí nejspíš nevyužijete ani v případě, že podarujete blízké. Proto můžete přebytečné plody zkonzumovat. Použít je lze úplně stejně, jako salátovou okurku, nakladačku, cuketu nebo třeba lilek. Je nízkokalorická, lehce stravitelná a má také spoustu prospěšných vitaminů a minerálů. Ale musíte si pospíšit, plody jsou chutné jen první dva týdny. Pak v křehkých „okurkách“ začne tvrdnout vláknina, což ale oceníte u výroby masážních žínek.

Kdy žínky dozrají?

Proces zbytnění vlákniny uvnitř lufy nelze uspěchat. K úplnému dozrání potřebuje i pět měsíců, takže si počkáte třeba i do listopadu. Nesmí ovšem zmrznout, takže je třeba plody chránit. Že už je čas na sklizeň, poznáte podle zaschlých výhonů, praskající slupky a vysypávajících se semen. Lufa také začne být velmi lehká. V takovém případě ji skliďte.

1) Odřízněte oba konce a opatrně z ní vyklepejte semena. Ta můžete po usušení použít pro další pěstování následující rok. Vysévají se v březnu a klíčí při teplotě kolem 20 stupňů Celsia.

2) Jakmile je lufa bez semen, namočte ji do vody. Zbavíte se tak slupky a zbytků dužiny.

3) Finální očistu proveďte proudem vody.

4) Pak už je na čase nechat lufu vyschnout. Pokud máte tu možnost, udělejte to na slunci. To vám žínku navíc krásně vybělí.

Pokud se vám žínka bude zdát po používání znečištěná, můžete lufu občas vyvařit.

Někdo používá lufu také k mytí nádobí, fantazii se meze nekladou.
Zdroj fotografií:www.shutterstock.com

Čtěte také:

Reklama