Chcete-li návštěvu pohostit skutečně tím nejlepším, nedělejte kompromisy a myslete především na prvotřídní kvalitu vybíraných surovin. V tomto ohledu se můžete spolehnout na výrobky produkované v souladu s pravidly ekologického zemědělství. Při pěstování rostlin se nepoužívá zbytečná chemie v podobě průmyslových hnojiv či pesticidů, které by se následně například vyplavovaly do vody. Půda je díky pestrému osevnímu postupu a přirozenému hnojení v podobě hnoje či kompostu živá, plná humusu, žížal a přirozených mikroorganismů. Ekologičtí farmáři zkrátka usilují o to, aby zachovávali přírodu i krajinu pro budoucí generace v co nejlepší kondici. Se stejnou péčí, s jakou se starají o půdu či rostliny, přistupují i k chovu zvířat a produkci potravin. Rádi byste se o ekologickém zemědělství dozvěděli více? Pak navštivte stránky myjsmebio.cz.

V obchodech se zaměřte na loga biolistu a biozebry, která garantují, že se skutečně jedná o biopotraviny. Pakliže nakupujete zboží nebalené, neostýchejte se a zeptejte se prodávajícího na certifikát, kterým by měl původ potravin vždy bezpečně prokázat. Široký výběr lokální bio produkce naleznete i na ekofarmách, kde nejenže skvěle nakoupíte, ale zároveň si užijete spoustu zábavy v prostředí českého venkova. A že si nejste jisti, na jakou farmu vyrazit? Využijte interaktivní mapy na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio, pomocí nichž vyhledáte ekofarmy, jež jsou vám nejblíž, a rovnou si prohlédnete jejich aktuální nabídku.

Cuketové rolky se sušenou šunkou

c1.jpg

  • bio cuketa
  • 80 g bio krémového sýra
  • půl stroužku bio česneku
  • 50 g bio sušené šunky
  • bio bazalka
  • bio pažitka
  • sůl, bio pepř

Cuketu důkladně omyjte a podélně nakrájejte na plátky. Ty osolte a nechte 10 minut odpočívat na ubrousku, aby pustily přebytečnou vodu. Poté plátky mírně opečte na pánvi. V míse smíchejte měkký sýr, prolisovaný česnek, pepř, sůl a najemno nasekané bylinky. Na plátky cuket položte šunku, namažte tenkou vrstvou ochuceného sýra a zarolujte. Nakonec rolky zajistěte párátkem a podávejte.
 
Pečené broskve plněné sýrem

c2.jpg

  • 4 bio broskve
  • 30 g bio másla
  • 30 g bio drcených oříšků
  • 100 g plísňového sýra
  • 50 g měkkého sýra

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Omyté broskve přepulte, zbavte pecek, rozložte na pekáč a naplňte krémem, který připravíte smícháním sýrů a nasekaných vlašských ořechů. Pečte asi 10 minut, zakápněte olejem a podávejte.
 
Pomazánka z červené řepy

62ecda5f84504obrazek.jpg

  •  200 g bio červené řepy
  • 100 g bio měkkého sýra
  • 50 g bio zakysané smetany
  • stroužek bio česneku
  • šťáva z bio citronu
  • bio červená cibule

Řepu omyjte, očistěte a ve slupce vařte asi hodinu doměkka. Po vychladnutí ji oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte přebytečnou vodu. K nastrouhané řepě přimíchejte sýr, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, cibuli, sůl a citronovou šťávu. Pomazánku důkladně promíchejte a dejte vychladit do lednice. Poté namažte na celozrnné bio pečivo, posypte bylinkami a podávejte. 

TIP na závěr:

Také byste rádi vyrazili na nákup lokálních bio dobrot? Vydejte se na Ekostatek Vlkaneč nedaleko Kutné Hory, kde nabízí široký výběr sezónní zeleniny, ovoce, bylinek nebo také džemů a sirupů. Pro více informací navštivte ekostatek.cz.
 
Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.


Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
 
Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

62ecda2e0de09obrazek.jpgJe-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

62ecda372da10obrazek.jpgPokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.