Na Silvestra se ve většině domácností prohýbají stoly. Připravují se chlebíčky, jednohubky, taková česká klasika. K tomu nesmí chybět křupavé brambůrky, tyčinky. Opět klasika, která nezklame. Ale co když chcete letos něco jiného, zajímavějšího, čím ohromíte hosty, které jste si na oslavy příchodu nového roku pozvali?
Máme pro vás naše osvědčené tipy...
Bruschetta je nápad z Itálie, který jsme si na dovolené úplně zamilovali. Připravit ji můžete kdykoliv po celý rok, výborná je třeba v létě z čerstvých rajčat. A na Silvestra se vám určitě bude také hodit. V základní verzi na bruschettu patří rajčata, olivový olej, bazalka, česnek, sůl a pepř. Jako u všech italských jídel je na prvním místě kvalita a čerstvost surovin, ne jejich zbytečně velké množství.
V zimě u nás bohužel čerstvá, voňavá rajčata neseženete. Ty patří k létu. Proto máme na zimní bruschetty rádi směs listových salátů, sušená rajčata v oleji, dokřupava opečenou slaninu.
Česky jednohubky, italsky crostini. Nevím proč, ale italský název se mi líbí více. Vy klidně zůstaňte u jednohubek. Výsledek je stejný. Malé plátky bagety - bílé nebo celozrnné, kupované nebo domácí - na tom nesejde. Pečivo můžete, ale nemusíte opéct. Na připravené pečivo mázněte trochu pomazánky, pomazánkového másla nebo měkkého sýra.
Dále dozdobte a dolaďte podle svých chutí. Samozřejmě vždycky tak, aby spolu jednotlivé kousky chuťově ladily. Kombinací je nekonečně mnoho. Doporučuji připravit si domácí pomazánky. Inspirací najdete hodně jak na našem magazínu, tak určitě ve svých domácích kuchařkách.
česneková pomazánka + šunka + sýr typu brie
prosciutto + jemná sýrová pomazánka + lístky polníčku
kozí sýr + uzený losos + snítka kopru
pomazánka z pečených paprik + kozí sýr
paštika z jater + brusinky
foie gras + karamelizované plátky hrušek nebo jablek
avokádová pěna + losos
slané máslo + tenké plátky ředkviček + pár kapek rozpuštěného másla
mozzarella + cherry rajčata + lístek bazalky
Perfektní nápad, který si vaši hosté zamilují, je mini caprese, ve formě jednohubek. No, možná dvojhubek :-) Jak budete chtít a jak si jídlo připravíte. Stačí si připravit jen mini jehly nebo párátka. Na každé nabodnout rozpůlené cherry rajče, půl kuličky minimozzarelly. Do olivového oleje dejte nasekanou bazalku, lehce osolte a opepřete a touto směsí polijte připravené caprese jehly. Nechejte chvíli marinovat, můžete i několikrát obrátit.
Poslední tip je pro milovníky oliv. Opět snadná příprava a úspěch zaručený!
Marinované olivy
- 2 plechovky velkých černých oliv bez pecek (1 plechovka cca 200 g)
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé bazalky
- 4 najemno nasekané stroužky česneku
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička růžového pepře, nadrceného
- 1/2 lžičky soli
Suroviny na marinádu smíchejte v misce. Olivy vylijte do síta a nechejte okapat. Osušte v papírové utěrce.
Olivy i marinádu dejte do uzavíratelné misky a důkladně promíchejte. Nechejte před podáváním dvě hodiny v lednici.
Nový komentář
Komentáře
Manžel má na Silvestra narozeniny a tak je to o to veselejší. Samozřejmě se dělají kanapky a letos upeču rohlíčky z listového těsta a naplním je nastrouhanou goudou a přidám jemně nakrájenou anglickou slaninou. Svinuté a naplněné trojúhelníčky do rohlíčku potřu rozšlehaným vajíčkem a posolím. Je to docela rychlé a chutnají.Je možné tyto rohlíčky naplnit i sušenými rajčátky.
Budeme mít kanapky ( dvouhubky ) s uzeným lososem, kopr bohužel nemám. Zato mám sklenici naloženého hermelínu a dvě těsta na sýrové tyčinky, jedno česnekové, které uplácám zítra odpoledne. Ještě povezeme sekt a nějaké pivo. Děcka si objednaly další Lotusky, tak vezmu co ještě máme. Muž chtěl chlebíčky, ale večer už neměli veku, zítra jsem dopoledne v práci, tak upéct věku už nestihnu, možná se mi zítra ještě podaří koupit.