Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžička cukru
- 200 g vychlazeného másla
- asi půl hrnku ledové vody – podle potřeby
náplň
- 3 velké cibule
- 150 g slaniny
- 3 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
- olivový olej
- 1 lžíce Provensálských bylinek Avokádo
- 1 lžíce Sušená rajčata s česnekem a bazalkou Avokádo
- 100 g goudy
- sůl a pepř
Postup
Mouku, cukr, sůl a máslo dejte do velké mísy. Pracujte rychle, aby se máslo co nejméně ohřálo. Z uvedených surovin za malou chvíli uhnětete něco jako drobenku. Těsto ještě není úplně spojené.
Teď přidejte vodu, ale zatím jen tak polovinu množství, které jste si připravili. Vypracujte hladké těsto, které bude krásně držet pohromadě a nebude lepit. Uválejte z něj kouli, kterou zabalte do potravinářské folie a nechejte asi hodinu v mrazáku.
Po hodině těsto vyndejte a rozválejte na pomoučené ploše. Připravte si formu na koláč. Může to být rozevírací dortová forma nebo keramická forma s nízkým okrajem. Záleží na vás. Průměr přibližně 24–26 cm.
Formu vymažte lehce máslem a přeneste do ní vyválené těsto. Bude nejen na dně, ale musí mít také vysoký okraj, aby vám z něj nevytekla náplň. Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj pečící papír a na ten vysypte fazole. To proto, aby se nenafouklo.
Pečte 10 minut při teplotě 200 °C. Po této době sundejte z koláčového základu pečicí papír s fazolemi a dopečte ještě asi 5 minut. Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Nyní je základ připravený k naplnění.
Ve velké pánvi zahřejte olej a opečte na něm cibuli nakrájenou na klínky. Až začne zlátnout, přidejte kousky slaniny a ještě chvilku opékejte společně. Ochuťte Provensálskými bylinkami a Sušenými rajčaty s česnekem a bazalkou. Nechejte vychladnout. V míse prošlehejte vajíčka se smetanou. Ochuťte solí, pepřem a přidejte nastrouhaný sýr. Cibuli a slaninu dejte na předpečený korpus a zalijte připravenou náplní.
Vraťte do trouby, kterou jste stáhli na 180 °C a pečte asi 35 minut. Náplň musí být pevná a povrch bude zlatavý.
Vyndejte z trouby a nechejte přibližně půl hodiny vychladnout. Poté můžete krájet a podávat.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář