VELIKONOČNÍ BERÁNEK SE SALKEM
Ingredience
Těsto:
- 6 vajec
- 1 tradiční máslo Tatra
- 1 plechovka Salko tradiční
- 100 ml plnotučného mléka Tatra
- 300 g polohrubé mouky
- 1,5 kypřicího prášku
- 80 g nasekaných ořechů (např. vlašských)
- sůl
Na ozdobu:
- moučkový cukr na posyp
- Na přípravu:
- tuk na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
Postup
- Důkladně vymažte a vysypte formu. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Žloutky nejprve oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte změklé máslo a vyšlehejte, aby se vše spojilo.
- Do mouky přimíchejte kypřicí prášek a nasekané ořechy.
- Do směsi másla a žloutků přidejte plechovku Salka, mléko a suchou směs ingrediencí. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh.
- Těsto nalijte do připravené formy na beránka a pečte 45–50 minut.
- Špejlí zkontrolujte, jestli je beránek dostatečně propečený. Nechte ho vychladnout ve formě alespoň 3 minuty, aby se těsto od formy lehce odlepilo a beránek vám šel dobře vyklopit.
- Nakonec můžete poprášit moučkovým cukrem.
Nový komentář