chl.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 g hladké mouky nebo pšeničné chlebové mouky
  • 300 ml vlažné vody 
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 13 g soli
  • 1 lžíce kmínu

Postup

Ve vlažné vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Nechejte 10 minut na teplém místě, dokud na povrchu nevyskočí bubliny. Přidejte mouku a promíchejte. Přidejte sůl a kmín. Důkladně prohněťte a nechejte těsto na pracovní ploše, přikryté utěrkou.

Nechejte půl hodiny kynout. Opět prohněťte, dejte do ošatky nebo misky vysypané moukou, přikryjte utěrkou a nechejte kynout další hodinu.

Připravte si litinový hrnec (nebo jiný, který může do trouby) a dejte ho do trouby. Zapněte naplno - 230 nebo 250 °C. Až je hrnec zahřátý, opatrně do něj lopatou nebo prkýnkem přendejte chleba, který jste vyklopili z ošatky. Přiklopte víkem a nechejte 30 minut péct. Poté sundejte víko a ještě 10 minut dopečte.

Vyndejte z trouby a nechejte chladnout na mřížce.

Krájejte až vychladne.

Dobrou chuť přeje Elly.

Hradecký kváskový chleba

1.jpg (143 KB)

Foto: Gabi Hradecká

Domácí toastový chleba

2.jpg (59 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Kváskový podmáslový chléb

3.jpg (78 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama