Na těsto budeme potřebovat:
- 450 g hladké mouky
- 60 g Korunního cukru moučka
- 100 g másla
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 l mléka
- špetku soli
- kvásek (40 g droždí, 10 lžic mléka, 2 lžíce – Korunního cukru krystal)
- vejce na potření
Na náplň budeme potřebovat:
- 1/2 l mléka
- 250 g mletého máku
- 100 g cukru krupice
- 70 g másla
- Korunní cukr moučka v mlýnku na posypání
Postup:
Ze žloutků a cukru moučky si utřeme jemnou pěnu a přimícháme předpřipravený kvásek. Poté přisypeme přesetou mouku, vanilkový cukr a sůl a přilijeme mléko. Uhněteme v těsto a necháme skoro hodinu kynout.
Mezitím si připravíme makovou náplň. Smícháme mléko s mákem a cukrem a přivedeme k varu. Po vyvaření mléka, až nám mák začne houstnout a lepit, přimícháme kousek másla a odstavíme.
Z připraveného těsta si na posypaném válu vyválíme tenké placky a rozkrájíme je na malé trojúhelníčky, na které naneseme makovou náplň dle libosti, a poté zabalíme do úhledných rohlíčků. Doporučujeme cípy rohlíčků před srolováním nejprve zahnout dovnitř, aby nám náplň při pečení neutekla.
Rohlíčky necháme zhruba 15 min odpočinout a zatím si předehřejeme troubu na 180 °C. Na pečicím papíru si rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme zhruba 15 min. Po vychladnutí nezapomeneme dozlatova upečené rohlíčky ozdobit moučkovým cukrem.
Nový komentář
Komentáře
Tak jsem zkusila a prosím Vás půl litra mléka na 450 gramů mouky v žádném případě,to je strašně moc,dejte půlku tak 220 ml ,já zkusila a musela jsem přidat 2x více mouky.Náplň jsem dala jablečnou se skořicí a ořechovou,výborné ale příště zůstanu u svého těsta,já dávám 2 vejce a úplně stačí.
Musí chutnat výborně :) Zkusím do nich dát Domácí nuttela náplň. Dělám ji zdravě z Avokáda. Recept zde
https://erecepty.eu/nutella-z-avokada/
Moc se omlouváme, kolegyně omylem uvedla jeden litr místo půl...
Děláme s ořechovou náplní. Originál martinské rohlíčky mají jakoby popraskaný povrch. Nechávají se před pečením potřené žloutkem zaschnout.
dělala jsem je dnes,ale mléka je tam opravdu hodně, dala jsem 300ml do těsta a byly výborné,jen jsem neplnila mákem,ale tvarohem nebo ořechovou nádivkou
Takový dělá mamka.... Mnam
I v těstě je moc mléka 1l a do náplně taky. Teď si chytám surovina a budu péct. V časopise Sedmička je taky recept, ale úplně jiný.
Z Hery, šlehačky. Bez droždí a vajec.
jen nechápu, proč tolik mléka a vyvařit ho? Já bych dala 1/4 l a je to až dost. Jinak dělám martinské rohlíčky podobně.