Také jste o vánočních svátcích hřešili? Dáváte si každý rok novoroční předsevzetí, že zhubnete, začnete pravidelně cvičit a budete se krotit v jídle? Lehce se slibuje, těžko se plní. I když se donutíte a začnete navštěvovat třeba fitness centrum nebo chodit na pravidelné procházky, pokud neupravíte také svůj jídelníček a stravovací návyky, nemusíte dojít k úspěchu. Máme pro vás tip, zařaďte do svého menu alespoň dvakrát týdně ryby. Ryby jsou zdravé a navíc při správném výběru neohrozíte svoji linii a ještě si pochutnáte. Inspiraci také najdete na www.riomare.cz
Tuňák s kandovanými cherry rajčaty a praženými piniovými oříšky
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Ingredience pro 4 osoby:
- 500 g cherry rajčat
- 2 × 160g konzervy tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě
- 20 g piniových oříšků
- 1 lžíce cukru
- 50 g extra panenského olivového oleje
- sůl
1. Předehřejte troubu na 120 °C, naklaďte cherry rajčata na pekáč, osolte, přidejte trochu oleje a posypte cukrem.
2. Nechte je péci v troubě asi hodinu a 20 minut.
3. Opražte piniové oříšky na pánvi s nepřilnavým povrchem bez přidávání dalších přísad. Při pražení se snažte udržet je v neustálém pohybu.
4. Slijte tuňáka a podávejte s rajčaty i se šťávou, která zbyla v pekáčku. Ozdobte opraženými piniovými oříšky.
Salát z tuňáka, fenyklu a avokáda
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience pro 4 osoby:
- 2 × 160g konzervy tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě
- 1 hlíza fenyklu
- 100 g polníčku
- 1 avokádo
- 2 mrkve
- 40 g extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
1. Oškrábejte mrkev a najemno nakrájejte. Odkrojte horní a spodní část hlízy fenyklu, poté pomocí ostrého nože nakrájejte fenykl na tenké plátky.
2. Vložte všechnu zeleninu do mísy a přidejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.
3. Slijte tuňáka a nakrájejte ho na kousky. Smíchejte se zeleninou, přidejte polníček a podávejte.
Salát z tuňáka a cannellini s oreganem
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience pro 4 osoby:
- 2 × 160g konzervy tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě
- 100 g čerstvého listového špenátu
- 250 g vařených fazolí cannellini
- půlka červené cibulky, nasekaná
- 2 zralá podlouhlá rajčata
- čerstvé oregano
- 40 g extra panenského olivového oleje
- pepř
- sůl
1. Nakrájejte rajčata na kostičky a osmahněte je na pánvi s olejem a cibulí. Přidejte rajčata, fazole cannellini a oregano, nechte pár minut povařit a pak ochuťte čerstvě mletým pepřem.
2. Odstavte, přidejte špenát a promíchejte.
3. Slijte tuňáka a podávejte spolu s připraveným salátem.
Krájená rajčata s tuňákem
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience pro 4 osoby:
- 2 × 160g konzervy tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
- 5 plátků tvrdého chleba
- 5 zralých rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule
- spousta bazalky
- 40 g slunečnicového oleje
- sůl
- černý pepř
1. Nakrájejte tvrdý chléb na malé kousky. Nasekejte cibulku a česnek a osmažte je na pánvi s 30 g oleje. Přidejte chléb a nechte ještě několik minut prohřát. Přidejte rajčata, oloupaná a nakrájená na kostky.
2. Dochuťte solí, přidejte 1 sklenici vody a vše duste po dobu 20 minut.
3. Směs s rajčaty rozdělte do 4 misek, přidejte nasekanou bazalku a kousky slitého tuňáka. Pokuste se umístit kousky tuňáka do středu misek. Dozdobte troškou zbývajícího oleje a pepřem. Tento pokrm můžete podávat teplý i studený.
Makarony s olivami, makrelou a gratinovanými rajčaty
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience pro 4 osoby:
2 filety makrely Rio Mare v olivovém oleji - 300 g makaronů - 400 g cherry rajčat - 40 g strouhanky - 20 g strouhaného parmazánu - půl čajové lžičky oregana - 1 stroužek česneku - hrst vypeckovaných černých oliv - 40 g extra panenského olivového oleje - sůl
1. Předehřejte troubu na 220°C a uveďte do varu velký hrnec osolené vody.
2. Rozkrojte rajčata na poloviny a spolu s na plátky nakrájeným česnekem je vložte do pekáče. Dochuťte solí a oreganem, přimíchejte strouhanku a parmazán, zalijte olivovým olejem a pečte v troubě asi 20 minut.
3. Uvařte v hrnci těstoviny, slijte a přidejte gratinovaná rajčata a šťávu z pekáče. Rozdělte makrelu na kousky a přidejte do těstovin. Podávejte ozdobené olivami a čerstvým oreganem.
Nový komentář
Komentáře
mnam
tuňáky máme rádi
JE TO PRO MNE PŘÍLIŠ DRAHÉ
Tuňákové hody jsou moc prima.Miluju tuňáka!
Tuňák je moc chutný, ale v rámci svých eko zásad se ho snažím už nekupovat. I kapka v moři se počítá. Důvod je tenhle:
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italie-a-panama-pokracuji-v-ilegalnim-rybolovu-hlasi-noaa
Jen kdyby ty Rio Mare konzervy nebyly tak šíleně drahé!
Tuňáka mám ráda, ale bez přísad jako špenát, piniové oříšky nebo vařené fazole
jo tuňáka taky můžu
ááá, tuňák, miluji tuňáka
Saláty s tuňákem a pomazánky mám ráda, dělám je často