Přinášíme Vám několik receptů, při nichž využijete olivy!
CIBULOVÝ KOLÁČ Z LISTOVÉHO TĚSTA S OLIVAMI
- 1 balení listového těsta (400 g)
- hrst španělských černých oliv
- 3 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 1 větší mozzarellu 100 g
- 2 cibule
- 7 sardinek, šprotů nebo ančoviček
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 vejce na potření
- sůl a pepř
- petrželku a oregáno na ozdobu
Postup přípravy:
1. Rajčata nakrájíme na plátky a rozprostřeme na papírovou utěrku. Přikryjeme druhou utěrkou a lehkým tlakem je vysušíme.
2. Listové těsto vyválíme, dáme na plech a okraje trochu ohneme. Ohnuté kraje potřeme vejcem.
3. Na takto připravené těsto klademe plátky rajčat, na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme olivy, sardelky, na plátky nakrájený česnek a mozarellu. Koláč osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme při teplotě 200°C dozlatova. Po upečení ozdobíme nasekanou petrželkou a oregánem.
KOLÁČKY S KOZÍM SÝREM, PEČENÝMI PAPRIKAMI A OLIVAMI
- 400 g listového těsta
- černé nakládané španělské olivy s peckou
- 200 g kozího sýra
- 150 ml kysané smetany
- 2 žloutky
- pečenou oloupanou kapii
- 2 lžíce olivového oleje
- mouku na vyválení
- 1 vejce na potření
- mořskou sůl, pepř a oregáno
Postup přípravy:
1. Z vyváleného listového těsta vykrájíme kolečka, která dáme do misek a potřeme rozšlehaným vejcem. Dno propícháme vidličkou. Koláčky dáme do trouby a pečeme 5 minut při teplotě 220°C. Vyndáme a lžící stlačíme střední část koláčků, abychom vytvořili místo pro náplň
2. Kysanou smetanu smícháme se žloutky, solí a pepřem. Do každého koláčku dáme trochu smetany, přidáme kousek pečené oloupané kapie, španělské olivy a nakonec kozí sýr.
3. Plněné koláčky pečeme při teplotě 180°C do zlaté barvy. Při pečení budou koláčky nabývat na objemu, ale po upečení opět klesnou. Hotové koláčky ozdobíme zeleným kořením a pokapeme olivovým olejem.
ITALSKÝ CHLÉB FOCACCIA S GRILOVANÝMI KREVETAMI A OLIVAMI
- 300 g španělských černých oliv
- 20 krevet
- 80 g másla
- 30 ml olivového oleje
- 250 g žervé
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 200 g rajčat
- hrst rukoly
- citrón
- mořskou sůl a pepř podle potřeby
Na kvásek budeme potřebovat:
kvásek
400 g teplé vody (20 - 24°C)
300 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
Na těsto budete potřebovat:
300 ml teplé vody (20 - 24°C)
30 ml olivového oleje (3 - 4 lžíce)
750 g hladké mouky
sůl (10 g)
Postup přípravy:
1. Zaděláme kvásek a v teple ho necháme vzejít na dvojnásobek. Vzešlý kvásek smícháme s 300 ml teplé vody a 1/2 množství olivového oleje. Vmícháme mouku se solí, dokud vznikne lepivé těsto. Necháme 15 minut odpočinout. Těsto přendáme na olejem potřený plech, pokapeme zbytkem oleje a dlaní ruky těsto hněteme - překládáme. Vždy necháme 10 minut odpočinout. Postup několikrát opakujeme.
2. Plechy potřeme olejem, těsto rozdělíme na dva díly a přendáme je do středu plechů a válečkem a rukama roztáhneme na silnější placky. Přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout. Těsta prsty znovu natáhneme, pokropíme vodou, pokapeme olivovým olejem, osolíme hrubou mořskou solí a jeden chleba posypeme černými olivami.
3. Pečeme nejprve 15 minut na 220°C, potom teplotu upravíme na 190°C a pečeme dalších 15 - 20 minut. Hotový koláč vyndáme a necháme vychladnout. Krájíme na menší čtverce cca 10x10 cm.
4. Vyšleháme sýr žervé s olivovým olejem, solí, pepřem a bazalkovým pestem. Rajčata nakrájíme na plátky, salát omyjeme.
5. Z krevet vyndáme střívka (lehce nařízneme hřbetní část a malým nožíkem střívko vyškrábneme), omyjeme, osolíme, opeříme a na olivovém oleji zprudka po obou stranách opečeme. Nakonec přidáme máslo, sekanou petrželku a citrónovou šťávu.
6. Díl focacci bez oliv potřeme sýrem žervé, poklademe tenkými plátky rajčete, listy rukoly, přikryjeme dílem focacci s olivami a nahoru položíme krevety.
GRILOVANÁ KUŘECÍ STEHNA NA LIMETKÁCH S OLIVAMI A ŠALOTKOU
- 2 kuřecí stehna značky Vodňanské kuře
- 80 g španělských oliv
- 3 plátky limetky
- 4 malá rajčátka
- 8 šalotek
- 50 g perleťových nakládaných cibulek
- 1 lžíce bylinkového másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 dl sladšího bílého vína
- 2 lžíce rajčatové passaty
- oregáno a zelenou petrželku
Postup přípravy:
1. Do pekáče vložíme všechny suroviny, navrch položíme kuřecí stehna, osolíme, opepříme a pečeme při teplotě 180° C až je kuře měkké a dozlatova upečené.
2. Podle potřeby promícháme zeleninu pod kuřetem, popř. přidáme nepatrné množství horké vody. Nakonec přidáme oregáno a petrželku a šťávu podle chutě dosolíme a opepříme. Podáváme s bramborovým pyré.
PIZZA S CIBULÍ, KOZÍM SÝREM A OLIVAMI
- 1 balení hotového těsta na pizzu
- 40 g nakládaných španělských oliv
- 120 g měkkého kozího sýra
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 malá rajčátka
- 1 červená cibule
- 2 stroužky nakládaného česneku
- 1 žloutek na potření
- sůl a pepř
- oregáno
Postup přípravy:
1. Hotové těsto položíme na stůl lehce posypaný hladkou moukou. Na těsto položíme talíř nebo dortovou formu požadované velikosti a nožem vyřízneme tvar pizzy.
2. Prošleháme měkký sýr s olivovým olejem, solí a pepřem. Pizzu potřeme hotovou směsí, posypeme nakrájenou cibulí, olivami, nakládaným česnekem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Okraje pizzy potřeme žloutkem.
3. Pečeme při teplotě 250°C do růžové barvy, cca 4 - 6 minut. Pizzu ozdobíme nakrájenými rajčátky a zelenými lístky oregána.
TYMIÁNOVÉ KOLÁČKY
- 12 plátků toustového chleba Penam
- španělské olivy
- 100 ml 33% smetany
- 4 ks žloutků
- 80 g piniových oříšků
- 1 žloutek na potření
- sůl, pepř a tymián podle potřeby
Na náplň budete potřebovat:
mozzarellu
rajčátka
nakládanou zeleninu
uzeninu (náš tip: Anglická slanina značky Kostelecké uzeniny)
Postup přípravy:
1. Do mísy dáme toustový chléb, smetanu, žloutek, sůl, pepř a lístky tymiánu. Ze surovin zpracujeme vláčné, nikoliv tekuté těsto.
2. Plech vyložíme pečící fólií, z těsta vyrobíme malé koláčky a klademe je na plech. Potřeme rozšlehanými žloutky a posypeme piniovými oříšky. Pečeme při teplotě 180°C do lehce zlaté barvy.
3. Na upečené koláčky klademe kousky mozzarelli, malá rajčátka, španělské olivy, kousky uzeniny či bazalku. Fantasii se meze nekladou.
SVÁTEČNÍ SALÁT S GRILOVANÝM TUŇÁKEM A OLIVAMI
- 400 g steaku z tuňáka
- 400 g sherry rajčátek
- 400 g vařených, oloupaných brambor
- 4 vejce uvařené natvrdo
- ½ ks salátu frissé
- 1 ks ledového salátu
- 200 g španělských černých oliv
- 100 g vařených zelených fazolků (možno použít sterilované)
- olivový olej
- sůl a pepř podle potřeby
- listy bazalky na ozdobu
Na zálivku budete potřebovat:
20 ml octu z bílého vína
10g hořčice
70 ml olivového oleje
sůl a pepř
špetku cukru
Postup přípravy:
1. Porce ryby osolíme mořskou solí, opepříme drceným pepřem, potřeme olivovým olejem a grilujeme po obou stranách (medium, teplota jádra 63°C). Grilované maso nakrájíme na menší kousky.
2. Brambory nakrájíme na plátky, osolíme mořskou solí a po obou stranách opečeme na olivovém oleji do zlaté barvy.
3. Listy salátu omyjeme a pečlivě osušíme. Do mísy dáme brambory, listy salátu, fazolky, španělské olivy, rajčata a lehce promícháme. Nandáme na talíř, obložíme grilovaným tuňákem, nakrájeným vejcem a listy bazalky.
4. Nakonec přidáme zálivku - smícháme ocet, hořčici a postupně vešleháme olej. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Nový komentář
Komentáře
to jsou dobroty