IMG_6498.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 2 větší šalotky
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 100 g řapíkatého celeru
  • olivový olej
  • krájená rajčata v konzervě nebo rajčatová passata (přibližně 700 g)
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 300 g nastrouhané dýně
  • 500 ml rybího vývaru
  • 900 g mořské štiky 
  • sůl, červený pepř a citron na ochucení
  • 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • petrželka
65c6263292311ra5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Rajčatová polévka s rýží

Postup

Ve větším hrnci zahřejte olivový olej a vsypejte na něj nadrobno nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a na malé kostičky nakrájený celer. Opékejte společně dozlatova. 
Zalijte bílým vínem, které prudkým varem nechejte zcela odpařit. Přidejte rajčatovou passatu, rybí vývar a nastrouhanou dýni.
Vařte 20 minut a poté rozmixujte dohladka. 
Přidejte na kousky nakrájených 700 g mořské štiky a nakládaný pepř. Vařte dalších 10 minut. Mezitím si zbylou rybu nakrájejte na menší kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na trošce olivového oleje.
Polévku stále ochutnávejte a podle chuti přidejte sůl, červený pepř a citronovou šťávu.
Podávejte na talíři nebo v misce, ozdobené opečnými kousky mořské štiky, petrželkou, kouskem citronu. Ideální přílohou je čerstvá bageta nebo chléb.

Dobrou chuť přeje Elly.

polevkarybi1.jpgFoto: Alena Kolaříková