image.pngFoto: eDelikatesy.cz

Na 4 porce budete potřebovat: 

  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 sáček koření na paellu 
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • 350 g plodů moře (krevety, slávky, kalamáry)
  • 150 g cherry rajčátek
  • 400 g loupaných rajčat
  • 300 ml bílého vína 
  • 600 ml drůbežího vývaru
  • 400 g kulatozrnné rýže na paellu 
  • čerstvá petrželka, chilli, citron

Postup: 

Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Za pár vteřin, než by česnek zhořknul, přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku, slávky a zarestujte. Nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, následně k nim vsypte překrojená cherry rajčátka, přidejte nasekaná loupaná rajčata a vařte, dokud nezačnou „mizet”. 

Pak nastává čas přidat rýži, tu do pánve vsypte „po španělsku” křížem. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přilijte půlku vývaru a sáček koření na paellu, to obsahuje také šafrán, který je pro recept zásadní a rýži krásně zbarví do žluta. Tuto první část vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká. Paellu nemíchejte!

Do uvařeného pokrmu přidejte, slávky uvařené zvlášť ve vývaru. Pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním na vrch paelly přidejte ještě měsíčky citronu, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.

Tip: 

Na koření a vínu se nevyplatí šetřit. Díky němu docílíte skvělé a autentické chuti. Vyberte třeba valencijské koření do paelly značky Carmencita, které koupíte na eDelikatesy.cz. 

Reklama