Ještě pořád můžete v obchodě i na trhu sehnat čerstvý bílý i zelený chřest. Kupte si ten náš, český. Jeho lahodná a šťavnatá chuť je vyhlášená i v zahraničí, a když jednou ochutnáte, poznáte proč. Dnes si s ním uvaříme velice snadné těstoviny, které jsou za pár minut na stole.
Ať vaříte polévku, pečete koláč nebo používáte chřest jako přílohu, jedno je jasné. Chřestu sluší krátká tepelná úprava. Především jeho křehké hlavičky se velice snadno rozvaří a jejich chuť pak není taková, jaká má být. Proto při vaření používáme vysoký hrnec. Chřest do něj dáme „nastojato“ a použijeme pouze tolik osolené vody, aby hlavičky byly nad hladinou a vařily se pouze v páře.
Hlavně zelený chřest je nejlepší, když ještě lehce křupe. A to v dnešním snadném receptu určitě bude. Protože kousky chřestu se jen lehce opečou na pánvi, spolu se sušenými rajčaty a cibulkou.
Suroviny - 4 porce
- 400 g špaget
- 1 svazek zeleného chřestu
- asi 120 g sušených rajčat v oleji
- 1 velká cibule
- sůl a pepř
- parmezán na posypání
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánev nalijte maličko oleje ze sklenice s rajčaty, na kterém osmahnete cibulku. Stačí asi tři minutky a poté přidejte rajčata, nakrájená na kousky a chřest - nakrájený také na špalíčky o velikosti asi 4 cm. Hlavičky si zatím nechejte stranou.
Opékejte dalších 5 minut a přidejte i hlavičky chřestu. Opékejte další asi dvě minutky. Tak, aby hlavičky zůstaly křupavé. Stále míchejte, chutě se propojí a suroviny příjemně orestují.
Mezitím, co si na pánvi hrajeme s chřestem a rajčaty, uvaříme v osolené vodě špagety doměkka. Scedíme je a necháme si stranou asi hrnek vody, ve které se vařily.
Scezené špagety vraťte do hrnce a přidejte k nim směs z pánve. Promíchejte a zalijte asi půl hrnkem vody. Míchejte. Díky vodě budou špagety krémové a ne suché. Pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu vody.
Ihned servírujte na talíř a posypte nastrouhaným parmezánem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Čtěte také
- Jak vybrat ten nejlepší chřest a jak ho doma uchovat?
- Krémová polévka z chřestu
- Koláč z bílého chřestu
Nový komentář
Komentáře
Mám zrovna uvarenou polévku z bílého chřestu a zelený budu mít se spagetami. Mňam.
Chřest moc nemusím, ale tohle vypadá skvěle. ;)
Dnes jsem vařila těstovinový salát s lososem a chřestem.
....ihned, ihned
...co když budu chtít, nebo moci servírovat třeba až za několik hodin ? Nebude z toho takové divné čvaňho ? Dá se to přihřát ?
dnes varím špargľovú polievku a idem vyskúšať tento receptík
alenabl — #7
já jsem ho o víkendu dělala poprvé - dostala jsem ho a nevěděla, co s ním - tak jsem si na netu našla recept na salát a byl výborný.... na netu je i postup jak ho vařit....
budu to muset taky zkusit, ještě nikdy jsem v kuchyni chřest nepoužila.
super, to určitě vyzkouším, špagety milujeme
miluju chřest
tchýně vždycky říkala že je to nejlahodnější zelenina kterou zná a měla pravdu je opravdu vynikající
Dala bych si je dnes k obedu!
Vypadají lákavě.
nádhera