risotto

Přidejte si do sbírky receptů na výborné italské risotto další kousek. Využijeme sezónu chřestu a pochutnáme si na lehkém, téměř letním jídle. Chřest a mořské plody k sobě krásně ladí.

Na začátek si připomeňme jakou rýži na risotto vybrat. Nejvhodnější je rýže ArborioCarnaroli, případně Vialone Nano. Existují i další druhy, ale u nás nejlépe seženete tyto tři. Zakoupíte je v italských obchodech, ale už i v některých supermarketech. Hlavní rozdíl v těchto rýžích je ten, že mají vysoký obsah škrobu, který výsledný pokrm krásně zahustí a zaslouží se o krémovou konzistenci. Navíc jsou zrníčka této rýže schopny do sebe vstřebat mnohem více tekutiny, a tím pádem i chutí.

Neobejdete se bez vývaru (ideálně domácího) a bílého vína. Sůl a pepř, to je jasné, kvalitní olivový olej je u italského jídla také samozřejmostí.

Suroviny

  • 350 g rýže Arborio
  • 2 šalotky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250 ml bílého vína
  • 300–400 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 10 stonků zeleného chřestu
  • 250 g mražené směsi mořských plodů
  • 1 rajče
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř
  • 100–150 g studeného másla

Postup

Šalotku nakrájejte nadrobno. Snažte se, aby byly kousky co nejvíce stejnoměrné. Jedině tak se šalotka správně opeče a nestane se vám, že část bude už spálená a část začne teprve dostávat průhlednou barvu.

šalotka

Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, dejte na plotnu, kterou zapnete na největší teplotu. Nechejte ho zahřát a potom na něj vlijte olivový olej (můžete zkusit i máslo). Hned vsypte šalotku.

máslo

Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažte, až zesklovatí.

šalotka s máslem

Plotnu zapněte opět naplno a vsypte k šalotce připravenou suchou rýži.

rýže

Pořádně míchejte, ani na chvíli nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolte, opepřete.

rýže

Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte, až se všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte připravený v hrnci na vedlejší plotýnce a začněte ho přidávat k rýži.

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí „čouhat“ ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce, míchejte a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže, a až potom přidejte další naběračku.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat.

Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

risotto

Míchání je velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte.

Asi po deseti minutách přidejte nakrájené kousky chřestu. Pouze stonky, špičky s kouskem stonku nechejte zatím stranou. Rajče nakrájejte na kousky a přidejte také do hrnce, spolu s mořskými plody.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená. Ještě na chvíli dejte na povrch risotta prohřát hlavičky zeleného chřestu. Jen opravdu lehce, nemusí se vařit.

Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí.

Ihned servírujte na vyhřáté talíře. Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije. Ozdobte chřestovými hlavičkami.

Dobrou chuť přeje Elly.

Je sezona chřestu. Jaký recept vyzkoušíte?

zapečený chřest

závin s chřestem a jahodami

grilování

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková