Italské rizoto se vyznačuje krémovou konzistencí. Skoro máte pocit, že do něj kuchař nalil sklenici smetany. Není to tak. Krémovost mu totiž dodá použití speciální rýže s vysokým obsahem škrobu a také použití másla. V sezoně chřestu si můžete připravit rizoto z bílého i zeleného chřestu.
Příprava je hodně podobná jako u jakkoliv jinak dochuceného rizota. Potřebujete základní suroviny, které se nemění - rýži na rizoto, vývar, bílé víno, sůl, pepř, máslo a parmazán. Když máte tohle, připravíte různé druhy. Podle toho co dalšího při vaření přidáte.
Suroviny na dvě porce
- asi 180 g suché rýže vhodné na risotto
- 1–2 šalotky
- máslo nebo olivový olej
- 200 ml bílého vína
- 700 ml zeleninového vývaru
- parmezán
- svazek čerstvého bílého chřestu
- sůl a pepř
- zelená petrželová nať
Postup
Připravte si chřest. Svěží bílé stonky oloupejte. Postupujte, ostrou škrabkou od hlavičky chřestu dolů a pracujte opatrně, ať chřest nezlomíte. Dřevnatý konec odkrojte. Větší část stonku nakrájejte na malé špalíčky a nechejte jen hlavičku s kouskem stonku. Tyto hlavičky si dejte bokem. Malé špalíčky chřestu mějte připravené v misce u sporáku.
Šalotku si nakrájíme na drobno. Snažíme se, aby kousky byly co nejstejnoměrnější, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatěná.
Nerezový hrnec, který byl měl mít silnější dno, dáme na plotnu, kterou jsme zapnuli naplno. Necháme ho zahřát a potom na něj vhodíme kousek másla nebo nalijeme olivový olej. Hned po rozpuštění másla, u oleje ihned po nalití, nasypeme šalotku.
Teplotu můžeme mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažíme, až nám zesklovatí.
Plotnu zapneme opět naplno a vsypeme k šalotce připravenou suchou rýži.
Zuřivě mícháme a nepřestáváme. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolíme a opepříme.
Osmahnutou rýži zalijeme vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. A mícháme, čekáme, až se nám všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina.
Vsypejte nakrájené špalíčky chřestu. Zamíchejte.
Teď přišel čas na horký vývar. Ten jsme si už ohřáli v hrnci na vedlejší plotýnce a začneme ho přidávat k rýži.
Přidáme vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidáváme po jedné naběračce, potom nezapomínáme míchat a necháme vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidáváme další naběračku.
Nezapomínejte průběžně ochutnávat.
Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.
.
Míchání je velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte. Naprosto geniální pomocník na risotto je Kenwood Cooking Chef. Ten má pod nerezovou mísou indukční ohřev, takže si nastavíte požadovanou teplotu a celé jídlo v něm připravíte bez míchání - protože Chef promíchává za vás. Vy jen občas přilijete horký vývar.
Asi po 20 až 25 minutách by mělo být rizoto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.
Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Vhoďte do hrnce hlavičky chřestu a lehce, velice lehce promíchejte. Nechejte asi tři minuty prohřát. Opětrně vyndejte z hrnce.
Hotové rizoto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Rizoto se tímto ještě zahustí a dochutí. Vmíchejte nasekanou petrželku.
Ihned dáváme na vyhřáté talíře. Zespodu talíře bychom měli několikrát pořádně bouchnout dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozleje.
Ozdobte hlavičkami chřestu a parmezánem, ještě lehce posypejte zelenou petrželkou.
Hned podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Rizoto chutná skvěle nejen s chřestem...
Rizoto s lososem a sušenými rajčaty
Rizoto s liškami a sušenými rajčaty
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Vím, že to tak má být, ale mě ta "mokrá" rizota nechutnají
Za mě je tohle rizoto to nejlepší, které jsem zatím uvařila. A to doposud vedlo houbové :-)
Mňam, muliju italská rizota a italskou kuchyni vůbec. Nemají nic společného s tím naším, což jsou vlastně jen zbytky se zbytkama.
Mňam to vypadá luxusně až se mi sbíhají sliny 😂
chřest je super
Určitě to vyzkouším, chřest totiž miluju.