zapečený chřest

Chřest chutná skvěle ve velice jednoduché úpravě i ve složitějších kombinacích. Třeba s rybou. My jsme ho vyzkoušeli zapéct s čerstvými filetami tmavé tresky a šťouchanými bramborami.

Balíček bílého českého chřestu nemůžu v obchodě nebo na trhu nikdy obejít bez povšimnutí. Vím, že z něj připravím třeba skvělou krémovou polévku nebo že k němu stačí umíchat holandskou omáčku, která je hotová za pár minut. A mám chutné a navíc zdravé jídlo.

Chřest, bílý i zelený, také ráda kombinuji s rybou. Nejčastěji s lososem. Teď jsem ale měla tmavou tresku, a proto jsem ji použila. Jídlo chutnalo výborně, bylo celkem rychlé a opravdu snadné

Suroviny

  • 1 balení čerstvého bílého chřestu (500 g)
  • 800 g brambor
  • 400 g filé z tmavé tresky
  • 250 g smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • zelená petrželka na ozdobení
  • trocha parmezánu na posypání
  • máslo

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě.

Chřest důkladně oloupejte ostrou škrabkou. Loupejte od hlavičky dolů po stonku a dávejte pozor, ať hlavičku neodlomíte.

Rybu omyjte, usušte a z obou stran osolte a opepřete.

Připravte si pekáček, který zlehka vymažte máslem.

Hlídejte brambory, až budou téměř měkké, přidejte k nim do vody oloupaný chřest. Ale postavte ho mezi brambory a opřete o okraj hrnce. Hlavičky musí být ve vzduchu, ne ve vodě. Nechejte chřest povařit pět minut.

Brambory slijte, chřest dejte stranou. Brambory v hrnci rozšťouchejte a vysypejte do pekáčku. Nahoru naskládejte chřest a vše přelijte lehce osolenou a opepřenou smetanou.

Na chřest položte ochucenou rybu a na každý kousek ryby plátek másla.

Zapečte v troubě vyhřáté na 170 °C, 15 minut. Pokud máte silnější plátky ryby (může být i jiný druh než je treska), může zapékání trvat malinko déle. Zapékejte, dokud nejsou ryby hotové.

Vyndejte z trouby, posypejte nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmezánem.

Ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Milujete chřest? Inspirujte se našimi recepty.

chřest s holandskou omáčkou

špagety s chřestem

lízátka z mletého masa

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
ZELENINA