Chřest chutná skvěle ve velice jednoduché úpravě i ve složitějších kombinacích. Třeba s rybou. My jsme ho vyzkoušeli zapéct s čerstvými filetami tmavé tresky a šťouchanými bramborami.
Balíček bílého českého chřestu nemůžu v obchodě nebo na trhu nikdy obejít bez povšimnutí. Vím, že z něj připravím třeba skvělou krémovou polévku nebo že k němu stačí umíchat holandskou omáčku, která je hotová za pár minut. A mám chutné a navíc zdravé jídlo.
Chřest, bílý i zelený, také ráda kombinuji s rybou. Nejčastěji s lososem. Teď jsem ale měla tmavou tresku, a proto jsem ji použila. Jídlo chutnalo výborně, bylo celkem rychlé a opravdu snadné
Suroviny
- 1 balení čerstvého bílého chřestu (500 g)
- 800 g brambor
- 400 g filé z tmavé tresky
- 250 g smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- zelená petrželka na ozdobení
- trocha parmezánu na posypání
- máslo
Postup
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě.
Chřest důkladně oloupejte ostrou škrabkou. Loupejte od hlavičky dolů po stonku a dávejte pozor, ať hlavičku neodlomíte.
Rybu omyjte, usušte a z obou stran osolte a opepřete.
Připravte si pekáček, který zlehka vymažte máslem.
Hlídejte brambory, až budou téměř měkké, přidejte k nim do vody oloupaný chřest. Ale postavte ho mezi brambory a opřete o okraj hrnce. Hlavičky musí být ve vzduchu, ne ve vodě. Nechejte chřest povařit pět minut.
Brambory slijte, chřest dejte stranou. Brambory v hrnci rozšťouchejte a vysypejte do pekáčku. Nahoru naskládejte chřest a vše přelijte lehce osolenou a opepřenou smetanou.
Na chřest položte ochucenou rybu a na každý kousek ryby plátek másla.
Zapečte v troubě vyhřáté na 170 °C, 15 minut. Pokud máte silnější plátky ryby (může být i jiný druh než je treska), může zapékání trvat malinko déle. Zapékejte, dokud nejsou ryby hotové.
Vyndejte z trouby, posypejte nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmezánem.
Ihned podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Milujete chřest? Inspirujte se našimi recepty.
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Vypadá to dobře
dala bych si
Tak chřest miluju a to v jakékoliv úpravě
. :)