DSC_0931.jpg (131 KB)

Zelený chřest, je-li čerstvý, nepotřebuje téměř žádnou tepelnou úpravu. Do salátů ho můžete klidně nakrájet syrový. Když každý chřest zabalíte do plátku kvalitní anglické slaniny a jen lehce opečete na pánvi nebo na grilu, získáte naprosto skvělé jídlo. Nejlepší příloha? Vařené brambory a holandská omáčka. Užijte si chřestovou sezónu.

Suroviny

  • 800 g zeleného chřestu
  • 200 g anglické slaniny (nakrájené natenko, dlouhé plátky)
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • máslo

Suroviny na holandskou omáčku

  • 3 žloutky
  • 12 lžic másla pokojové teploty
  • špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody.

Ze zeleného chřestu odkrojte spodní kousek stonku. U čerstvých kousků stačí opravdu kousíček, 1 cm. Každý stonek chřestu zabalte do anglické slaniny. Výborně se pro tyto účely hodí hodně široká anglická slanina, nakrájená na tenké plátky.

Takto připravený chřest opečte na grilu nebo na rozpálené pánvi s kapkou oleje. Jen trochu, aby se slanina lehce zbarvila.

Připravte si holandskou omáčku.

DSC_0935.jpg (117 KB)

Holandská omáčka - klasický postup

Oddělte žloutky od bílků. Bílky si schovejte třeba na makronky. Připravte si vodní lázeň. Na sporák postavte menší hrnec, do něj dejte hlubokou nerezovou misku. Do hrnce nalijte vodu tak, aby se nedotýkala dna misky. Zahřívejte. Voda musí být horká, nesmí vřít.

Do misky dejte žloutky a pořádně promíchejte metličkou. Po částech přidejte máslo. Míchejte, až směs zhoustne.
Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pořád míchejte. Omáčku ihned použijte. Nedá se ohřát a při vystydnutí není tak dobrá. Jestli ji potřebujete udržet chvíli teplou a podávat později, tak zhruba půl hodiny vydrží teplá, když misku s ní dáte do hrnce s horkou vodou a občas promícháte.

Holandská omáčka - rychlý postup v mixéru

Žloutky dejte do mixéru. Máslo rozpusťte v hrnci, ať je opravdu horké. Zapněte mixér a promixujte žloutky. Za chodu mixéru přilévejte máslo. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Mixujte do zhoustnutí. Bude to chvilička, téměř hned. Ihned podávejte.

Brambory na talíři ozdobte plátky čerstvého másla. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Naše chřestové tipy

Chřestové risotto s mořskými plody

risotto.jpg (275 KB)

Králík pečený s česnekem a chřestem

kralik.jpg (276 KB)

Chřestový koláč s anglickou slaninou

quiche.jpg (88 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková