Zelený chřest, je-li čerstvý, nepotřebuje téměř žádnou tepelnou úpravu. Do salátů ho můžete klidně nakrájet syrový. Když každý chřest zabalíte do plátku kvalitní anglické slaniny a jen lehce opečete na pánvi nebo na grilu, získáte naprosto skvělé jídlo. Nejlepší příloha? Vařené brambory a holandská omáčka. Užijte si chřestovou sezónu.
Suroviny
- 800 g zeleného chřestu
- 200 g anglické slaniny (nakrájené natenko, dlouhé plátky)
- sůl
- pepř
- brambory
- máslo
Suroviny na holandskou omáčku
- 3 žloutky
- 12 lžic másla pokojové teploty
- špetka pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička citronové šťávy
Postup
Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody.
Ze zeleného chřestu odkrojte spodní kousek stonku. U čerstvých kousků stačí opravdu kousíček, 1 cm. Každý stonek chřestu zabalte do anglické slaniny. Výborně se pro tyto účely hodí hodně široká anglická slanina, nakrájená na tenké plátky.
Takto připravený chřest opečte na grilu nebo na rozpálené pánvi s kapkou oleje. Jen trochu, aby se slanina lehce zbarvila.
Připravte si holandskou omáčku.
Holandská omáčka - klasický postup
Oddělte žloutky od bílků. Bílky si schovejte třeba na makronky. Připravte si vodní lázeň. Na sporák postavte menší hrnec, do něj dejte hlubokou nerezovou misku. Do hrnce nalijte vodu tak, aby se nedotýkala dna misky. Zahřívejte. Voda musí být horká, nesmí vřít.
Do misky dejte žloutky a pořádně promíchejte metličkou. Po částech přidejte máslo. Míchejte, až směs zhoustne.
Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pořád míchejte. Omáčku ihned použijte. Nedá se ohřát a při vystydnutí není tak dobrá. Jestli ji potřebujete udržet chvíli teplou a podávat později, tak zhruba půl hodiny vydrží teplá, když misku s ní dáte do hrnce s horkou vodou a občas promícháte.
Holandská omáčka - rychlý postup v mixéru
Žloutky dejte do mixéru. Máslo rozpusťte v hrnci, ať je opravdu horké. Zapněte mixér a promixujte žloutky. Za chodu mixéru přilévejte máslo. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Mixujte do zhoustnutí. Bude to chvilička, téměř hned. Ihned podávejte.
Brambory na talíři ozdobte plátky čerstvého másla.
Dobrou chuť přeje Elly.
Naše chřestové tipy
Chřestové risotto s mořskými plody
Králík pečený s česnekem a chřestem
Chřestový koláč s anglickou slaninou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
dala bych si ho v této podobě. Zatím jsem ho letos koupila jednou, a udělala polévku...to byla dobrota
Je vypadá to lákavé dala bych si
super kombinace
Dobrota.
Chřest se slaninkou jsem už dělala, byl výborný.