Tak tomu zůstalo po celá staletí, kdy si chřest mohli dovolit jen ti nejbohatší. Stal se zeleninou králů. Ludvík XIV. mu propadl natolik, že jej na svém stole vyžadoval denně. Své zahradníky zavázal povinností, dodávat tyto jemné výhonky v každou roční dobu. Vymysleli tedy způsob, jak přírodu oklamat. Je jím, takzvané pěstování „pod teplou vrstvou“, způsob, který se, samozřejmě zmodernizovaný a zracionalizovaný, osvědčuje dodnes.
Na svou demokratizaci, a tím i širší dostupnost, si ovšem chřest musel počkat až do poloviny XIX. století, kdy se jeho pěstování začalo rozvíjet (a vyplácet) i v širším měřítku. Nejprve v okolí Paříže, postupně však, v závislosti na klimatických podmínkách expandovalo do celé Evropy. Je to tak dobře, protože podle dietologů je chřest zeleninou vskutku výjimečnou.
Přesto, že dnes už nemusíme být boháči, abychom si chřest mohli dopřát, není tato zelenina zrovna levná záležitost, navíc jej po většinu roku dostaneme pouze konzervovaný, tedy i zbavený valné části jeho dietetických vlastností. Doba, kdy je chřest možné kupovat čerstvý a za přijatelnou cenu, tedy „chřestová sezóna“, netrvá dlouho. Od května do července.
Právě běží. Proč si královsky a zdravě nepochutnat?
Nový komentář
Komentáře
Chřest do jídel nedávám, ani nevím, jak s ním zacházet. Ale když si dám v restauraci něco s chřestěm, tak je to dobrůtka.
Landriel: Myslím, že chřest je spíš tak chutná potravina pro nás, ženské. Můj
by to asi taky neocenil. Možná tak s masem ...
Chřest se v Globusu sežene i náš nebo slovenský a v sezóně bývá celkem levný, ale nesmí tam být dlouho, což je těžké odhadnout, protože lidi to moc nekupují. Jednou jsme to zkoušeli (muž sice nadšený nebyl, protože tam nebylo maso), ale se sýrovou omáčkou mi to fakt moc chutnalo.
maru: Kterou zeleninu mas na mysli? Jsem taky z trince...
A ještě sem udělala omeletu, přehla ji a chřest dala na ni a zalila omáčkou.
sarobrouk: loupe se před uvařením, já používám takovou tu škrabku na brambory, normálně to má takovou tvrdou slupku. Holandská omáčka je bílý víno, máslo a žloutky myslím + koření (sůl, pepř), musí se to míchat nejlépe nad párou, já to dělám v nerez misce a metličkou nad párou, celou dobu míchat, ale i tak se mi to trochu zdrclo čico, příště se snad povede líp. Je to rychlý. chřest sem dělala v pařáčku, tak sem sundala pokličku a míto ní dala nerez misku a oboje se udělalo zároveň.
Takže bílý ne? Ale zelený jsem nikde neviděla. A to se loupe před uvažením nebo po uvaření nebo se to prodává už oloupané (to je asi blbost) - Já bych si to chtěla doma připravit taky, ale nevím jak na to.
A ta holandská omáčka to je co?
Mohu potvrdit, ze chrest je opravdu vyborny. Mam radeji zeleny, protoze ten se nemusi olupovat. Jinak uvareny ve slane vode a potom prelity sauce holandaise je vynikajici, lehke jidlo, vhodne pro tyto parne dny.