IMG_2823.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

křupavé těsto

  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 40 g másla na kousky
  • špetka soli

odpalované těsto

  • 150 g vody
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 2 lžičky cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 3 vejce 

krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g jahod

Postup

Nejprve si připravte křupavé máslové těsto. Všechny suroviny dejte do mixéru a promixujte. Z těsta vytvarujte kouli, kterou lehce natvarujte na placku a tu dejte mezi dva pláty potravinářské folie. Válečkem opatrně rozválejte na placku tenkou asi 2 mm. Opatrně dejte do mrazáku a tam nechejte dokud nebude těsto potřeba.

Připravte si odpalované těsto.

Zahřejte vodu a rozpusťte v ní máslo. Až je voda horká a máslo rozpuštěné, přimíchejte najednou celé množství mouky se špetkou soli a cukrem. Pořádně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Míchejte tak dlouho, až se bude těsto odlepovat od kastrolu. Nechejte prochladnout, minimálně 20 minut a vmíchejte vajíčka. V horké směsi by mohla vajíčka zřídnout. Vyšlehejte v robotu s metlou nebo ručním šlehačem. Naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem stříkejte bochánky. Nahoře budete mít špičku, kterou na závěr uhlaďte prstem namočeným do studené vody.

Troubu si dejte předehřívat na 200 °C a mezitím dotvořte větrníky.

Vyndejte z mrazáku křupavé těsto a formičkou z něj vykrajujte kolečka o kousek větší než připravené bochánky z odpalovaného těsta. Na každý bochánek položte jeden plátek zmrzlého těsta. Dejte péct do vyhřáté trouby, dozlatova. To bude trvat 20 až 25 minut.

Až jsou krásně zlatavé, pootevřete troubu a větrníky v ní nechejte ještě 10 minut odpočívat. Vyndejte ven a nechejte při pokojové teplotě úplně vychladnout.

Mascarpone a smetanu dejte vyšlehat do robota s metlou nebo vyšlehejte ručním šlehačem. Můžete rovnou přidat na kousky nakrájené jahody nebo můžete bílý krém ozdobit plátky jahod až uvnitř větrníku.

Vychladlé větrníky prokrojte, naplňte bohatě krémem a uchovávejte v lednici.

Dobrou chuť přeje Elly.

Fenomenální koláč s pekanovými ořechy

1.jpg

Foto: Elizabeth Lore

Ostružinový triffle s mascarpone a ovocem

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Tartaletky s limetkovým mascarpone

3.jpg

Foto: Alena Kolaříková