Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
křupavé těsto
- 50 g třtinového cukru
- 50 g hladké mouky
- 40 g másla na kousky
- špetka soli
odpalované těsto
- 150 g vody
- 80 g másla
- špetka soli
- 2 lžičky cukru
- 120 g hladké mouky
- 3 vejce
krém
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g jahod
Postup
Nejprve si připravte křupavé máslové těsto. Všechny suroviny dejte do mixéru a promixujte. Z těsta vytvarujte kouli, kterou lehce natvarujte na placku a tu dejte mezi dva pláty potravinářské folie. Válečkem opatrně rozválejte na placku tenkou asi 2 mm. Opatrně dejte do mrazáku a tam nechejte dokud nebude těsto potřeba.
Připravte si odpalované těsto.
Zahřejte vodu a rozpusťte v ní máslo. Až je voda horká a máslo rozpuštěné, přimíchejte najednou celé množství mouky se špetkou soli a cukrem. Pořádně promíchejte, aby nevznikly hrudky. Míchejte tak dlouho, až se bude těsto odlepovat od kastrolu. Nechejte prochladnout, minimálně 20 minut a vmíchejte vajíčka. V horké směsi by mohla vajíčka zřídnout. Vyšlehejte v robotu s metlou nebo ručním šlehačem. Naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem stříkejte bochánky. Nahoře budete mít špičku, kterou na závěr uhlaďte prstem namočeným do studené vody.
Troubu si dejte předehřívat na 200 °C a mezitím dotvořte větrníky.
Vyndejte z mrazáku křupavé těsto a formičkou z něj vykrajujte kolečka o kousek větší než připravené bochánky z odpalovaného těsta. Na každý bochánek položte jeden plátek zmrzlého těsta. Dejte péct do vyhřáté trouby, dozlatova. To bude trvat 20 až 25 minut.
Až jsou krásně zlatavé, pootevřete troubu a větrníky v ní nechejte ještě 10 minut odpočívat. Vyndejte ven a nechejte při pokojové teplotě úplně vychladnout.
Mascarpone a smetanu dejte vyšlehat do robota s metlou nebo vyšlehejte ručním šlehačem. Můžete rovnou přidat na kousky nakrájené jahody nebo můžete bílý krém ozdobit plátky jahod až uvnitř větrníku.
Vychladlé větrníky prokrojte, naplňte bohatě krémem a uchovávejte v lednici.
Dobrou chuť přeje Elly.
Fenomenální koláč s pekanovými ořechy
Foto: Elizabeth Lore
Ostružinový triffle s mascarpone a ovocem
Foto: Alena Kolaříková
Tartaletky s limetkovým mascarpone
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář