Co budete potřebovat?
- 1 kg (bochník) chleba
- 0,5 kg medu
- 1,5 l smetany ke šlehání
- 1 l plnotučného mléka
- meruňky a jedlé květy k nazdobení
Jak postupovat?
Chleba nakrájejte na plátky a vyskládejte do hlubokého plechu. Smíchejte mléko s medem a zalijte připravené plátky chleba. Pečte přibližně na 180 °C. Krajíce chleba po 15 minutách obracejte. Takto opakujte celkem třikrát, dokud chleba nezíská zlatavou barvu. Upečené krajíce nakrájejte na menší kousky, zalijte smetanou a nechte nejméně 12 hodin vychladit. Vychlazené kousky chleba se smetanou rozmixujte do hladka. Krémový základ vymíchejte ve zmrzlinovači.
V případě, že nemáte zmrzlinovač, nevadí. Proces bude jenom časově náročnější. Smetanový základ nejdříve zahřejte na cca 85 °C a zchlaďte (ve dřezu s ledem) a nechte přes noc odpočinout v lednici. Druhý den můžete uložit do mrazáku, je ale důležité zmrzlinovou hmotu v pravidelných krátkých intervalech (30 minut) vytáhnout a promíchat, případně znovu promixovat, aby se netvořily ledové krystalky, následně vraťte do mrazáku. Tento proces opakujte do získání požadované konzistence zmrzliny.
Chlebová zmrzlina nejlépe chutná s meruňkami. Ještě chutnější bude, když je nejprve opečete na pánvi s máslem. Na závěr přidejte křupavou granolu nebo nasekané lískové ořechy. Ty můžete opět nejprve opražit na pánvi nebo v troubě. Dozdobte barevnou květinou a můžete podávat.
Osvěžující letní pochoutky
Foto: Lenka Mastešová
Foto: archiv redakce
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Vůbec mě to neláká, za ty náklady výsledek pochybný. S třetinou smetany udělám ovocnou nebo vanilkovou zmrzlinu s pravým luskem a bez lepku.
Běžně mi zbývá bochník chleba a 1500 ml šlehačky.
Dnes vyrábím melounovou smetanovou a melounovou tzv. vodovou. Jsem velmi zvědavá na výsledek
Nemám zmrzlinovač tak řádně promíchám 
???? mňam