64c10eb7b341aobrazek.pngFoto: Artisan

Co budete potřebovat?

  • 1 kg (bochník) chleba
  • 0,5 kg medu
  • 1,5 l smetany ke šlehání
  • 1 l plnotučného mléka
  • meruňky a jedlé květy k nazdobení

Jak postupovat?

Chleba nakrájejte na plátky a vyskládejte do hlubokého plechu. Smíchejte mléko s medem a zalijte připravené plátky chleba. Pečte přibližně na 180 °C. Krajíce chleba po 15 minutách obracejte. Takto opakujte celkem třikrát, dokud chleba nezíská zlatavou barvu. Upečené krajíce nakrájejte na menší kousky, zalijte smetanou a nechte nejméně 12 hodin vychladit. Vychlazené kousky chleba se smetanou rozmixujte do hladka. Krémový základ vymíchejte ve zmrzlinovači.
 
V případě, že nemáte zmrzlinovač, nevadí. Proces bude jenom časově náročnější. Smetanový základ nejdříve zahřejte na cca 85 °C a zchlaďte (ve dřezu s ledem) a nechte přes noc odpočinout v lednici. Druhý den můžete uložit do mrazáku, je ale důležité zmrzlinovou hmotu v pravidelných krátkých intervalech (30 minut) vytáhnout a promíchat, případně znovu promixovat, aby se netvořily ledové krystalky, následně vraťte do mrazáku. Tento proces opakujte do získání požadované konzistence zmrzliny.
 
Chlebová zmrzlina nejlépe chutná s meruňkami. Ještě chutnější bude, když je nejprve opečete na pánvi s máslem. Na závěr přidejte křupavou granolu nebo nasekané lískové ořechy. Ty můžete opět nejprve opražit na pánvi nebo v troubě. Dozdobte barevnou květinou a můžete podávat.

Osvěžující letní pochoutky

1.jpg (44 KB)

Foto: Lenka Mastešová

2.jpg (11 KB)

Foto: archiv redakce

3.jpg (74 KB)

Foto: Alena Kolaříková

IMG_20200711_114201.jpg (93 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama